Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Ο γιος του Αλέν Ντελόν ανακοίνωσε την απόφαση του πατέρα του να βάλει τέλος στη ζωή του με Ευθανασία στην Ελβετία…
Υποθέτω ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα για να αλλάξει αυτόν τον επερχόμενο θάνατο.
Αλλά θα ήθελα να δημοσιεύσω εκτεταμένα αποσπάσματα από το σπαρακτικά όμορφο Αποχαιρετιστήριο Γράμμα που έγραψε ο Αλέν Ντελόν όταν πέθανε η Ρόμι Σνάιντερ, ένα παράδειγμα του πώς ένας άντρας (ή μια γυναίκα), όσες διαφωνίες κι ανέχουμε μαζί του ή μαζί της αλλού, μπορεί να αντιμετωπίσει την αγάπη και τον θάνατο.
«Αντίο Puppelé μου»
«Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. Είμαι μαζί σου, δίπλα στο κρεβάτι σου. Φοράς μακρύ μαύρο χιτώνα και κόκκινο κέντημα στο μπούστο. Αυτά είναι λουλούδια, νομίζω, αλλά δεν τα κοιτάω. Θα πω αντίο, το μεγαλύτερο αντίο, Puppelé μου. Έτσι σε φώναξα. Στα γερμανικά σήμαινε «μικρή κούκλα». Δεν παρακολουθώ τα λουλούδια, αλλά το πρόσωπό σου και νομίζω ότι είσαι όμορφη, και ποτέ, ίσως δεν ήσουν τόσο όμορφη. Νομίζω επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου –και τη δική σου– σε βλέπω ήρεμη και γαλήνια. Είσαι τόσο ήσυχη, είσαι τόσο ωραία, πόσο όμορφη είσαι! Μοιάζει ένα χέρι να σκούπισε απαλά από το πρόσωπό σου όλες τις εντάσεις, όλα τα άγχη όλους τους πόνους..
Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. Μου λένε ότι είσαι νεκρή. Σκέφτομαι εσένα, εμένα, εμάς. Είναι δικό μου το φταίξιμο; Κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας μπροστά σε ένα ον που αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να το αγαπάμε. Αυτό το συναίσθημα σε γεμίζει, και μετά ρέει πίσω και μετά λέμε ότι δεν φταίει κανείς, όχι, αλλά υπεύθυνος… είμαι εγώ. Εξαιτίας μου, είναι που η καρδιά σου στο Παρίσι το προηγούμενο βράδυ, σταμάτησε να χτυπά.
Εξαιτίας μου γιατί ήμουν εκεί είκοσι πέντε χρόνια και είχα επιλεγεί να γίνω συνεργάτης σου στο «Christine». Ήρθες στη Βιέννη και περίμενα, στο Παρίσι, με ένα μπουκέτο λουλούδια στην αγκαλιά που δεν ήξερα πώς να κρατήσω. Αλλά οι παραγωγοί της ταινίας μου είπαν: «Όταν κατέβει από τη γέφυρα, θα προχωρήσεις κοντά της και θα της προσφέρεις αυτά τα λουλούδια». Περίμενα με τα λουλούδια μου, σαν ανόητος, ανακατεμένος με μια ορδή φωτογράφων. είσαι κάτω. προχώρησα. Είπες στη μητέρα σου, «Ποιο είναι αυτό το αγόρι;». Σου απάντησε: «Πρέπει να είναι ο Αλέν Ντελόν, ο σύντροφός σου…». Και μετά τίποτα, ούτε κεραυνός, ούτε. Και μετά πήγα στη Βιέννη όπου γυρίζαμε την ταινία. Και τότε σε ερωτεύτηκα παράφορα. Και με ερωτεύτηκες. Συχνά, αναρωτιόμασταν ο ένας στον άλλον για το θέμα της αγάπης:
-«Ποιος ερωτεύτηκε πρώτος, εσύ ή εγώ;».
Μετρήσαμε ένα, δύο, τρία! Και απαντήσαμε:
-«Ούτε εσύ ούτε εγώ! Μαζί».
Θεέ μου, ήμασταν νέοι, όπως ήμασταν κι ευτυχισμένοι. Στο τέλος της ταινίας, είπα, «Έλα να ζήσεις μαζί μου στη Γαλλία» και ήδη μου είπες: «Θέλω να ζήσω κοντά σου, στη Γαλλία». Θυμάσαι πότε; Η οικογένειά σου, οι γονείς σου, εξαγριωμένοι. Και σε όλη την Αυστρία, τη Γερμανία, που όλοι με αντιμετώπισαν… σαν σφετεριστή, τον απαγωγέα, κατηγορώντας με ότι απομάκρυνα την «Αυτοκράτειρα»! Εγώ, ένας Γάλλος, που δεν μιλούσα ούτε λέξη γερμανικά. Κι εσύ, Πουπελέ, που δεν μιλούσες ούτε λέξη γαλλικά.
Αγαπούσαμε χωρίς λόγια, στην αρχή. Κοιτιόμασταν και γελούσαμε. Puppelé… Και ήμουν ο «παππούς». Μετά από μερικούς μήνες, δεν μιλούσα ακόμη γερμανικά, αλλά εσείς μιλούσατε τόσο καλά γαλλικά και παίξαμε στο θέατρο στη Γαλλία. Ο Βισκόντι ήταν το σκηνικό. Μας είπε ότι μοιάζαμε και είχαμε, ανάμεσα στα φρύδια, το ίδιο V που ζάρωσε, θυμό, φόβο για τη ζωή και άγχος. Το ονόμασε «V of Rembrandt» επειδή, είπε, ότι αυτός ο ζωγράφος είχε το «V» στα αυτό-πορτραίτα του. Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. Το “The V of Rembrandt” διαγράφεται… Δεν φοβάσαι. Δεν φοβάσαι πια. Είσαι πια προστατευμένη. Δεν σε κυνηγούν πια. Το κυνήγι τελείωσε και ξεκουράζεσαι.
Σε κοιτάζω ξανά και ξανά. Σε ξέρω τόσο καλά και τόσο δυνατά. Ξέρω ποιά είσαι και γιατί πέθανες. Ο χαρακτήρας σου, όπως λένε. Απαντώ, «άλλο» αυτό, ο χαρακτήρας της Romy ήταν ο χαρακτήρας της. Αυτό είναι. Ασε με ήσυχη. Ήσουν βίαιη γιατί είχες δίκιο. Ένα παιδί που σύντομα έγινε σταρ, πολύ νωρίς. Από τη μια, λοιπόν, ιδιοτροπίες, ξεσπάσματα και διαθέσεις ενός παιδιού, πάντα δικαιολογημένα φυσικά, αλλά με απρόβλεπτες αντιδράσεις, από την άλλη η επαγγελματική αυθεντία. Ναι, αλλά υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν πραγματικά πώς να παίζουν. Με αυτό. Και γιατί. Σε αυτή την αντίφαση, μέσα από αυτό το ρήγμα, ορμάει το άγχος και η δυστυχία. Όταν κάποιος είναι η Romy Schneider, και έχει την ευαισθησία και το ταμπεραμέντο ως ένα λουλούδι της ζωής, στην άκρη, που ήταν δικό σου. Πώς να εξηγήσω ποια ήσουν και ποιοι ποιοί ήμασταν εμείς, «ηθοποιοί».
Πώς να τους πούμε να συνεχίσουν να παίζουν, «Διερμηνείς» να είναι αυτό που δεν είμαστε πραγματικά, τρελοί και να χανόμαστε. Να σταθώ, χοντρικά, όπως λένε ότι είναι τόσο δύσκολο, που θα έπρεπε να υπάρχει ένας τόσο δυνατός χαρακτήρας, μια τέτοια ισορροπία… Αλλά αυτή η ισορροπία, πώς να τη βρούμε σε αυτόν τον κόσμο μας, οι ζογκλέρ μας, οι κλόουν, οι τραπεζίτες καλλιτέχνες του τσίρκου που σαν προβολείς χαιρόμαστε με την δόξα; Είπες: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα στη ζωή, αλλά μπορώ όλες τις ταινίες…». Όχι, οι «άλλοι» δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Ότι όσο γινόμαστε σπουδαίοι ηθοποιοί άλλο τόσο είναι άβολο να ζούμε.
/…/
Γιατί ήμασταν ‘ηθοποιοί’. Ήμασταν της ίδιας φυλής, Puppelé μου, μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. /…/Και όταν είσαι γυναίκα, όπως εσύ, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι μπορείς να πεθάνεις από «αυτό». Λένε ότι ήσουν μύθος. Φυσικά… Αλλά ο «μύθος», ξέρει ότι είναι ακριβώς αυτό. Μια πρόσοψη. Μια αντανάκλαση. Μια Εμφάνιση. είναι βασιλιάς, πρίγκιπας, ήρωας, η Σίσσυ, η κυρία Χανό, ο γλάρος… Αλλά σπίτι, ο μύθος, τη νύχτα. Έτσι η Ρόμι, απλώς μια γυναίκα με μια ζωή παρεξηγημένη, κακώς αποδεκτή, κακογραμμένη στις εφημερίδες, δέχθηκε επιθέσεις και κυνηγήθηκε. Φοράει λοιπόν, τον μύθο, στη μοναξιά της. Αυτό το άγχος. Και όσο περισσότερο καταλαβαίνει, πέφτει, σε λιγότερο ή περισσότερο επαναλαμβανόμενες δόσεις, στους μακαρισμούς του αλκοόλ και των ηρεμιστικών. Γίνεται συνήθεια, μετά έλεος, μετά αναγκαιότητα. Τότε είναι αναντικατάστατο πια και η καρδιά, φθαρμένη, σταματά γιατί είναι πολύ κουρασμένη για να παλέψει. Ήταν πολύ χτυπημένη και ταρακουνημένη, η καρδιά σου ήταν μόνο εκείνη μιας γυναίκας το βράδυ, καθισμένης πάνω από ένα ποτήρι…
Λένε ότι η απόγνωση που σου προκάλεσε ο θάνατος του Ντέιβιντ (σς η Σνάιντερ έχασε το παιδί της 12 ετών, κι έλεγε στον τάφο του είμαι μια δυστυχισμένη γυναίκα ετών 42) , σε σκότωσε. Όχι, κάνουν λάθος. Δεν σε σκότωσε. Αλλά εκεί είχες φτάσει στο τέρμα.. Είναι αλήθεια ότι είπες στον Λόρενς και στον τελευταίο υπέροχο σύντροφό σου: «Νιώθω ότι φτάνω στο τέλος του τούνελ». Είναι αλήθεια ότι ήθελες να ζήσεις, θα πρέπει να ήθελες να ζήσεις. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι βγήκες «από το δάσος» το Σάββατο τα ξημερώματα. Πρέπει να ήξερες, επειδή όταν η καρδιά σου ήταν ραγισμένη, ότι αυτό ήταν το αληθινό τέλος του τούνελ.
Γράφω ανάκατα. Χωρίς ειρμό. Δεν ξέρω αν το Puppelé μου (η μικρή μου κουκλίτσα), γίνει επιθετικό, αν «γρατσουνιστεί». Ποτέ δεν μπορούσες να αποδεχτείς και να καταλάβεις το παιχνίδι της γυναικείας δουλειάς που είχες επιλέξει για το κοινό και που αγαπούσες. Δεν κατάλαβες ότι ήσουν δημόσιο πρόσωπο και ήταν τόσο σημαντικό. Αρνήθηκες το παιχνίδι, κάθε παιχνίδι που εκθέτει το επάγγελμα. /…/ Ήσουν πάντα σε επιφυλακή, σαν κυνηγημένο ζώο, «αναγκασμένη» όπως λένε σαν ένα ελάφι. Και ήξερες ότι η μοίρα, με το ένα χέρι, ήταν αυτή που σου έδινε ό,τι σου έπαιρνε με το άλλο.
Ζήσαμε περισσότερα από πέντε χρόνια, ο ένας κοντά στον άλλο. Εσύ μαζί μου. Εγώ μαζί σου. Μαζί. Μετά η ζωή… Η ζωή μας, που δεν είναι δουλειά κανενός, μας είχε χωρίσει. /…/είσαι η αδερφή μου, εγώ είμαι ο αδερφός σου. Όλα είναι καθαρά και πιο καθαρά για εμάς. Περισσότερο πάθος. Καλύτερα από αυτό: το αίμα της φιλίας μας, η ομοιότητα και τα λόγια. Και μετά η ζωή σου και οι τρόποι σου, η δυστυχία και το άγχος, το άγχος… Θα πουν «Τι ηθοποιός! Τι ηθοποιός! “. Δεν ξέρουν ότι είσαι η ηθοποιός, κινηματογράφος, γιατί είσαι στη ζωή σου που την πληρώνεις ακριβά. Δεν καταλαβαίνουν το δράμα της ζωής σας που αντανακλάται στην οθόνη αργότερα στους ρόλους σας. Δεν μπορούν να μαντέψουν ότι είσαι «καλός» και «λαμπρός», οι ταινίες, επειδή ζεις την τραγωδία που έχεις στο χέρι, και στεναχωριέσαι επειδή φωτίζεις την αντανάκλαση των προσωπικών σου δραμάτων. Και δεν ακτινοβολείς γιατί σε καίνε. Ω! Puppelé αυτό το έργο πόνο μου! Έχω ζήσει μαζί σου ή δίπλα σου;
/…/
Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. /…/ Χθες ήσουν ακόμα ζωντανή. Ήταν νύχτα. Είπες στον Λόρενς, καθώς επέστρεφες σπίτι: «Πήγαινε για ύπνο. Θα έρθω αργότερα Ξεκουράζομαι λίγο «με τον Ντέιβιντ», ακούγοντας μουσική. Είπες ότι έλεγες κάθε βράδυ… Ήθελες να μείνεις μόνη με τη μνήμη του νεκρού παιδιού σου πριν κοιμηθείς. Κάθισες. Πήρες το χαρτί και ένα μολύβι και άρχισες να κάνεις σχέδια. Για τη Σάρα. Ζωγράφιζες για το κοριτσάκι σου, όταν η καρδιά σου πόνεσε τόσο πολύ, ξαφνικά… Τόσο όμορφη. Όμορφη, πλούσια, διάσημη, τι θα έπρεπε να είσαι περισσότερο; Ευτυχισμένη, «λίγη ευτυχία».
Σε παρακολουθώ να κοιμάσαι. Είμαι πάλι μόνος. Λέω ότι με αγάπησες. Σε αγάπησα./…/. Και αυτή η χώρα που αγάπησες, για χάρη μου, έγινε δική σου. Έτσι/…/ θα μείνεις εδώ και ότι θα πρέπει να ξεκουραστείς για πάντα στη γη της Γαλλίας. /…/Όπου σε λίγες μέρες θα έρθει μαζί σου ο γιος σου, Ντέιβιντ. Σε ένα μικρό χωριό που μόλις είχες λάβει τα κλειδιά ενός σπιτιού. Εκεί, ήθελες να ζήσεις κοντά στον Λόρενς, κοντά στη Σάρα, την κόρη σου. Εκεί θα κοιμάσαι για πάντα. Στη Γαλλία. Πιο κοντά στο σπίτι, κοντά μου.
/…/Αλλά δεν θα πηγαίνω στην εκκλησία ή στο νεκροταφείο. Ο Wolfie και ο Laurent με καταλαβαίνουν. Εσείς, σας ζητώ να με συγχωρήσετε. Ξέρεις ότι δεν θα μπορούσα να προστατεύσω τον εαυτό σου από αυτό το πλήθος, αυτή τη θύελλα, τόσο ανυπόμονη να «δείξω» που σε έκανε τόσο φοβισμένη…
Συγχώρεσέ με. Θα σε δω αύριο που θα είμαστε μόνοι.
Puppelé μου, σε κοιτάζω ξανά και ξανά. Θέλω να καταβροχθίσω όλα μου τα μάτια και να σου λέω ξανά και ξανά ότι ποτέ δεν ήσουν τόσο όμορφη και ήρεμη. Υπόλοιπο. Είμαι εδώ. Έμαθα λίγα γερμανικά μαζί σου. Ich liebe dich. Σ’αγαπώ. Σε αγαπώ Πουπελέ μου.»
Αλέν Ντελόν
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >