H 11η Ιουνίου 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποφράδα ημέρα. Ως μια ημέρα που εσωκλείει την εναρμόνιση της επιβολής ενός αυταρχικού  κυβερνητικού  σκοταδισμού  με τη φιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης των ομαδικών απολύσεων και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Οι δηλώσεις  του Σίμου Κεδίκογλου συναγωνίζονται επάξια σε κωμικότητα το διάγγελμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, καθώς οι ιερές αγελάδες του πρώτου οδηγούνται στο εθνοσωτήριο χειρουργείο του ασθενή με το γύψο του δεύτερου, σ’ ένα πρόχειρα σκηνοθετημένο  τηλεοπτικό στιγμιότυπο…

Ads

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη αυτής της ημέρας στην οποία καταγράφεται,  αφενός, το γεγονός της γέννησης ενός  δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα απαλλαγμένου από την κυβερνητική κηδεμονία και, αφετέρου, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που άρχισε ξεδιπλώνεται από την 11η Ιουνίου σε πανελλαδική κλίμακα, ως απόρροια της πολιτικής απειθαρχίας των εργαζομένων ενός μέχρι πρότινος απαξιωμένου και εφεξής καταργημένου φορέα. Μια εικόνα σε επανάληψη σε κάθε πόλη  όπου λειτουργεί σταθμός της ελληνικής ραδιοφωνίας, δίχως να εξαιρείται ο χώρος της ΕΡΑ Ζακύνθου. Πλέον, η δυναμική παρουσία αλληλέγγυων θα αποτελέσει τον ακούραστο αιμοδότη ενός αγώνα που, τελικά, εξελίχθηκε σε μαραθώνιο.

Από την 11η Ιουνίου τα καλώδια ξετυλίγονται και τα μικρόφωνα εγκαταλείπουν το ραδιοθάλαμο όχι απλά για να συναντήσουν κάποιους επίσημους συνεντευξιαζόμενους ή φίλους ακροατές, αλλά τους ένθερμους υπερασπιστές αυτού που  η κυβέρνηση πασχίζει να εξαφανίσει … Ο υπηρεσιακός χώρος, μέσα σε μια νύχτα, μεταμορφώνεται σε ένα κοινωνικό εργαστήριο στο οποίο διεξάγονται συζητήσεις, ανταλλάσσονται ιδέες για να εμποδιστούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και καθορίζονται οι βάρδιες περιφρούρησης. Τα πρώτα βράδια, βέβαια, δύσκολα κοιμάται κάποιος. Το σκηνικό μεταμόρφωσης του χώρου της ΕΡΑ Ζακύνθου εναρμονίζεται με το τοπικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα το οποίο -όπως, άλλωστε, και το πρόγραμμα της ελεύθερης πλέον ραδιοφωνίας και τηλεόρασης από το κεντρικά- έχει αλλάξει άρδην.

Τις επόμενες μέρες, διοργανώνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έγινε ποτέ στο νησί. Στον προαύλιο χώρο ενός επαρχιακού ραδιοφωνικού σταθμού -που αναλογούσε σε μονοψήφιο αριθμό εργαζόμενων- φιλοξενούνται συναυλίες της φιλαρμονικής του δήμου, συνόλων κλασσικής μουσικής, τοπικών τραγουδιστάδων, λαϊκών και ροκ συγκροτημάτων, όπως και παραστάσεις από διάφορα χορευτικά σχήματα. Διοργανώνονται πάρτυ, πολιτικές και συνδικαλιστικές συζητήσεις, ποιητικές βραδιές, εκδηλώσεις για παιδιά και κινηματογραφικές προβολές. Όλοι συμμετέχουν όταν τους ζητηθεί και, κυρίως, πολλοί δηλώνουν διαθεσιμότητα συνεισφέροντας με κάθε τρόπο. Από τα πιο εντυπωσιακά αυτής της περιόδου είναι η παρουσίαση μιας ομιλίας (λαϊκό θεατρικό δρώμενο) από αλληλέγγυους, οι πρόβες της οποίας γίνονται στο ραδιοθάλαμο του σταθμού, δίπλα από τα ράντσα που ξαπλώνουμε τις νύχτες.

Ads

Εντωμεταξύ, οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ζακύνθου από τις νυχτερινές βραδιές και, κυρίως, βάρδιες στο χώρο του σταθμού, το πρωί δίνουν συνεχώς το παρόν σε όλες τις τοπικές κινητοποιήσεις εργαζομένων. Από τις πρωινές συγκεντρώσεις «κλεισίματος» της τοπικής  εφορίας για να μην μεταφερθούν τμήματά της σε γειτονικό νομό και τη συνδιοργάνωση με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής στην πόλη και τις τουριστικές περιοχές -όπου με συνθήματα στα ελληνικά και τα αγγλικά ενημερώνουμε για το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας καθώς και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων- μέχρι, τις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών στις αρχές του φθινόπωρου.

Κατά τη διάρκεια της  χειμωνιάτικης  περιόδου, δημιουργείται ένα πιο φιλικό περιβάλλον και σμιλεύονται καταστάσεις και συνθήκες που βοηθούν στην ενίσχυση της πολύμηνης προσπάθειας εργαζομένων και αλληλέγγυων για τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού. Έτσι, αντί να υπάρξει παρακμή του τοπικού ραδιοφωνικού προγράμματος, αυτό  συνεχώς εμπλουτίζεται και επιμηκύνεται χρονικά.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, εκτός από την καθημερινή ενημερωτική ζώνη, εντάσσονται τέσσερις εκπομπές αλληλέγγυων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, όπως και οι συναντήσεις στο χώρο του σταθμού και δρομολογούνται οι ενέργειες για τη δημιουργία cd,τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την υποστήριξη του αγώνα. Επιπλέον, οι απολυμένοι-εργαζόμενοι του τοπικού ραδιοσταθμού επιμερίζονται νέα καθήκοντα και ευθύνες και δηλώνουν παρόντες όπου τους καλεί ο αγώνας, εντός και εκτός νησιού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κύλησε ένας χρόνος αγώνα. Ένας χρόνος που έθεσε σε δοκιμασία  τις κυβερνητικές συνεργασίες,  τις πολιτικές και εργασιακές βεβαιότητες,  τις βιολογικές αντοχές , τις προσωπικές σχέσεις και φιλίες και αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή του αστάθμητου κοινωνικού παράγοντα να καθορίζει τα γεγονότα και να διαμορφώνει καινούργια δεδομένα.

Oι απολυμένοι-εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, υποφέρουν και δοκιμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές που επιφέρει η καπιταλιστική κρίση. Η μοίρα τους είναι συνυφασμένη με το μέλλον της κοινωνίας. Ή θα νικήσουν ή θα εξαθλιωθούν.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ζακύνθου αγωνίζονται πιστεύοντας ότι:
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ….

* Πέτρος Πομόνης, Δημοσιογράφος ΕΡΑ Ζακύνθου