Αυτό ήταν και «ευτυχώς» δεν έχει άλλο για φέτος. όσον αφορά την φετινή παρουσία της ΑΕΚ στην Ευρώπη.

Ads

Η ΑΕΚ προσδοκούσε στην Αγγλία ένα αναίμακτο φινάλε. Η Λέστερ καθάρισε με 2-0 από το 13’ και ο ευρωπαϊκός εφιάλτης για τους κιτρινόμαυρους τελείωσε με πέντε ήττες σε έξι αγώνες.

Η ομάδα του Καρέρα  με ελλείψεις αναγκαστικές ή όχι, δεν κατέβηκε στο γήπεδο για να χαρεί το παιχνίδι. Αντίθετα υπήρχε φόβος και πίεση, μήπως αυτό το δύσκολο ματς προσθέσει κι άλλο βάρος στην ομάδα.

Πάντως στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα της Ένωσης ήταν σχετικά αξιοπρεπής.

Ads

Επειδή είδαμε την ΑΕΚ στο πρώτο ματς, όπου από πλευράς της η Λέστερ είχε καλύτερη ενδεκάδα, να δείχνει πράγματα στο γήπεδο, καταλαβαίνει κανείς εύκολα, πως υπήρχε μεγάλο ψυχολογικό βάρος για να μη γίνει σε αυτό το αδιάφορο μεν βαθμολογικά, αλλά πολύ δύσκολο ματς, κάτι που θα έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Και να υπήρχε περιθώριο η ΑΕΚ σταδιακά να βγάλει κάτι καλύτερο, χάθηκε από την στιγμή που η αδυναμία του Βασιλαντωνόπουλο να σταθεί σε αυτό το επίπεδο κι ένα αστείο λάθος του Σβάρνα, την έφεραν να χάνει με 2-0 από το 12΄ως το 14, πριν καν η Λέστερ προλάβει να κάνει κάτι ιδιαίτερο μέσα στο γήπεδο.

Ο εφιάλτης μιας πολύ άσχημης βραδιάς ξεπρόβαλλε και ο Καρέρα μέχρι την ανάπαυλα φανερά εκεί έριξε το βάρος. Στο να διώξει τον εφιάλτη.

Σταδιακά στο δεύτερο ημίχρονο και βλέποντας τους παίκτες του να έχουν προσαρμοστεί λίγο καλύτερα στις απαιτήσεις του ματς, ο τεχνικός της ΑΕΚ άνοιξε λίγο το σχήμα και η ομάδα του απέκτησε κάπως πιο ποδοσφαιρική εικόνα.

Η αδυναμία να δημιουργήσει όμως παρέμεινε, όπως και η δυνατότητα της Λέστερ έστω  αραιά και που, να ανεβάζει ταχύτητα και να προκαλεί προβλήματα. Φάσεις που κινδύνεψε η ΑΕΚ υπήρξαν και χρειάστηκαν κάποιες καλές αντιδράσεις του Τσιντώτα κι αστοχία των γηπεδούχων.

Από την πλευρά της η Ένωση σε ευκαιρία έφτασε μόλις στο 84΄, με το σουτ του Ολιβέιρα από καλή θέση.

Κακά τα ψέματα, ο στόχος της ΑΕΚ ήταν κυρίως να περάσει αυτό το βράδυ, χωρίς να χειροτερέψει η κατάσταση ψυχολογικά. Δεν είναι και πολύ τιμητικός στόχος, αλλά ωμά, ρεαλιστικά, αυτό ήθελε τώρα. Και έστω και με δυσκολία κάποιες στιγμές το πήρε.

Αν μπορεί να κρατήσει κάτι από αυτό το ματς, είναι τρία πράγματα. Το ευρωπαϊκού ντεμπούτο του Μάριου Μιτάι, που έγινε και ο πιο νεαρός ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, ενώ δεν τα πήγε κι άσχημα.

Η καλή εμφάνιση του Ιονούτ Νεντελτσεάρου. Ένα πρώτο μήνυμα πως ίσως να είναι σε θέση να αποτελέσει μια από τις σταθερές που αναζητά ο Καρέρα στο κέντρο της άμυνας.

Και τέλος η πολύ καλή παρουσία που πρόλαβε να έχει ο Κώστας Γαλανόπουλος, στο περίπου ένα τέταρτο που αγωνίστηκε στο τέλος. Δημιούργησε την μοναδική ευκαιρία της ΑΕΚ και έσωσε στην συνέχεια με πολύ δυναμική προσπάθεια, σχεδόν σίγουρο γκολ απέναντι στον Πράετ.

Σε γενικές γραμμές, οι γηπεδούχοι είχαν ευκαιρίες για να πετύχουν περισσότερα γκολ, ενώ μια οδηγία του Ιταλού τεχνικού προς τον Τσιντώντα προς το τέλος του αγώνα ώστε να μην βιάζεται, καταδεικνύει ότι τελικά για την ΑΕΚ ήταν ένα «μαρτύριο» το οποίο ολοκληρώθηκε.

Η Λέστερ με τη θέληση και της ΑΕΚ πήρε από το πρώτο λεπτό την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισε να πιέζει τους «κιτρινόμαυρους» ώστε να βρει ένα γρήγορο γκολ και αφού στο 7’ το σουτ του Τίλεμανς πέρασε άουτ, μόλις στο 12’ οι γηπεδούχοι βρήκαν το γκολ.

Συγκεκριμένα, βγήκε η σέντρα από τα αριστερά, ο Σβάρνας έκανε το «τσαφ» που μετατράπηκε σε ασίστ στον Ουντέρ, που χωρίς να χάσει χρόνο έπιασε ένα ασύλληπτο σουτ μέσα από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 , χωρίς να αφήνει περιθώρια στον Τσιντώτα.

Πριν προλάβει η ΑΕΚ να συνέλθει, στο 14΄ δέχθηκε και δεύτερο τέρμα, επίσης με πολύ εύκολο τρόπο. Ο Μπαρνς κινήθηκε από τα αριστερά και έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Νεντελτσεάρου αλλάζοντας πορεία, με τον Τσιντώτα και πάλι να μην μπορεί να αντιδράσει, αφού είχε κινηθεί στην αντίθετη πλευρά και έτσι έγινε το 2-0.

Δύο λεπτά αργότερα, οι παίκτες του Καρέρα μπόρεσαν να βρουν μία καλή στιγμή με το σουτ του Κρίστιτσιτς έξω από την περιοχή (η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Γουόρντ) κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα διεκδικήσει κάτι από το ματς, αυτό δεν συνέβη.

Αντίθετα, η Λέστερ έχασε δύο καλές στιγμές με τον Εντίντι (43’) και τον (45’) να μην μπορούν να βρουν δίχτυα.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους θα περίμενε κανείς ότι η ΑΕΚ θα ρισκάρει περισσότερο για να πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση, αλλά όπως φάνηκε και από τις οδηγίες του Μάσιμο Καρέρα, το θέμα για τον Ιταλό τεχνικό ήταν να μείνει το σκορ στα επίπεδα του 2-0.

Ποτέ η «Ένωση» δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει με πέντε-έξι πάσες την μπάλα και οι αναπληρωματικοί της Λέστερ που ήθελαν να δείξουν πράγματα, συνέχιζαν να χάνουν ευκαιρίες με πρώτη το σουτ του Μπαρνς στο 69’ που πέρασε άουτ, αλλά και με το πλασέ του Αγιόζε Πέρεθ στο 74’ στο οποίο είχε απάντηση ο Τσιντώτας.

Αυτό που μένει ως επίλογος είναι απλά η δεύτερη τελική της ΑΕΚ στο παιχνίδι, όταν ο Ολιβέιρα δέχθηκε την πάσα του Γαλανόπουλου, αλλά το τελείωμα του Πορτογάλου ήταν κακό, στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Γουόρντ.

Λέστερ (Μπρένταν Ρότζερς): Γουόρντ, Τόμας, Έβανς, Φοφανά (82′ Μόργκαν), Τζάστιν, Ντιντί (63′ Μεντί), Τίλεμανς (82′ Τσάουντρι), Πρατ, Ουντέρ, Μπαρνς, Ιενάτσο (67′ Πέρεθ)

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Νεντελτσιάρου, Χνιντ, Σβάρνας (56′ Σάκχοφ), Μιτάι, Βασιλαντωνόπουλος, Σιμόες (81′ Γαλανόπουλος), Κρίστιτσιτς, Μάνταλος (66′ Αλμπάνης), Γκαρσία (55′ Μαχαίρας), Ανσαριφάρντ (66′ Ολιβέιρα)

Διαιτητής: Λόρενς Βίσερ (Βέλγιο)
Βοηθοί: Τιμπό Νίσεν, Ριέν Βανίζερε (Βέλγιο)
4ος Διαιτητής: Βαν Ντρίσεν (Βέλγιο)

Δείτε φάσεις και τα γκολ του αγώνα