Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο ντόπινγκ της ομάδας στίβου της Ρωσίας, μετά και την πρόταση της παγκόσμιας οργάνωσης καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) προς την παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού (IAAF) για προσωρινή αποβολή της Ρωσίας από όλες τις διοργανώσεις στίβου.

Ads

Το σκάνδαλο με τις κατηγορίες κατά στελεχών της IAAF και Ρώσων αξιωματούχων περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι παράγοντες απαίτησαν χρήματα από κορυφαίους Ρώσους αθλητές, με τη συνενοχή των προπονητών, για να «θάψουν» ιατρικές εξετάσεις που αποδείκνυαν τη χρήση αναβολικών ουσιών. Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την διεξαγωγή μιας παγκόσμιας έρευνας για τη διαφθορά και το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το εν λόγω σκάνδαλο να έχει διακλαδώσεις και με το σκάνδαλο της FIFA για τις πληρωμένες διοργανώσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Στο σκάνδαλο ντόπινγκ φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και διαφθορά καθώς φέρεται να έχει λάβει σχεδόν 2 εκατ. δολάρια ώστε να καλύψουν τα θετικά δείγματα των Ρώσων αθλητών. Η IAAF έχει καλέσει για εξηγήσεις τη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου, η οποία από την πλευρά της κάνει λόγο για «αβάσιμες» καταγγελίες. Μετά την απολογία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναμένεται η απόφαση της IAAF για το ενδεχόμενο αποκλεισμού – προσωρινού ή πλήρη – της Ρωσίας από τις διοργανώσεις, ενδεχομένως και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Στο πόρισμά της η ανεξάρτητη επιτροπή που ερεύνησε την υπόθεση αναφέρει πως «εντοπίστηκαν συστημικές ελλείψεις εντός της IAAF και της Ρωσίας που εμποδίζουν ή μειώνουν την πιθανότητα ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ντόπινγκ». Για το λόγο αυτό η επιτροπή πρότεινε στη WADA να αποκλείσει το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας από τον κατάλογο των εγκεκριμένων. Την Τρίτη η WADA υλοποίησε την πρόταση της Επιτροπής και ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή, με άμεση ισχύ, του εργαστηρίου της Μόσχας που διενεργούσε τους ελέγχους για φαρμακοδιέγερση των Ρώσων αθλητών στίβου.

Ads

«Ο WADA ενήργησε γρήγορα, με βάση μία από τις κύριες συστάσεις που έγιναν από την ανεξάρτητη Επιτροπή στην έκθεσή της» δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ, Κρεγκ Ρίντι.  «Το εργαστήριο της Μόσχας αποκλείστηκε προσωρινά και η κατάσταση της διαπίστευσής του θα πρέπει να αποφασιστεί από την Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί σύντομα για να επανεξετάσει την υπόθεση» πρόσθεσε.

Η προσωρινή αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες και απαγορεύει στο εργαστήριο της Μόσχας να εκτελέσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες σχετίζονται με ελέγχους ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων των δειγμάτων ούρων και αίματος. Οι ρωσικές αρχές έχουν πάντως το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης στο ανώτατο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) εντός 21 ημερών. Όλα τα δείγματα των Ρώσων πρωταθλητών που διατηρούνταν στο εργαστήριο της Μόσχας θα μεταφερθούν «με τρόπο ασφαλή και διάφανο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σε άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από τον Οργανισμό.

«Οι πληροφορίες της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Επιτροπή του WADA είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να τις εξετάσουμε σωστά και να κατανοήσουμε λεπτομερώς τα ευρήματα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Ωστόσο, έχω καλέσει το Συμβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης κυρώσεων κατά της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτό το βήμα δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι αθλητές μας, οι συνεργάτες και οι φίλαθλοι έχουν την απόλυτη διαβεβαίωσή μου ότι, όταν υπάρχουν αποτυχίες στη διοίκησή μας ή στα προγράμματα αντιντόπινγκ, θα τα διορθώνουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία των καθαρών αθλητών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο άθλημά μας. Η IAAF θα συνεχίσει να προσφέρει την πλήρη συνεργασία της στις εν εξελίξει έρευνες των αστυνομικών αρχών».

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, σχολιάζοντας τις καταγγελίες υποστήριξε πως αυτές είναι «αβάσιμες» και δεν υποστηρίζονται από «αποδείξεις». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι το Κρεμλίνο εμμένει στις προηγούμενες διαψεύσεις που έκανε το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας για τις καταγγελίες περί εκτεταμένου ντόπινγκ στον ρωσικό στίβο. Σχετικά με τις καταγγελίες για καταστροφή 1.417 δειγμάτων από ελέγχους ντόπινγκ από το εργαστήριο της Μόσχας, ο Βιτάλι Μούτκο δήλωσε πως αυτό έγινε κατ’ εντολή της WADA.