Toυλάχιστον περίεργη, αν όχι τραγελαφική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στη δίκη για την  υπόθεση  των στημένων αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος που είναι σε εξέλιξη. Ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του προέδρου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου. 

Ads

Παράλληλα με τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας και την κόντρα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, διεξάγεται η δίκη για τα «στημένα», όπου κάνουν εντύπωση μάρτυρες που απουσιάζουν ξαφνικά στο εξωτερικό, άλλοι που προσβάλλονται από τον ιό H1N1 και δεν μπορούν να εμφανιστούν, κάποιοι που εμφανίζονται στη δίκη αλλά ίσως «στρογγυλεύουν» τις παλαιότερες καταθέσεις τους και, τέλος, τον Γιάννη Αλαφούζο που έπαθε ξαφανική αμνησία και από βασικός μάρτυρας κατηγορίας μετατράπηκε σχεδόν σε μάρτυρα υπεράσπισης του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι 28 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αντιμετωπίζουν το κακούργημα επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις. Οκτώ από αυτούς κατηγορούνται και για σύσταση συμμορίας, την περιβόητη «εγκληματική οργάνωση» με πρώτο στο σχετικό κατάλογο, τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιχειρηματία και μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Η καρδιά της εγκληματικής οργάνωσης»

Δεν άλλαξε άποψη για το ζοφερό τοπίο που επικρατούσε τότε στο ποδόσφαιρο, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός ήλεγχαν απόλυτα την ΕΠΟ, την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και όλο το πρωτάθλημα, κάνοντας λόγο για κατάφωρη εύνοια του Ολυμπιακού και «υπαλλήλους» που εξυπηρετούσαν την κατάσταση. «Από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει τέτοια τροπή που δεν μπορούσε να τα ελέγξει κανείς. Υπήρχε ένα μπλοκ μέσα στην ΕΠΟ, με πρόεδρο τον Σαρρή, που εξυπηρετούσε μόνο τον Ολυμπιακό», κατέθεσε ενώ μίλησε και για συγκεκριμένα περιστατικά δείχνοντας ότι η «καρδιά» της εγκληματικής οργάνωσης χτυπούσε στην ΕΠΟ.

Ads

Αλαφούζος τότε και τώρα

Σε αντιδιαστολή με τον Μελισσανίδη, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού και τότε φανατικός πολέμιος του Μαρινάκη, Γιάννης Αλαφούζος, εμφανίστηκε στη δίκη με αμνησία και αναίρεσε όλες τις επιβαρυντικές του καταθέσεις. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δικαστών, ανέφερε κυρίως ότι έχει περάσει καιρός και δεν θυμάται ούτε γεγονότα ούτε ονόματα, ότι η κατάσταση που επικρατούσε είναι περίπου φυσιολογική και ότι σήμερα ο Ολυμπιακός είναι θύμα αντίστοιχων μεθοδεύσεων, προκαλώντας έκπληξη αφού ήταν αυτός που κινούσε όλη την υπόθεση. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραλείπει την περίοδο Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και να κριτικάρει την περίοδο προεδρίας Κόκκαλη.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα του ήταν τέτοια που , όχι πολύ καιρό πριν, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε καθιερώσει εβδομαδιαία ραδιοφωνικά σποτάκια, που αναπαρήγαγε ο Σκάι και ο Sport-Fm με τίτλο «Παράγκα και Όραμα». Τα περισσοτερα από αυτά είναι αναρτημένα στο Youtube στον λογαριασμό του Σκάι και έτσι ο ιδιοκτήτης του σταθμού θα μπορούσε σχετικά εύκολα να φρεσκάρει τη «μνήμη» του…

Στα εν λόγω σποτάκια, δημοσιογράφοι περίεγραφαν τη διαιτητική εύνοια και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που προωθούσαν τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Αλλά και προσωπικά, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είχε εξαπολύσει «ανένδοτο» σε βάρος Μαρινάκη. Η κατάθεση Αλαφούζου έχει προκαλέσει ένα κρεσέντο περιπαικτικών και σατυρικών σχολίων σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, όπως ότι «έκλεισε την κατάθεσή του με τον ύμνο του Ολυμπιακού».

«Ανακωχή σε γαλάζιο φόντο»

Ενοποιητικό στοιχείο για κάποιους αποτελεί η πολιτική, επιχειρηματική και μιντιακή συμμαχία των πρωταγωνιστών υπό την «ομπρέλα» της ΝΔ, σε αντιδιαστολή με το πολιτικό κλίμα που υπήρχε όταν ξεκίνησε η διερεύνηση του σκανδάλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του συντηρητικού τύπου, οι δύο επιχειρηματίες Μαρινάκης και Αλαφούζος, είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με προτροπή της ηγεσίας της ΝΔ, προκειμένου να αποτραπεί μια σύγκρουση, που θα έπληττε την κυβερνητική προοπτική της, εξαιτίας οπαδικών διαφορών.

Η διαφορά όμως με αρκετές άλλες υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ότι δεν βασίζεται στις καταγγελίες αντιπάλων που μπορεί να ανακληθούν ή σε επίκαιρες συμμαχίες ώστε να «κουκουλωθεί» αν τα βρουν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Η υπόθεση βασίζεται σε αποδεικτικό υλικό και, κυρίως, νόμιμες ηχογραφήσεις συνομιλιών και περιγράφουν με λεπτομέρειες πώς ήλεγχαν και χειραγωγούσαν το πρωτάθλημα. Κοινώς, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκτός από την «παράγκα και αμνησία» έχει και στοιχεία.