Ο Γιάννης Αλαφούζος, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε μια πρωτοφανή καταγγελία. Μετά την ισοπαλία με τον Λεβαδειακό, υποστήριξε πως για τη νέα αποτυχία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα ευθύνεται η κυβέρνηση

Ads

Ο ισχυρισμός του προκάλεσε τις αντιδράσεις στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τον οίκτο των ποδοσφαιρικών αντιπάλων και τα γέλια όσων δεν «καίγονται» για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα. Τα μέσα ενημέρωσης του Γιάννη Αλαφούζου έχουν ξεπεράσει επανειλημμένα τα όρια της κριτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού όμως αποφάσισε να ξεπεράσει και τα ποδοσφαιρικά όρια, με μια κίνηση που έχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Ο εχθρός που έγινε φίλος

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, εξοργισμένοι από τη στάση του προέδρου τους που δεν συνάδει με το μέγεθος και την ιστορία του συλλόγου, με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν τον Γιάννη Αλαφούζο πως παίζει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας και οδηγεί στη μετάλλαξη του Παναθηναϊκού σε «θυγατρική του Ολυμπιακού». «Πέρασες (σ)την κόκκινη γραμμή», τονίζουν και οι λόγοι, όπως αναφέρουν, είναι η σύγκλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου με τον μέχρι πρότινος «εχθρό» Βαγγέλη Μαρινάκη και η από κοινού υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να χτυπηθεί και να πέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Ενδεικτικό της ταύτισης είναι πως την επόμενη ημέρα, η εφημερίδα «Γαύρος», που απηχεί τις θέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Γιάννη Αλαφούζο, καταγγέλλοντας «κυβερνητική παράγκα» στο ποδόσφαιρο με ενορχηστρωτές τους Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο και Σταύρο Κοντονή.

«Αιώνιος αντίπαλος» μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Βαγγέλης Μαρινάκη βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στο στόχαστρο της ποδοσφαιρικής εκπομπής «Δίκη στον Σκάι», ενώ θέματα που τον αφορούσαν καταλάμβαναν σημαντικό χρόνο και στα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές του σταθμού. Ποδοσφαιρικά η κριτική στον Ολυμπιακό για την «εγκληματική οργάνωση» χτυπούσε κόκκινο και στην αθλητική εκπομπή του σταθμού κάθε Κυριακή. Σκληρές ανακοινώσεις, καταγγελίες, μηνύσεις και αγωγές συμπλήρωναν τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Τί άλλαξε; Σύμφωνα με την Κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» για την «εκεχειρία» των δύο πλευρών, που επήλθε σχετικά πρόσφατα, ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν στελέχη της ΝΔ, που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλαφούζος και Μαρινάκης, εκτός από την κυβέρνηση, έχουν πλέον και έναν ακόμη κοινό αντίπαλο: Τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Η δυναμική είσοδος του ομογενή επιχειρηματία στα μίντια, με την εξαγορά της «Πήγασος» (Έθνος, Έθνος της Κυριακής και Ημερησία) και του τηλεοπτικού σταθμού «Ε», έχει ανατρέψει τις ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την εξαγορά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη του ΔΟΛ και του 22% του Mega Channel. Εξάλλου ο Σαββίδης έχει βρεθεί στο στόχαστρο και της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτόν τον «πόλεμο» των πολλών μετώπων (πολιτικό, ποδοσφαιρικό και μιντιακό) πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και την προσπάθεια των Μαρινάκη και Αλαφούζου να επιβάλουν στην ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Καλαντζή. Ωστόσο, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 18 Αυγούστου, ο «εκλεκτός» της ΝΔ, που είχε και τη δημόσια στήριξη των προέδρων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ηττήθηκε με ηχηρό τρόπο από τον Βαγγέλη Γραμμένο, ο οποίος είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των ποδοσφαιρικών σωματείων και ενώσεων, μέρος των οποίων – κυρίως εκείνων της Βόρειας Ελλάδας – θεωρείται πως είναι της επιρροής του Ιβάν Σαββίδη.

Πάντως η νέα συμμαχία έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, τουλάχιστον στο χώρο του ποδοσφαίρου, και ενδεχομένως να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκαν οι δύο επιχειρηματίες και η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο πως οι Αλαφούζος και Μαρινάκη ελέγχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών μίντια, οι επιθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.