Η Αμερική βράζει. Μετά το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας με τον πισώπλατο πυροβολισμό (επτά φορές) του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ, από αστυνομικό στο Ουισκόνσιν, η οργή παίρνει διαστάσεις που ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά αν θα μπορέσουν να ελεγχθούν.

Ads

Τώρα ο αγώνας των μαύρων, αλλά και όλων όσων δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον ρατσισμό και την στοχευμένη βία και τις εν ψυχρώ δολοφονίες Αφροαμερικάνων εν έτη 2020, έχει έναν μεγάλο σύμμαχο. Από χθες το βράδυ οι αντιδράσεις αθλητών, προπονητών και παραγόντων έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, σε μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των ΗΠΑ κατάσταση.

Το ΝΒΑ και οι διάσημοι αστέρες του έκαναν την αρχή, με την απόφαση να μην κατέβουν στα χθεσινά παιχνίδια. Η πρώτη ομάδα που πήρε την ιστορική απόφαση ήταν η Μιλγουώκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ομάδες με αποτέλεσμα η ομοσπονδία να ανακοινώσει την αναβολή των χτεσινών και των σημερινών αγώνων. 

Με γραπτή τους δήλωση οι παίκτες των Μπακς εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν στο μποϊκοτάζ του αγώνα με τους Μάτζικ.

Ads

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει πέσει φως πάνω στις συνεχιζόμενες κοινωνικές αδικίες που αντιμετωπίζει η αφροαμερικανική κοινότητα. Πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν χρησιμοποιήσει τις φωνές τους για να μιλήσουν για αυτή την κατάσταση. Είδαμε στην πολιτεία του Γουισκόνσιν τον Τζέικομπ Μπλέικ να πυροβολείται επτά φορές από αστυνομικό στην πλάτη, όπως και άλλους πυροβολισμούς σε διαδηλωτές. Παρά τις πολλές απαιτήσεις για αλλαγή δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Όταν παίζουμε και εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι προσπαθούμε να αποδώσουμε στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό απαιτούμε να γίνεται από τους νομοθέτες και τα όργανα της τάξης. Καλούμε για δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και να καταλογιστούν ευθύνες στους αστυνομικούς. Για να γίνει αυτό πρέπει οι νομοθέτες του Γουισκόνσιν μετά από μήνες απραξίας να επιληφθούν θεμάτων όπως οι ευθύνες της αστυνομίας, η χρήση ακραίας βίας και η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να μορφώνονται και να αναλαμβάνουν ειρηνική και υπεύθυνη δράση, όπως και να ψηφίσουν στις εκλογές».

Πέρα από τη συμβολική κίνηση του μποϊκοτάζ του αγώνα με τους Μάτζικ, οι Μπακς πέρασαν και σε πιο δυναμικές αντιδράσεις διεκδικώντας κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Τα μέλη της ομάδας στα αποδυτήρια έκαναν κλήση στον εισαγγελέα και τον αντικυβερνήτη του Γουισκόνσιν ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ που πυροβολήθηκε πισώπλατα επτά φορές από αστυνομικό. Οι άνθρωποι του Μιλγουόκι φέρονται να ζήτησαν τη σύλληψη του αστυνομικού, που ακόμη δεν έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Οι ιδιοκτήτες των Μπακς δεν γνώριζαν την απόφαση για μποϊκοτάζ, αλλά τη στηρίζουν απόλυτα.

«Υποστηρίζουμε απόλυτα την απόφαση των παικών μας. Αν και δεν τη γνωρίζαμε εκ των προτέρων, θα είχαμε συμφωνήσει ούτως ή άλλως με όλη μας την καρδιά σε αυτή. Ο μόνος τρόπος για να φέρει κανείς την αλλαγή είναι να ρίξει φως στις αδικίες του ρατσισμού που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Οι παίκτες μας το έκαναν αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους απαιτώντας ευθύνες και αλλαγή»,αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Μαρκ Λάσρι, Γουές Ίντενς και Τζέιμι Ντίναν.

Ακολούθησε η αναβολή των αγώνων Ρόκετς-Θάντερ και Λέικερς-Μπλέιζερς. Μάλιστα  Λέικερς και Κλίπερς είναι υπέρ της απόφασης να φτάσει η υπόθεση στα άκρα, τερματίζοντας οριστικά τη φετινή σεζόν, με τις άλλες ομάδες που παραμένουν στη «φούσκα» να τάσσονται υπέρ της φυσιολογικής ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς επικρότησε την απόφαση των Μπακς να μποϊκοτάρουν τον αγώνα με τους Μάτζικ διαμαρτυρόμενοι για τους πυροβολισμούς που δέχτηκε Αφροαμερικανός από αστυνομικό στο Γουισκόνσιν. Ο «βασιλιάς», που έχει μεγάλη επιρροή με τον λόγο του σε όλο το οικοδόμημα του ΝΒΑ, έγραψε στο Twitter: «Γ@@@σε το! Απαιτούμε αλλαγή».

Σαφή θέση υπέρ της απόφασης των παικτών να αντιδράσουν στην τυφλή αστυνομική βία κατά ανθρώπων διαφορετικού χρώματος τάσσεται η πρόεδρος των Λέικερς, Τζίνι Μπας.
 
«Ήμουν ενθουσιασμένη που μας έβλεπα να παίζουμε και ήλπιζα να τελειώσουμε τη σειρά με τους Μπλέιζερς, αλλά υποστηρίζω τους παίκτες μας, σήμερα και πάντα. Μετά από 400 και πλέον χρόνια βίας, ρατσισμού και αδικίας, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να πούμε πως αρκετά πια!», έγραψε στο Twitter η Μπας, η οικογένεια της οποίας έχει την ιδιοκτησία των Λέικερς.

Την σκυτάλη πήραν το MLS (Αμερικάνικο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.) Δύο παιχνίδια για το πρωτάθλημα αναβλήθηκαν, αφού οι παίκτες δεν ήθελαν να πάρουν μέρος. Πρόκειται για τον Ίντερ Μαϊάμι – Ατλάντα Γιουνάιτεντ και το Ντάλας – Κολοράντο. Αναβολές αγώνων υπήρξαν και στο μπέιζμπολ, αλλά και οι παίκτες του NHL (χόκεϊ) συζητούν τις επιλογές να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλετικής ανισότητας. 

Από κοντά και το τένις καθώς τα παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα την Πέμπτη για τα ημιτελικά του Western & Southern Open, αναβάλλονται για την Παρασκευή, μετά από κοινή απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (USTA) και των δύο επαγγελματικών ενώσεων ATP και WTA. 

Ο λόγος, η κοινωνική ανισότητα και η αστυνομική βία στις ΗΠΑ, μετά και το πρόσφατο περιστατικό στο Ουισκόνσιν και το ντόμινο εξελίξεων που προκάλεσε η απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να αποσυρθούν από το 5ο παιχνίδι της σειράς των play-offs κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ στο NBA.
 
“Ως άθλημα, το τένις παίρνει συλλογικά μια στάση ενάντια στη φυλετική ανισότητα και την κοινωνική αδικία που συνέβη, για μια ακόμη φορά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η USTA, το ATP Tour και η WTA, αποφάσισαν να παγώσουν τους αγώνες στο Western & Southern Open την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν την Παρασκευή 28 Αυγούστου” ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τριών οργανισμών.

Οι εξελίξεις τρέχουν και παίρνουν άλλη διάσταση γιατί είναι η πρώτη φορά που προβεβλημένοι και με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες, που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως νέα παιδιά, αφήνουν τις αθλητικές αγωνιστικές τους δραστηριότητες και παίρνουν θέση δυναμική ενάντια στον ρατσισμό, την βία και την ανισότητα.

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι οι αμέτρητες αναρτήσεις και δηλώσεις συμπαράστασης από πολιτικούς, ιδιοκτήτες ομάδων, πρώην αθλητές, καλλιτέχνες κλπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με μήνυμά του στο Twitter, επιδοκίμασε τις πρωτοβουλίες των πρωταγωνιστών και των ομάδων του ΝΒΑ, τονίζοντας ότι τέτοιες δράσεις είναι αναγκαίες για την προάσπιση των αξιών.
 
«Επικροτώ τους παίκτες των Μπακς που αντιστέκονται για αυτά που πιστεύουν, προπονητές όπως ο Ντοκ Ρίβερς, όπως και το ΝΒΑ και το WNBA, που δίνουν το παράδειγμα. Θα χρειαστούν όλοι οι φορείς να ορθώσουν ανάστημα για τις αξίες μας», έγραψε ο πρώην πλανητάρχης.

Ο Σκότι Πίπεν, θρύλος του ΝΒΑ έβγαλε το καπέλο στους Μπακς για τη δυναμική τους αντίδραση.

Ο Κένι Σμιθ θέλησε με έναν συμβολικό τρόπο να δείξει την υποστήριξή του στην απόφαση των παικτών να μποϊκοτάρουν τα αποψινά ματς των playoffs διαμαρτυρόμενοι για την ρατσιστική βία.

«Σαν μαύρος και πρώην παίκτης, θεωρώ πως είναι το καλύτερο για μένα να υποστηρίξω τους παίκτες και να μην είμαι εδώ απόψε», τόνισε, προτού αποσυνδέσει το μικρόφωνό του και αποχωρήσει από το πλατό του ΤΝΤ, όπου εργάζεται ως σχολιαστής μαζί με τους Σακίλ Ο’ Νιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ.