Τριάντα έξι χρόνια μετά (1986) τον θρίαμβο στο Μεξικό και ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (1990 και 2014), η Αργεντινή στην 6η της παρουσία σε τελικό Μουντιάλ αποκαθήλωσε τη μέχρι σήμερα κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία, με 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.αγ. και 3-3 παρ.) και για τρίτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το τρόπαιο. 

Ads

Όπως ήταν λογικό, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έπειτα ίσως από τον καλύτερο τελικό στην ιστορία.

«Είναι το παιδικό όνειρο οποιουδήποτε», είπε ο Μέσι, ο οποίος κατέκτησε και το Μουντιάλ που του έλειπε και συνέχισε: «Ήμουν τυχερός που πέτυχα τα πάντα σε αυτή την καριέρα… και αυτό που έλειπε είναι εδώ. Είναι τρέλα… κοίτα πώς είναι (το Παγκόσμιο Κύπελλο), είναι πανέμορφο. Το ήθελα τόσο πολύ. Είχα ένα όραμα ότι… πλησίαζε».

«Υποφέρουμε, αλλά το έχουμε ήδη (το Παγκόσμιο Κύπελλο)», είπε ο Μέσι, καταλήγοντας: «Ήθελα να κλείσω την καριέρα μου με αυτό, δεν μπορώ πλέον να ζητήσω κάτι άλλο, δόξα τω Θεώ, μου τα έδωσε όλα».

Ads

«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Ήταν δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε, χάρη στον Μέσι», είπε ο 13χρονος Σαντιάγκο στο Μπουένος Άιρες, γιορτάζοντας τη νίκη με την οικογένειά του μπροστά από το σπίτι που ανήκε στο είδωλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας το 1986.

Με σημαίες, καπέλα και τις εμβληματικές γαλανόλευκες φανέλες της χώρας, οι Αργεντινοί κατέλαβαν το κέντρο του Μπουένος Άιρες και άλλα σημεία της πρωτεύουσας μέσα σε λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβο, ενώ σε όλη τη χώρα ξέσπασαν εορτασμοί.

«Ήταν ένα απίστευτο παιχνίδι, μερικές φορές αγωνιώδες», είπε ο 46χρονος Ντιέγκο Αμπουργκέιλι, ο οποίος επευφημούσε την εθνική ομάδα από τα προάστια του Μπουένος Άιρες. «Αυτή η ομάδα έκανε τους ανθρώπους να τους ερωτευτούν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες».

«Είναι μια απέραντη χαρά μετά από τόση ένταση», είπε στο Reuters ο 46χρονος δικηγόρος Νικολας Πίρι. «Η αρμονία μεταξύ της ομάδας, με επικεφαλής έναν ηγέτη που παίζει σε επίπεδο που τον κάνει τον καλύτερο στον κόσμο, και της κατάστασης των παικτών γενικότερα, μας οδήγησαν σε αυτήν την επιτυχία που άξιζε. Πάμε Αργεντινή!» πρόσθεσε.

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί