Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει αναλυτικά τους ομίλους, τις αποστολές των εθνικών ομάδων, την προϊστορία τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα προγνωστικά.

Ads

Α’ όμιλος

Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία ρίχνονται στη μάχη του Euro με μεγαλύτερες φιλοδοξίες απ’ ότι νομίζουν οι περισσότεροι. Τα παιχνίδια θα λάβουν χώρα σε Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν από 11 μέχρι 20 Ιουνίου. Τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού και το Ολυμπιακό στάδιο  της Ρώμης.

Το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου είναι φυσικά η Ιταλία. Μια παραδοσιακή δύναμη του παγκόσμιου ποδόσφαιρου που τα τελευταία χρόνια έχασε αρκετό έδαφος και πλέον επιστρέφει με «άγριες» διαθέσεις. Επί πλέον και τα 3 ματς του ομίλου θα τα δώσει εντός έδρας στο «Ολίμπικο».

Ads

Η «Σκουάντρα Ατζρούρα» δεν είναι ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου όμως αυτό δείχνει να την βολεύει. Έρχεται στο Euro με μεγάλους στόχους και όποιος την υποτιμήσει θα κάνει τεράστιο λάθος.

Από εκεί και πέρα Τουρκία και Ελβετία αναμένεται να παλέψουν για τη δεύτερη θέση, από τη διεκδίκηση της οποίας κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την μαχητική Ουαλία. Μετά από χρόνια οι Τούρκοι εμφανίζουν και πάλι μια καλή φουρνιά η οποία διαθέτει ταλέντο και ενθουσιασμό αλλά όχι εμπειρία.

Αντίθετα οι Ελβετοί που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά παρόντες στις μεγάλες διοργανώσεις ξέρουν καλά πως να προκρίνονται από έναν όμιλο τους λείπει όμως η φαντασία.

Η Ουαλία τέλος μοιάζει ένα σκαλί κάτω από την ομάδα που εντυπωσίασε το 2016 αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει αποτελέσματα που θα κάνουν άνω κάτω τον όμιλο.

Ιταλία

Προϊστορία στα Euro: Η Ιταλία των πέντε Μουντιάλ δεν έχει την ίδια επιτυχία και στα Euro. Για την ακρίβεια μετράει μια κατάκτηση (1968) και άλλες δύο συμμετοχές σε τελικούς (2000, 2012) σε συνολικά εννέα συμμετοχές.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι (ίσως το πιο βαρύ όνομα στους πάγκους του Euro), έχει δημιουργήσει ένα κράμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών που δένει αρμονικά και πολύ δύσκολα μπορεί να ηττηθεί.

Προκρίθηκε μάλιστα με εμφατικό τρόπο στο Euro, κάνοντας το 10 στα 10 στα προκριματικά.

Η Σκουάντρα Ατζούρα έχει να γευτεί ήττα πολλούς μήνες, συγκεκριμένα είναι αήττητη στα 27 τελευταία της παιχνίδια (από τον Σεπτέμβριο του 2018).

Μάλιστα στα οκτώ τελευταία παιχνίδια της έχει σκοράρει 25 γκολ και δεν έχει δεχτεί κανένα.

Η αποστολή της Ιταλίας

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Σαλβατόρε Σίριγκου (Τορίνο)

Αμυντικοί: Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Τζιόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Τζιοβάνι ντι Λορέντζο (Νάπολι), Έμερσον (Τσέλσι), Αλεσάντρο Φλορέντζι (Παρί), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ρόμα), Ραφαέλ Τολόι (Αταλάντα)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Μπράιαν Κριστάντε (Ρόμα), Ζορζίνιο (Τσέλσι), Μανουέλ Λοκατέλι (Σασουόλο), Λορέντζο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Ματέο Πεσίνα (Αταλάντα), Μάρκο Βεράτι (Παρί)

Επιθετικοί: Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Ντομένικο Μπεράρντι (Σασουόλο), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντζο Ινσίνιε (Νάπολι), Τζιάκομο Ρασπαντόρι (Σασουόλο)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι (Ιταλία)

Ελβετία

Προϊστορία στα Euro: Αυτή θα είναι η 5η φορά που οι Ελβετοί θα δώσουν το παρόν στα τελικά ενός Euro. Έχουν προηγηθεί οι παρουσίες τους στις διοργανώσεις του 1996, του 2004, του 2008 και του 2016. Η καλύτερή τους πορεία φτάνει μέχρι τους δεκάξι της διοργάνωσης (2016).

Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς βρίσκεται στο τιμόνι της εθνικής από το 2014 και έχει καταφέρει να την καθιερώσει στις μεγάλες διοργανώσεις. Οι παίκτες του τον εμπιστεύονται και εκείνος γνωρίζει καλά πως να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Η ομάδα του ηττήθηκε μόλις μια φορά στα προκριματικά και ο Πέτκοβιτς ψάχνει σε αυτό το Euro κάτι παραπάνω από μια απλή παρουσία.

Η αποστολή της Ελβετίας

Τερματοφύλακες: Γιόνας Ομλέν (Μονπελιέ), Ιβόν Εμβογκό (Αϊντχόφεν), Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Ντόρτμουντ), Λόρις Μπενίτο (Μπορντό), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σιλβάν Βιντμέρ (Βασιλεία), Κεβέν Εμπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Εράι Τσέμερτ (Βασιλεία), Μπετσίρ Ομεράγκιτς (Ζυρίχη), Ζορντάν Λοτομπά (Νις)

Μέσοι: Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ), Τζερντάν Σακίρι (Λίβερπουλ), Στεβάν Ζουμπέρ (Άιντραχτ), Ντένις Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Τζιμπρίλ Σο (Άιντραχτ)

Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Αντμίρ Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Μπριλ Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις)

Προπονητής: Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς (Ελβετία)

Τουρκία

Προϊστορία στα Euro: Τέσσερεις (1996, 2000, 2008, 2016) είναι οι συμμετοχές των Τούρκων στα προηγούμενα Euro. Φυσικά ξεχωρίζει εκείνη του 2008 όταν και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά κατακτώντας στο τέλος την 3η  θέση.

Αν κάποιος ξέρει να οδηγεί σε επιτυχίες την εθνική Τουρκιάς αυτός δεν είναι άλλος από τον Σενιόλ Γκιουνές. Ο άνθρωπος που έφτασε μέχρι την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002 προσφέρει την αύρα και την εμπειρία που χρειάζεται ένα τόσο νεανικό σύνολο.

Στα προκριματικά ο Γκιουνές παρουσίασε μια ομάδα η οποία έπεισε. Οι Τούρκοι έμειναν αήττητοι -μια νίκη, μια ισοπαλία- κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους και έχασαν την πρώτη θέση στις λεπτομέρειες.

Η αποστολή της Τουρκίας

Τερματοφύλακες: Αλτάι Μπαγιντίρ (Φενέρμπαχτσε), Μερτ Γκιουνόκ (Μπασακσεχίρ), Ουγκουρτζάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Τσαγκλάρ Σεγιουντζιού (Λέστερ), Καάν Αϊχάν (Σασουόλο), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Μερτ Μιουλντιούρ (Σασουόλο), Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ), Ριντβάν Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη)

Μέσοι: Ντορουκχάν Τοκέζ (Μπεσίκτας), Ιρφάν Καχβετζί (Φενέρμπαχτσε), Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Ταϊλάν Ανταλιαλί (Γαλατάσαραϊ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Κερέμ Ακτουρκόγλου (Γαλατάσαραϊ), Χαλίλ Ντερβίσογλου (Γαλατάσαραϊ), Ορκούν Κιεκτσιού (Φέγενορντ), Οκάι Γιουσλού (Γουέστ Μπρομ)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Γιατζιτζί (Λιλ), Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ), Τζενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), Ενές Ουνάλ (Χετάφε), Αμπντιλκαντίρ Εμούρ (Τράμπζονσπορ), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)

Προπονητής: Σενόλ Γκιουνές (Τουρκία)

Ουαλία

Προϊστορία στα Euro: Οι Ουαλοί έχουν μια και καλή συμμετοχή σε τελική φάση Euro. Πιο συγκεκριμένα αυτή ήταν το 2016, όταν και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και την τρίτη θέση.

Ο Ρόμπερτ Πέιτζ θα είναι ο προπονητής της Ουαλίας στο επερχόμενο Euro. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Ράιαν Γκιγκς, ανέλαβε ρόλο πρώτου προπονητή μετά τα νομικά μπλεξίματα του τελευταίου. Ο Πέιτζ είναι εντελώς άπειρος και αποτελεί ερωτηματικό πως και αν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο ανταγωνιστικής διοργάνωσης.

Η Ουαλία είναι μια ομάδα που ζει και πεθαίνει ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μακράν ότι ποιοτικότερο έχει να παρουσιάσει η Ουαλία και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας. Όλοι ελπίζουν να δείξει το καλό του πρόσωπο και να θυμίσει μέρες 2016.

Η αποστολή της Ουαλίας

Τερματοφύλακες: Άνταμ Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λέστερ)

Αμυντικοί: Τομ Λόκιερ (Λούτον), Κρις Μέπχαμ (Μπόρνμουθ), Κρις Γκάντερ (Τσάρλτον), Κόνορ Ρόμπερτς (Σουόνσι), Τζόι Ρόντον (Τότεναμ), Ρις Νόρινγκτον Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Μπεν Καμπάνγκο (Σουόνσι), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Νέκο Γουίλιαμς (Λίβερπουλ)

Μέσοι: Ράμπιν Κόλγουιλ (Κάρντιφ), Άαρον Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Τζόι Μόρελ (Λούτον), Ίθαν Αμπάντου (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Τζο Άλεν (Στόουκ Σίτι), Τζόνι Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Ματ Σμιθ (Ντονκάστερ), Ντίλαν Λέβιτ (Ιστρα), Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Χάρι Γουίλσον (Κάρντιφ)

Επιθετικοί: Νταν Τζέιμς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ), Κίφερ Μουρ (Λιντς), Τάιλερ Ρόμπερτς (Λιντς)

Προπονητής: Ρομπ Πέιτζ (Ουαλία)

Β’ όμιλος

Ξεκάθαρο φαβορί το Βέλγιο και από εκεί και πέρα Ρωσία, Δανία και Φινλανδία θα δώσουν τη μάχη για τη δεύτερη και την τρίτη θέση. Ευνοημένη η Δανία που θα παίξει και τα τρία ματς στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα γίνουν στην «Γκάζπρομ Αρένα» της Αγίας Πετρούπολης, με τη Ρωσία ως γηπεδούχο στα δύο από αυτά.

Βέλγιο

Προϊστορία στα Euro: 3η (1972), 2η (1980).

Προκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στα προκριματικά. Πανηγυρική η πρόκριση με την καλύτερη επίθεση (40 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (3 γκολ).

Στόχος της είναι να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά σε σχέση με το προηγούμενο Euro, όπου είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά. Έχει μια χρυσή γενιά διαθέσιμη και είναι ιδανική ευκαιρία για να κυνηγήσει το τρόπαιο.

Το ρόστερ της είναι εξαιρετικό με παίκτες όπως ο Κουρτουά, ο Λουκάκου, ο Μέρτενς, ο Βίτσελ και ο Ντε Μπρούινε που είναι αμφίβολος αν θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα, μετά τον τραυματισμό του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ισπανός προπονητής  Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του με το επιθετικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζει το Βέλγιο, από το καλοκαίρι του 2016 που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.

Η αποστολή του Βελγίου

Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Ματς Σελς (Στρασμπούρ)

Αμυντικοί: Τόνι Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ), Ντέντρικ Μπογιάτα (Χέρτα), Τζέισον Ντεναγέρ (Λιόν), Τόμας Βερμάλεν (Βίσελ Κόμπε), Γιαν Βερτόνχεν (Μπενφίκα), Τομά Μενιέ (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Νασέρ Σαντλί (Μπασακσεχίρ), Τοργκάν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Κέβιν ντε Μπράινε (Μάντσεστερ Σίτι), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Γουλβς), Ντένις Πρατ (Λέστερ), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Χανς Βανάκεν (Μπριζ), Άξελ Βίτσελ (Ντόρτμουντ)

Επιθετικοί: Τζέρεμι Ντοκού (Ρεν), Εντέν Αζάρ (Ρεάλ), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον), Μισί Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Κριστιάν Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (Ισπανία)

Δανία

Προϊστορία στα Euro: 1η (1992).

Η Δανία προκρίθηκε ως δεύτερη από τον τέταρτο όμιλο των προκριματικών. Με τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες τσέκαρε το εισιτήριο για το Euro, μαζί με την Ελβετία. Παρότι έμεινε αήττητη, λίγο έλειψε να «αυτοκτονήσει» στο τέλος. Στην τελευταία αγωνιστική, στο Δουβλίνο, ο Μπράουν λίγο έλειψε στις καθυστερήσεις να πετύχει ένα γκολ που θα έστελνε την Ιρλανδία στο Euro και τη Δανία στα μπαράζ μέσω του Nations League.

Εντυπωσιακή επιθετικά, η Δανία πέτυχε 29 γκολ σε οκτώ ματς των προκριματικών, δηλαδή 3,6 ανά αγώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προπονητή της, στόχος είναι η πρόκριση στα προημιτελικά.

Στα προκριματικά έχασε για έναν πόντο την πρώτη θέση από την Ελβετία επειδή την τελευταία αγωνιστική έφερε 1-1 στην Ισλανδία, ενώ στο πρόσφατο UEFA Nations League τα πήγε περίφημα απέναντι στην Αγγλία αλλά δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το Βέλγιο.

Ο Κάσπερ Χιούλμαντ είναι ένας προπονητής που θάμπωσε και εξέπληξε τον κόσμο με το πρωτάθλημα που κατέκτησε το 2012 στη Δανία με τη Νόρντζελαντ παρουσιάζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ο εγκέφαλος της ομάδας με τους Πιερ Χόιμπιεργκ και ο Τόμας Ντιλέινι στον άξονα της μεσαίας γραμμής να είναι οι ρυθμιστές του παιχνιδιού. Από τους δύο χαφ εξαρτάται η άμυνα και η επίθεση.

Η αποστολή της Δανίας

Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Φρέντερικ Ρένοβ (Σάλκε), Γιόνας Λεσλ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Ουντινέζε), Ντάνιελ Βας (Βαλενσιέν), Γιόακιμ Μάλε (Αταλάντα), Νικολάι Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη), Σίμον Κιερ (Μίλαν), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιανίκ Βέστεργκαρντ (Σαουθάμπτον), Γιόακιμ Άντερσεν (Φούλαμ), Ματίας Γέργκενσεν (Κοπεγχάγη)

Μέσοι: Πιέρ Εμίλ Χιέιμπιεργκ (Τότεναμ), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρμουντ), Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ), Κρίστιαν Νέργκααρντ (Μπρέντφορντ), Αντρέας Κρίστιανσεν (Μάλμε)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Νις), Γιόνας Βιντ (Κοπεγχάγη), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπολόνια), Αντρέας Κρονέλιους (Πάρμα), Ρόμπερτ Σκοβ (Χοφενχάιμ), Μίκελ Ντάλσγκααρντ (Σαμπντόρια)

Προπονητής: Κάσπερ Χιούλμαντ (Δανία)

Φινλανδία

Η Φινλανδία θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μεγάλη διοργάνωση. Είναι παρθενική της παρουσία σε Euro και μάλιστα αυτό από μόνο του αποτελεί υπέρβαση. Στόχος της είναι να παίξει χωρίς άγχος καθώς ο όμιλος δεν βοηθάει για να προχωρήσει, έστω και μέσω της 3ης θέσης.

Προκρίθηκε ως δεύτερη σε όμιλο που τερμάτισε πρώτη η Ιταλία και τρίτη η Ελλάδα.

Από το 2000 και μετά έχει βελτιώσει αρκετά τη θέση της στο FIFA Ranking με συνέπεια το 2007 να φτάσει στην 33η θέση, ενώ τώρα βρίσκεται στην 54η.

Ο 56χρονος δάσκαλος στο επάγγελμα Μάρκου Κανέρβα, είναι από τον Δεκέμβριο του 2016 ο προπονητής της εθνικής Ανδρών. Είχε προηγηθεί μια πενταετία (2011-16) ως ασίσταντ και μια τετραετία (2004-10) ως προπονητής της Κ21.

Τη σεζόν 2018-19 πέτυχε με την ανδρική ομάδα την άνοδο από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία του UEFA Nations League.

Ο Τέεμου Πούκι έχει μοναδική ικανότητα στο σκοράρισμα. Με το εθνόσημο έχει πετύχει 27 γκολ σε 87 συμμετοχές και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 32 τέρματα του θρυλικού Γιάρι Λιτμάνεν που παραμένει πρώτος σκόρερ της Φινλανδίας.

Η αποστολή της Φινλανδίας

Τερματοφύλακες: Λούκας Χράντετσκι (Λεβερκούζεν), Γέσε Γιόρονεν (Μπρέσια), Άνσι Γιάκολα (Μπρίστολ Ρόβερς)

Αμυντικοί: Πάουλους Αραγιούρι (Πάφος), Ντάνιελ Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Γιόνα Τόιβιο (Χάκεν), Λέο Βάισανεν (Έλφσμποργκ), Πίρι Σόιρι (Έσμπιεργκ), Σάουλι Βάισανεν (Κιέβο), Νικολάι Άλχο (ΜΤΚ), Γέρε Ούρονεν (Γκενκ), Γιούκα Ράιταλα (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Ρόμπερτ Ιβάνοβ (Βάρτα)

Μέσοι: Γκλεν Καμαρά (Ρέιντζερς), Ρόμπερτ Τέιλορ (Μπραν), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Φρέντρικ Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Ράσμους Σίλερ (Τζουγκάρντεν), Τιμ Σπαρβ (ΑΕΛ), Τόμας Λαμ (Τσβόλε), Γιόνι Κάουκο (Έσμπιεργκ), Όνι Βαλακάρι (Πάφος)

Επιθετικοί: Τέεμου Πούκι (Νόριτς), Γιόελ Πογιανπάλο (Ουνιόν), Μάρκους Φορς (Μπρέντφορντ), Λάσι Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ)

Προπονητής: Μάρκου Κάνερβα (Φινλανδία)

Ρωσία

Προϊστορία στα Euro: Ημιτελικά (2008).

Από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση έχει ελάχιστες διακρίσεις, όπως για παράδειγμα η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2008. Προηγουμένως, ως Σοβιετική Ένωση κατέκτησε το πρώτο τουρνουά το 1960 και ήταν φιναλίστ το 1964, το 1972 και το 1988.

Προκρίθηκε ως δεύτερη σε έναν όμιλο που πήρε άνετα την πρώτη θέση το Βέλγιο, ενώ πίσω της τερμάτισαν Σκωτία, Κύπρος, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο. Παρόμοια και η εικόνα στο UEFA Nations League όπου αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία και τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο που ήταν πρώτη η Ουγγαρία.

Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και μάλιστα ως τελευταία στον όμιλό της. Στόχος της στο Euro 2020 είναι να τα πάει καλύτερα και αν αυτό φέρει πρόκριση είτε μέσω της 2ης είτε της 3ης θέσης, τότε θα μιλάμε για επιτυχία.

Στο Μουντιάλ του 2018, το οποίο διοργάνωσε η ίδια, η Ρωσία έδειξε πως επέστρεψε. Απέκλεισε την Ισπανία και έφτασε στα προημιτελικά, όπου χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να μείνει εκτός από τη φιναλίστ Κροατία. Είναι ομάδα που δεν βασίζεται σε έναν ποδοσφαιριστή, αλλά στο σύνολο.

Προπονητής: Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ είναι στην τεχνική ηγεσία από τον Αύγουστο του 2016. Δύο χρόνια αργότερα οδήγησε τη Ρωσία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εφόσον εξασφαλίσει την πρόκρισή της και στο επόμενο Μουντιάλ θα ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Ο Ντενίς Τσερίσεφ της Βαλένθια, ακόμη και όταν έρχεται από τον πάγκο, είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά ως δημιουργός αλλά και ως εκτελεστής.

Ισχυρή προσωπικότητα ο 32χρονος φορ Αρτέμ Τζιούμπα της Ζενίτ που είναι και αρχηγός. Εξαιρετική σεζόν διανύει και ο μεσοεπιθετικός Αλεξάντερ Ερόκιν.

Η αποστολή της Ρωσίας

Τερματοφύλακες: Άντον Σούνιν (Ντινάμο), Γιούρι Ντιούπιν (Ρούμπιν), Ματβέι Σαφόνοφ (Κρασνοντάρ)

Αμυντικοί: Γκέοργκι Τζίκια (Σπαρτάκ), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ), Ίγκορ Ντινέεφ (ΤΣΣΚΑ), Βιάτσεσλαφ Καραβάεφ (Ζενίτ), Φίοντορ Κουντριασόφ (Αντάλιασπορ), Αντρέι Σεμιόνοφ (Αχμάτ), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ)

Μέσοι: Ντμίτρι Μπαρίνοφ (Λοκομοτίβ), Ριφάτ Ζεμαλετντίνοφ (Λοκομοτίβ), Μακσίμ Μούχιν (Λοκομοτίβ), Αλεκσάντρ Γκολοβίν (Μονακό), Ντανίιλ Φόμιν (Ντινάμο), Ρόμαν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ), Αλεκσέι Ιόνοφ (Κρασνοντάρ), Ντάλερ Κουζιάεφ (Ζενίτ), Αντρέι Μοτστοβόι (Ζενίτ), Μαγκομέντ Οζντόγεφ (Ζενίτ), Αλεκσέι Μιραντσούκ (Αταλάντα), Ντενίς Τσέρισεφ (Βαλένθια), Ντενίς Μαρκάροφ (Ρούμπιν)

Επιθετικοί: Αρτέμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Αλεκσάντρ Σομπόλεφ (Σπαρτάκ), Άντον Ζαμπολότνι (Σότσι)

Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσεσόφ (Ρωσία)πλ