Το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γερμανίας «Μπουντέσλιγκα» είναι το πρώτο πρωτάθλημα που ξανάρχισε χθες στην Ευρώπη. Αν και θεσπίστηκε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κανόνων υγιεινής,  η επανέναρξη αμφισβητείται από παίκτες, οπαδούς και τα άλλα αθλήματα. όπου δεν είναι τόσα πολλά… τα λεφτά.

Ads

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία  η οποία ανησυχεί ότι δεν θα  λάβει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, παρουσίασε ένα έγγραφο 41 σελίδων, που απαριθμεί το σύνολο των κανόνων που υποτίθεται επιτρέπουν την επανέναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων υπό βέλτιστες υγειονομικές συνθήκες.

Τα μέτρα αφορούν, καταρχάς, στα γήπεδα, όπου η μέγιστη επιτρεπτή παρουσία είναι 300 άτομα, και κατανέμονται σε τρεις χώρους, κάθε επαφή μεταξύ των οποίων απαγορεύεται: το «κλειστό γήπεδο», προς αποκλειστική χρήση από τις ομάδες, τους διαιτητές, τους τραυματιοφορείς και τρεις φωτογράφους. Τις «εξέδρες», για 115 μέγιστο αριθμό θεατών, συμπεριλαμβανομένων δέκα δημοσιογράφων. Και, τέλος, τον «εξωτερικό χώρο», για πενήντα υπαλλήλους ασφαλείας και άλλα τόσα μέλη των τεχνικών ομάδων των τηλεοπτικών σταθμών.

Δραστικά μέτρα

Στον αγωνιστικό χώρο, οι κανόνες είναι: όχι «παιδιά-συνοδοί», για να κρατούν τα χέρια των παικτών κατά την είσοδό τους στο γκαζόν, όχι μασκότ, όχι χειραψίες ή ομαδικές αναμνηστικές φωτογραφίες πριν από την έναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων, υποχρεωτική χρήση μάσκας στον πάγκο, όπου μόνο η μία εκ των δύο θέσεων μπορεί να καταλαμβάνεται… Και, κατά τη διάρκεια των αγώνων, δεν επιτρέπονται αγκαλιές για πανηγυρισμό των γκολ. Αντ’αυτού, οι παίκτες ενθαρρύνονται να «δίνουν προτεραιότητα στις επαφές μέσω του αγκώνα και του ποδιού».

Ads

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, η γερμανική ομοσπονδία αποφάσισε, επίσης, να πραγματοποιεί διαγνωστικούς ελέγχους στους παίκτες και τα στελέχη της, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και την παραμονή κάθε αγώνα. Τέλος, ένα δρακόντειο πρωτόκολλο διέπει τη ζωή  στα ξενοδοχεία, όπου καταλύουν οι ομάδες πριν από τους αγώνες: καμία έξοδος, παρά μόνο για λόγους προπόνησης, καμία επαφή με το προσωπικό του ξενοδοχείου, ακόμη και απαγόρευση, χωρίς γάντια, ανοίγματος μιας πόρτας ή κλήσης του ανελκυστήρα.

«Απαγορεύεται το πτύειν»

Για λόγους υγιεινής απαγορεύεται πλέον μία ακόμη παραδοσιακή, αλλά και κακόγουστη, για πολλούς, τελετουργία του αθλήματος: το …φτύσιμο στο χορτάρι, γράφει η Deutche Welle. Ακόμη και στα «σαλόνια» του Τσάμπιονς Λιγκ πολλοί τιμούν το έθιμο, είτε για εκτόνωση, είτε ως εκδήλωση αγωνιστικού φρονήματος, είτε και για γούρι. Τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας βάζουν τέλος σε όλα αυτά. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν η παράβαση του κανονισμού τιμωρείται με αποβολή, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με το «πτύειν» που έχει ως στόχο αντίπαλο παίκτη.    

Tο σχέδιο της γερμανικής ομοσπονδίας κρίθηκε αρκετά σοβαρό από την κυβέρνηση, η οποία τελικά ενέκρινε, στις 6 Μαΐου, την επανέναρξη της σεζόν. Ωστόσο, δεν έπεισε τους σκεπτικιστές, το αντίθετο, γράφει η γαλλική Le Monde. Πρόκειται, καταρχάς για εκείνους, οι οποίοι, από την αρχή, θεωρούν αδύνατη την τήρηση στην πράξη αυτών των κανόνων. Η άποψή τους ενισχύθηκε από ένα βίντεο που ανάρτησε ο Σαλομόν Καλού, επιθετικός της ομάδας Χέρτα Βερολίνου, στο Facebook. Στο βίντεο ο παίκτης παραβιάζει τους κανόνες φυσικής απόστασης, καθώς κάνει χειραψία με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. Λίγες ώρες μετά τη μετάδοση των, σύμφωνα με την  Ομοσπονδία, «απαράδεκτων» εικόνων, ο παίκτης τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά η ζημιά είχε γίνει: «Ο Καλού προσφέρει κακή υπηρεσία στη Μπουντέσλιγκα», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Berliner Morgenpost».

Ευνοϊκή μεταχείριση

Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της επανέναρξης, το κίνημα διαμαρτυρίας κέρδισε τους οπαδούς. Σε ένα κείμενο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου και είχε ως τίτλο «Όχι ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς», 350 σύνδεσμοι οπαδών διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, εκ των οποίων είκοσι με έδρα τη Γερμανία, τάχθηκαν κατά της επανέναρξης των αγώνων, κεκλεισμένων των θυρών, δηλώνοντας «πεπεισμένοι ότι η επιστροφή στο γήπεδο εξυπηρετεί αποκλειστικά τα οικονομικά συμφέροντα». Σε αυτό το κείμενο, οι υπογράφοντες ζητούν από την ΟΥΕΦΑ(Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) και τις εθνικές ομοσπονδίες να «συνεχίσουν να αναστέλλουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, έως ότου η μετάβαση στο γήπεδο γίνει ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Αρκετές αξιοσέβαστες προσωπικότητες στη Γερμανία εξοργίστηκαν, επίσης, καθώς θεωρούν τη μεταχείριση της «Μπουντέσλιγκα» αδικαιολογήτως προνομιακή. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο να κάνει ό, τι απαγορεύεται σε άλλους, π.χ. το ερασιτεχνικό χάντμπολ, απλώς και μόνο επειδή το ποδόσφαιρο διαθέτει περισσότερα χρήματα και περισσότερα μέσα, για να εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας», δήλωσε αγανακτισμένος  ο πρώην συνταγματικός δικαστής Ούντο ντι Φάμπιο.

Σε ένα τόσο τεταμένο πλαίσιο, η επανέναρξη των αγώνων αποτελεί ένα διπλό στοίχημα. Καταρχάς, υγειονομικό, εάν αποδειχθεί ότι, παρά τις ληφθείσες προφυλάξεις -ακόμη και την απολύμανση της μπάλας πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αγώνων- καταγράφονται κρούσματα μόλυνσης από τον Covid-1 . Ο κίνδυνος αφορά, επίσης, στους οπαδούς, καθώς το κλείσιμο των γηπέδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ομαδοποίηση σε άλλο χώρο. «Οι σύλλογοι θα έπρεπε να είχαν λάβει υπόψη τους ότι οι θαυμαστές θα συναντηθούν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες και θα έρθουν σε άμεση μεταξύ τους επαφή», δήλωσε ανήσυχος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

Το στοίχημα, τέλος, είναι οργανωτικό. Το Σάββατο, 9 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση δύο νέων κρουσμάτων σε παίκτες της, η ομάδα Ντιναμό Δρέσδης της οποίας ένας άλλος παίκτης βρέθηκε, λίγες ημέρες νωρίτερα, θετικός στο διαγνωστικό έλεγχο, τέθηκε σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, αναγκάζοντας, έτσι, το σύλλογο, που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, να δηλώσει παραίτηση από  δύο αγώνες.

Τέλος και για το βελγικό πρωτάθλημα, αμηχανία για το ελληνικό

Μετά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ολλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κύπρου, και η βελγική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημοποίησε, την Παρασκευή 15 Μαΐου, το τέλος της σεζόν 2019-2020 λόγω πανδημίας.

Η έκβαση του γερμανικού πειράματος θα επηρεάσει σίγουρα την τύχη στις διοργανώσεις άλλων χωρών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, όπως της Ελλάδας. Το πρωτάθλημα στο Βέλγιο πήρε η ομάδα που προπορευόταν, όταν διακόπηκαν οι αγώνες. Αλλά κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, σίγουρα δεν θα γινόταν αποδεκτό από όλες τις ομάδες.