Κανείς από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν παραδέχθηκε δημόσια (όπως είναι φυσικό) πως η Εθνική θα πάει να κοντράρει τη Ρωσία με… στόχο μόνο την ήττα. Όμως, αυτό που απλά «υποπτευόμασταν» τις προηγούμενες ημέρες, μας το επιβεβαίωσαν οι διεθνείς μας με την εμφάνισή τους στον παρκέ. Με την διαφορά ότι δεν υπολόγισαν τη Γαλλία, η οποία έκανε ακριβώς το ίδιο. ‘Ετσι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε: ραντεβού με την Ισπανία στις 9 το βράδυ(ΕΤ-1)

Ads

Από το sportdog ζητήθηκε η γνώμη τεσσάρων συντακτών (Δ. Καρύδας, Ν. Βαρλάς, Γ. Παχάκης και Γ. Πάλλας), οι οποίοι διατύπωσαν την αντίρρησή τους για την κίνηση της Εθνικής να «διαλέξει» τον αντίπαλό της για τη συνέχεια του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως κάθε ομάδα θα πρέπει να δίνει «μάχη» αποκλειστικά και μόνο για τη νίκη. Μάλιστα, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο μπορεί αυτή η Εθνική να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, αφού υπάρχουν αρκετά αγωνιστικά προβλήματα.

Παρόλα αυτά, εξετάζουν και την άλλη πλευρά του «νομίσματος», καθώς το ίδιο το σύστημα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίζουν πριν διεξαχθούν οι αγώνες τον επόμενο αντίπαλό τους για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Γι’ αυτό και θεωρούν πως υπάρχουν ελαφρυντικά στην κίνηση της Εθνικής μας ομάδας.

Δ. Καρύδας (Διευθυντής «All Star Basket»): «Δεν βρίσκει ποιοτική καθοδήγηση από τον πάγκο»

«Στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης η υποκρισία δεν προσφέρει και δεν ωφελεί. Είναι δεδομένο τι συνέβη στον αγώνα με τη Ρωσία και ως ένα σημείο αποδεκτό. Προσωπικά δεν συμφωνώ με κάθε λογής μεθόδευση αλλά από την άλλη είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση των παικτών για ένα απλό λόγο: Εκείνοι έχουν στις πλάτες τους το βάρος και την πίεση για τη διάκριση της εθνικής και κοντολογίς είναι εκείνοι που αποφασίζουν για το μονοπάτι που θέλουν να ακολουθήσουν και τους αντιπάλους που θέλουν να αντιμετωπίσουν. Ελπίζω, μόνο, όλη αυτή η φασαρία τελικά να αξίζει τον κόπο (διεκδίκηση και κατάκτηση ενός μεταλλίου). Θεωρώ, ότι η συγκεκριμένη εθνική ομάδα έχει τεράστιες αγωνιστικές δυνατότητες αλλά δεν βρίσκει στους περισσότερους αγώνες ανάλογα ποιοτική καθοδήγηση από τον πάγκο και πληρώνει λάθος προπονητικές τακτικές και αποφάσεις».

Ν. Βαρλάς (Πρωταθλητής): «Απόφαση προσαρμοσμένη στην κυνική ελληνική κοινωνία»

Ads

«Η επιλογή αντιπάλου σε μια μεγάλη διοργάνωση δεν είναι ‘έγκλημα’. Η εθνική μπάσκετ έχει κατακτήσει δικαιωματικά το ‘μετάλλιο διάρκειας’ στις επιτυχίες και το υψηλό επίπεδο και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον ομαδικό αθλητισμό της χώρας, σε εθνικό επίπεδο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα η αγωνιστική εικόνα που είδαμε κόντρα στη Ρωσία και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το στιλ μπάσκετ που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ήττα ήρθε 100% εσκεμμένα. Όλοι, όμως, είδαμε μια ομάδα που επέλεξε να μην δώσει το… 100% και γνωρίζοντας ποια ζευγαρώματα είχαμε στο μυαλό μας, οι συνειρμοί είναι λογικοί και δικαιολογημένοι. Πάντα μας “ταξιδεύει” η εθνική μπάσκετ και για πρώτη φορά νιώσαμε τόσο έντονα ότι έβαλε τον προορισμό πάνω από το ταξίδι.

Δύο πράγματα απορρέουν από αυτή την απόφαση. Πρώτον, οι διεθνείς δεν νιώθουν ότι η ομάδα μας μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Δεύτερον, είναι τόσο κυνική η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα πλέον, που τα παιδιά επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη το «ευ αγωνίζεσθαι» και να διαλέξουν τον αθλητικό ρεαλισμό. Όμως, ήρθαν μετά οι Γάλλοι, γκρέμισαν το σχέδιό μας και παίζουμε ‘την ζωή μας’ στην διοργάνωση κόντρα στο… βάσανό μας. Τους Ισπανούς. Έτσι, το καλύτερα να τους… αποφύγουμε, μετατράπηκε αναγκαστικά σε: ‘Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για εξιλέωση απέναντι στους Ισπανούς’! Θα τα καταφέρουμε; Χάσαμε ήδη το… ονόρε αυτή της εθνικής, μας έμεινε η απτή επιτυχία. Θα παλέψουμε, αλλά με την άμυνα που παίζουμε σε όλα τα παιχνίδια, πολύ δύσκολο…».

Γ. Παχάκης (ΕΡΑ ΣΠΟΡ): «Είναι ανήθικο»

«Αποδείξεις δεν έχουμε σχετικά με το αν η Εθνική ομάδα αποφάσισε να χάσει από τη Ρωσία, προκειμένου να αποφύγει ισχυρότερους αντιπάλους. Ό,τι συμπέρασμα βγάζουμε είναι από την αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών εντός του γηπέδου, αλλά και από τη φημολογία που επικράτησε την προηγούμενες ημέρες. Εγώ όμως, έχω μία αρχή, την οποία έχω επαναλάβει αρκετές φορές στο ραδιόφωνο, την έχω γράψει… Ανεξάρτητα από το ποιος σου έρχεται ως αντίπαλος, πρέπει να πηγαίνεις για τη νίκη. Αν χάσει η Εθνική, γιατί την εξυπηρετεί το πρόγραμμα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάει μακριά στη διοργάνωση, είναι ΑΝΗΘΙΚΟ. Μία ομάδα μπορεί να κερδίσει αν έχει πάντα στο μυαλό της τη νίκη. Σφυρηλατεί ένα χαρακτήρα που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο».

Γ. Πάλλας (Πράσινη): «Το σύστημα το επιτρέπει…»

«Μπορεί να μην υπήρχε η επιθυμία για ήττα από τη Ρωσία, αλλά αφού τους δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το σύστημα να διαλέξουν τον αντίπαλο που θα τους φέρει πιο κοντά στο μετάλλιο, γιατί να μην το έκαναν; Πολλοί θα επικρίνουν την επιλογή της Εθνικής, όμως ο καθένας στη θέση των διεθνών το ίδιο θα έκανε. Την ίδια ‘στρατηγική’ εξάλλου ακολούθησε και η Γαλλία, που τελικά προτίμησε να χάσει από τη Νέα Ζηλανδία για να αποφύγει την Ελλάδα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κρίνουμε τους παίκτες από το παραπάνω περιστατικό και να ξεχνάμε τις πραγματικές τους δυνατότητες και όσα έχουν προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ. Από την άλλη και το σύστημα δεν είναι ορθό, όταν ο πρώτος του Ομίλου στον οποίο συμμετέχει η οικοδέσποινα Τουρκία γνωρίζει ότι θα παίξει με υποδεέστερο αντίπαλο μέχρι τα ημιτελικά…».

Πηγή: sportdog.gr