Την αντίδραση διεθνών Γάλλων ποδοσφαιριστών προκάλεσε η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, Αλγερινής καταγωγής, στη Γαλλία από αστυνομικό, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει». Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (27/6) στην γαλλική πόλη Ναντέρ.

Ads

 Ο νεαρός βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενοικιαζόμενο, με το οποίο φέρεται να είχε προβεί σε τροχαίες παραβάσεις. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας ανέφεραν αρχικά πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της και ο ένας πυροβόλησε.

Βίντεο που κυκλοφόρησε όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ, δείχνει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ, 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Νύχτα – κόλαση στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου

Μετά την τραγική είδηση, ξέσπασαν έντονα επεισόδια στα περίχωρα του Παρισιού, με συγκρούσεις, οχήματα της αστυνομίας να καίγονται και οδοφράγματα να στήνονται στους δρόμους.
Εκτός από τους δρόμους, αντιδράσεις υπήρξαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διεθνείς Γάλλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Κίλιαν Εμπαπέ, ο Μάικ Μενιάν, ο Πολ Πογκμπά, ο Ζιλ Κουντέ, ο Ιμπραϊμά Κονατέ και ο Πρενσέλ Κιμπεμπέ.

«Αισθάνομαι άσχημα για τη Γαλλία μου. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις μου είναι στα αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε τόσο γρήγορα», έγραψε στην ανάρτηση του ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν και αρχηγός της εθνικής Γαλλίας, Κίλιαν Εμπαπέ.

Ο Ζιλ Κουντέ, παίχτης της Μπαρτσελόνα, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, ενώ τα «έβαλε» και με τα ΜΜΕ:

«Οι “δημοσιογράφοι” κάνουν “ερωτήσεις” με μοναδικό στόχο να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να κατηγορήσουν το θύμα και να βρουν ελαφρυντικές περιστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Μια πανάρχαια μέθοδος συγκάλυψης του πραγματικού προβλήματος. Γιατί δεν κλείνουμε την τηλεόραση για να μάθουμε τι συμβαίνει;», αναρωτήθηκε. Την ανάρτησή του αναδημοσίευσε και ο παίχτης της Λίβερπουλ, Ιμπραϊμά Κονατέ.

Μάλιστα, ο Κουντέ επανήλθε στη συνέχεια με μια νέα ανάρτηση:

«Είναι πολύ αστείο να διαβάζεις όλη την απογοήτευση και την περιφρόνηση που προέρχεται από μερικούς ανθρώπους όταν ένας αθλητής ή πιο συγκεκριμένα ένας ποδοσφαιριστής στην περίπτωσή μου εκφράζεται σε κοινωνικά θέματα.

Σαν να ήμασταν κλειδωμένοι σε ένα κουτί στο οποίο θα μας απαγορευόταν να δώσουμε τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλος πολίτης.

Γιατί ναι, αν έπρεπε να σας το υπενθυμίσουμε, είμαστε άνθρωποι και πολίτες πριν γίνουμε ποδοσφαιριστές, κάτι που μας δίνει τα ίδια καθήκοντα αλλά και τα ίδια δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε».

Από την πλευρά του, ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής της Μίλαν, Μάικ Μενιά, έγραψε στο Twitter: 

«Μια σφαίρα στο κεφάλι… Είναι πάντα για τους ίδιους ανθρώπους που το λάθος οδηγεί στο θάνατο», επικρίνοντας προφανώς την αστυνομική βία σε βάρος ειδικά των γαλλοαφρικανικών.

Επίσης, ανάρτηση έκανε και ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους Πολ Πογκμπά:

«Αναπαύσου εν ειρήνη Ναχέλ, τα συλλυπητήριά μου στη μαμά και την οικογένειά του.

Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει σε ηλικία 17 ετών, πόσο μάλλον για άρνηση συμμόρφωσης.

Ας αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τέλος, ο επίσης διεθνής και παίχτης της Παρί Σεν Ζερμέν Πρενσέλ Κιμπεμπέ, έγραψε:

17 ετών, είναι πολύ νωρίς για να φύγεις από αυτό τον κόσμο.

Τέτοιου είδους γεγονότα δεν μπορούν πλέον να συμβαίνουν στη χώρα μας. Η σκέψη μαζί με την οικογένεια του Ναέλ.