Πολύ βαριά τιμωρία επιβλήθηκε στην ΑΕΚ από την διοργάνωση του Basketball Champions League, για τα βίαια και θλιβερά επεισόδια στον δεύτερο αγώνα των playoffs, απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ στα Α. Λιόσια στις 12 Απριλίου, καθώς θα δώσει όλα τα ματς της επόμενης σεζόν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Ads

Ο ανεξάρτητος δικαστής που εξέτασε την υπόθεση επέβαλε στην «Ένωση» εξοντωτική τιμωρία, καθώς η συγκεκριμένη ποινή υποθηκεύει το μέλλον της «Ένωσης» στη διοργάνωση, αγωνιστικά αλλά και οικονομικά.

Αναμένεται η αντίδραση της ΑΕΚ, αλλά μετά τον 3ο αγώνα της Τετάρτης στα Ιεροσόλυμα, καθώς φαίνεται πως η FIBA εξάντλησε την αυστηρότητά της, ενώ δεν υπήρξε σοβαρή ποινή πέρα από ένα πρόστιμο 3.500 ευρώ για την Χάποελ Ιερουσαλήμ, παρά τις καταγγελίες από πλευράς «Ένωσης» για ενέργειες από πλευράς Ισραηλινών που άναψαν περισσότερο τα αίματα. Δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει έφεση ή ακόμη και προσφυγή σε ανώτερα όργανα (CAS).

Υπενθυμίζεται πως η ΑΕΚ ήταν υπότροπη, καθώς είχε ήδη τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια που είχαν γίνει στον αγώνα της πρώτης φάσης των ομίλων απέναντι στην Ρέτζιο Εμίλια.

Ads

Η απόφαση της FIBA ήρθε μια μέρα πριν τον τρίτο και τελευταίο αγώνα της ΑΕΚ με την Χάποελ (Τετάρτη, 19:00), αυτή τη φορά στα Ιεροσόλυμα, με το νικητή να προκρίνεται στο Final 4 του Basketball Champions League.

Μπορεί η ποινή που επιβλήθηκε στην ΑΕΚ από το BCL, να θεωρείται εξοντωτική, ωστόσο δεν φαίνεται να άφησε ικανοποιημένη την πλευρά της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Η ομάδα του Ισραήλ, που τιμωρήθηκε με απλό πρόστιμο 3.500 ευρώ για τον ρόλο των οπαδών της στα επεισόδια που έγιναν την Μεγάλη Τετάρτη στα Λιόσια, θεωρεί πως υπήρξε επιείκεια από πλευράς του ανεξάρτητου δικαστή που εξέτασε την υπόθεση και απεφάνθη.
 
«Η Χάποελ Ιερουσαλήμ υποδέχτηκε με έκπληξη την απόφαση του δικαστή που όρισε η FIBA. Μετά το άκουσμα της απόφασης, φαίνεται πως ούτε ο δικαστής, ούτε η FIBA αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα όσων έγιναν στην Αθήνα. Καλούμε όλους τους φιλάθλους μας να έρθουν αύριο στο γήπεδο και να δώσουν ώθηση στην ομάδα μας με αθλητικό πνεύμα, μέχρι τη νίκη», αναφέρει η θέση των Ισραηλινών.
 
Υπενθυμίζεται πως η πλευρά της Χάποελ άσκησε εμμέσως πιέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, αναφέροντας πως από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς και αξιώνοντας ακόμη και να πάρει το ματς στα χαρτιά.