Ο αξιότιμος Βλαντιμίρ Αντρέεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο 1 του Παρισιού και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικονομολόγων των Σπορ έδωσε, πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, μια πολύ μεγάλη χαρά στους Γάλλους συμπατριώτες του. Προέβλεψε ότι η εθνική ομάδα της Γαλλίας θα είναι μια από τις τέσσερις που θα φτάσουν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ads

Όπως είχε κάνει με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο καθηγητής έφτιαξε και για το ποδόσφαιρο ένα μοντέλο που επιτρέπει την πρόγνωση των αποτελεσμάτων στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το μοντέλο του έχει δοκιμαστεί στα Μουντιάλ από το 1962 μέχρι το 2006 και τροφοδοτείται από μια σειρά βασικές παραμέτρους , ξεχωριστές για κάθε χώρα: το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και το κατά κεφαλή εισόδημα, το μέγεθος του πληθυσμού(όσο περισσότεροι κάτοικοι, τόσο το καλύτερο), την συχνότητα συμμετοχής στους ημιτελικούς από το 1930 έως σήμερα καθώς και στην γεωγραφία. Σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες διοργανώσεις, οι ομάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς ανήκαν είτε στην Ευρώπη είτε στην Λατινική Αμερική.

Έτσι κάπως ο Γάλλος καθηγητής προέβλεψε ότι οι 4 ομάδες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στους ημιτελικούς είναι κατά σειρά ή Γερμανία(96%), η Βραζιλία(93%), η Ιταλία(80%) και η Γαλλία (47%), εξ ου και η χαρά των Γάλλων. Παρ ότι το ποδόσφαιρο επιφυλάσσει πολύ συχνά εκπλήξεις και δεν μοιάζει με το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, όπου ξέρεις ότι η Κύπρος θα ψηφίσει Ελλάδα και η Σλοβενία την Κροατία, η μέθοδος του κ. Αντρέεφ έχει κάποια βάση, δεδομένου ότι στο ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζεται συχνά η ιστορία, η νοοτροπία και η κατάσταση μιας χώρας .

Οι Αργεντίνοι ντριμπλάρουν σαν να χορεύουν τανγκό και με τους πεισματάρηδες Γερμανούς δεν πρέπει να χαλαρώσεις ακόμη κι αν κερδίζεις με τρία γκολ διαφορά στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Οι Ιταλοί εφεύραν το κατενάτσιο γιατί είναι γνήσιοι απόγονοι του Μακιαβέλι: ο σκοπός,το αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη περίπτωση, αγιάζει τα μέσα. Ο Αντρές Εσκομπάρ μοιραίος παίκτης της Εθνικης Κολομβίας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 94 δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά από το αυτογκόλ του: η μαφία της κοκαίνης δεν χαρίζει κάστανα σε μια χώρα όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία.

Ads

Αντίστοιχες παρατηρήσεις ισχύουν και για την σχέση των παγκοσμίων κυπέλλων με τις διεθνείς εξελίξεις. Αρκούσε μόνο μια ματιά στις μαύρες, μιλιταριστικές μακέτες των Μουντιάλ, της δεκαετίας του 30 για να καταλάβει κανείς ότι ο πόλεμος ήταν προ των πυλών. Με άλλα λόγια, ο Γάλλος καθηγητής κάπου είχε ένα δίκιο με το μοντέλο του. Με την μόνη διαφορά ότι είναι σχεδιασμένο για ήρεμα νερά…

Όπως σημείωνε χθες στην συνέντευξη του ο διαπρεπής ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ, ο πλανήτης βρίσκεται στην πλήρη αταξία και αυτό αντανακλάται και στα αποτελέσματα του φετινού Μουντιάλ. Οι φαβορί εθνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης το πληρώνουν προς το παρόν ακριβά: η Γερμανία ηττήθηκε από την Σερβία και η Ισπανία από την Ελβετία, η κάτοχος του τίτλου Ιταλία μόλις κατάφερε χθες να ισοφαρίσει την Νέα Ζηλανδία με ένα ανύπαρκτο πέναλτι ενώ η Γαλλία γνώρισε την συντριβή από το Μεξικό. Με την εξαίρεση της Ολλανδίας που είχε όμως να αντιμετωπίσει σχετικά εύκολους αντιπάλους, η Ενωμένη Ευρώπη έχει προσφέρει μέχρι στιγμής μια σειρά από μεγάλες εκπλήξεις, όλες σε βάρος της.

Τα αποτελέσματα είναι επίσης απογοητευτικά για τις περισσότερες από τις εθνικές ομάδες της Αφρικής που πλήττεται από πολέμους, επιδημίες αλλά και τα απόνερα της ευρωπαϊκής κρίσης. Αντίθετα οι εθνικές ομάδες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής , η οποία βρέθηκε στην θέση του πειραματόζωου τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει να ξαναστέκεται στα πόδια της, κερδίζουν και περνάνε εύκολα στην επόμενη φάση.

Φυσικά το ποδόσφαιρο δεν ακολουθεί τυφλά την γεωπολιτική, χώρια ότι η παγκόσμια τάξη μπορεί να κλυδωνίζεται σήμερα αλλά δεν έχει ανατραπεί. Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στα προκριματικά αλλά, παμπόνηρα όπως παίζουν, δεν αποκλείεται καθόλου να επανέλθουν στο προσκήνιο και το ίδιο ίσως συμβεί με τους Γερμανούς που δυναμώνουν από τις ήττες τους. Όσο για την εθνική Ελλάδος, αυτή πήγε στον πρώτο αγώνα με την Κορέα να επιβεβαιώσει πλήρως τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο κάθε χώρα έχει το ποδόσφαιρο που της αξίζει: μια ζαλισμένη ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, με λαθεμένες επιλογές που δεν ήξερε που πατά και που βαδίζει. Μόνο το ΔΝΤ έλειπε από τις φανέλες της., σαν ένα είδος χορηγού της εθνικής παραζάλης.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο πονηρός Γερμανός προπονητής διόρθωσε κάποια από τα λάθη του και η ομάδα έδειξε καλύτερο πρόσωπο. Πρόκειται όμως για απλή αναλαμπή, την οποία βοήθησε η πολύ κακή εμφάνιση της Νιγηρίας , η για κάτι μονιμότερο; Ένας φίλος από την Ελλάδα μου ζήτησε να ρωτήσω τον κ. Ρεχάγκελ αν πιστεύει στην μεταθάνατον ζωή. Θα τον δω αύριο στον αγώνα και θα σας πω.
]
ΥΓ1. Εν τω μεταξύ χθες στον κινηματογράφο Λάμπια του Κέηπ Τάουν προβλήθηκε με το ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας του Θανάτου». Ανάμεσα σε συνεχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις η προσέλευση θεωρήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητική ενώ η συζήτηση μετά την προβολή ήταν έντονη και ουσιαστική.

ΥΓ2. Εχουμε βάλει στόχο να μαζέψουμε τον Ιούνιο 20.000 ευρώ για να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα του Tvxs καθώς και να αναπληρώσουμε τις 2 κάμερες, τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο και τον υπολοιπο εξοπλισμό που κατέσχεσαν οι Ισραηλινοί πειρατές.
Βρισκόμαστε όμως ακόμη μακριά από τους στόχους μας. Περισσότερα για την οικονομικά εκστρατεία και τα οικονομκά μας μπορείτε να διαβάσετε στο Ενισχύστε το Τvxs γιατί λεφτά …υπάρχουν.

imageimage
imageimage