Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το απόγευμα στις 18:00 ο διαιτητής θα σφυρίξει μία φορά και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 θα ξεκινήσει. Όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην οικοδέσποινα Ρωσία που φιλοξενεί το 21ο Μουντιάλ της ιστορίας. Το tvxs.gr θα παρουσιάσει ένα μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη, ενώ σε συνεργασία με τη Novasport θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις από τα γήπεδα της Ρωσίας. 

Ads

Οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του πλανήτη έχουν κάθε λόγο να χαίρονται αφού από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου – ημέρα του μεγάλου τελικού – τα καλοκαιρινά απογεύματα και βράδια θα είναι γεμάτα μπάλα. Όλα τα αστέρια της στρογγυλής θεάς θα παρελάσουν από τα 12 στάδια που κατασκεύασε ή ανακαίνισε η ρωσική κυβέρνηση για να φιλοξενήσουν τους 64 συνολικά αγώνες που θα δώσουν οι 32 ομάδες που συμμετέχουν στην τελική φάση. 

Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους! Δηλαδή Ευρώπη και Ασία, αφού το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες, υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας. Οι 11 πόλεις, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες είναι: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ.

Διαβάστε ακόμα: «Στιγμές Μουντιάλ» του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Ads

Το κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον. Μόνο τα στάδια κόστισαν στην Ρωσία 5,32 δισ. ευρώ. Οι ανεξάρτητοι εκτιμητές ανεβάζουν το κόστος της διοργάνωσης κατά πολύ σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία χαρακτηρίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το ακριβότερο που έγινε ποτέ. 

image

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν παίζει μπάλα για να αλλάξει την εικόνα της Ρωσίας

Ποιοι θα λάμψουν και ποιοι θα λείψουν 

Όπως σε κάθε Μουντιάλ έτσι και σε αυτό της Ρωσίας υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Εξάλλου κάθε διοργάνωση έχει τα φαβορί, τους σταρ, τις εκπλήξεις και αυτούς που θα λάμψουν διά της απουσίας τους. 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας σίγουρα θα λείψει η τέσσερις φορές στο παρελθόν παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, οι ΗΠΑ που δεν έλειψαν ποτέ από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, η Χιλή αλλά και η Ολλανδία. Επίσης στο Μουντιάλ δεν θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο – Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία – αλλά και οι  τρεις αναδυόμενες αγορές του ποδοσφαίρου, δηλαδή το Κατάρ, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Οι μεγάλοι σταρ 

Τα βλέμματα στρέφονται πάντα πάνω τους. Πρόκειται για τους μεγάλους αστέρες του ποδοσφαίρου. Όλοι περιμένουν να δουν αν θα είναι σε φόρμα, αν θα κερδίσουν, αν θα χάσουν, πως θα συμπεριφερθούν σε κάθε περίπτωση. 

Στο επίκεντρο ειδικά φέτος ο Λιονέλ Μέσι. Μετά από μια σειρά αποτυχιών της εθνικής Αργεντινής να κερδίσει κάποιο μεγάλο τρόπαιο όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Κόπα Αμέρικα, η πίεση είναι μεγάλη, στην τελευταία του ευκαιρία να πάρει τον κορυφαίο τίτλο στο ποδόσφαιρο. Αυτόν θα επιδιώξει να κατακτήσει στα γήπεδα της Ρωσίας.

image
 
Οι καλύτεροι παίκτες της Βραζιλίας είναι γνωστοί με ένα όνομα, και ο Νεϊμάρ δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μόνο ερώτημα για την παρουσία του Νεϊμάρ, που κατάφερε να οδηγήσει τη Βραζιλία στο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η χώρα του το 2016, είναι εάν θα έχει επανέλθει πλήρως από τον τελευταίο τραυματισμό του.
 
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο από τη FIFA για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κερδίζοντας τόσο τον Μέσι όσο και τον Νεϊμάρ, έγινε πρόσφατα ο πρώτος παίκτης που έχει κατακτήσει πέντε τρόπαια UEFA Champions League, νικώντας με τη Ρεάλ Μαδρίτης την Λίβερπουλ στο Κίεβο. Πάει στη Ρωσία με την Πορτογαλία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μπορεί η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος άραγε να κάνει για δεύτερη φορά την έκπληξη; 

Τα νέα αστεράκια 

Εκτός από τους φτασμένους σε κάθε μεγάλη διοργάνωση όπως το Μουντιάλ λάμπουν και καινούργια αστεράκια που στη συνέχεια κάνουν συμβόλαια με μεγάλες ομάδες και αναδεικνύονται με τη σειρά τους στους επόμενους μεγάλους σταρ. Έτσι έγινε εξάλλου με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο Euro 2004 ή με τον Χάμες Ροντρίγες πριν τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. 

Ο Τίμο Βέρνερ από τη Γερμανία, ο Μάρκο Ασένσιο από την Ισπανία, ο Χάρι Κέιν από την Αγγλία, ο Ροντρίγκο Μπετανκούρ από την Ουρουγουάη, ο Γκάμπριελ Χεσούς από την Βραζιλία, ο Κιλιάν Μπαπέ από την Γαλλία είναι μερικοί από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες που θα πατήσουν στα γήπεδα της Βραζιλίας. 

Τα φαβορί

Θα μπορέσει η Γερμανία να γίνει η πρώτη χώρα μετά τις Βραζιλία και Ιταλία που θα κάνει το back to back και θα υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας; Θα μπορέσουν οι Άγγλοι να κάνουν ποτέ το κάτι παραπάνω; Ή μήπως ήρθε ξανά η σειρά της Βραζιλίας; Μπορεί τελικά η Αργεντινή του Μέσι; Ή μήπως η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο θα καταφέρει να κάνει το αδύνατο, δυνατό;

Στο Μουντιάλ 2018 η Βραζιλία είναι ένα από τα φαβορί. Δυνατή ομάδα με ταλέντο και στόχο καθώς πρέπει να ξεπλύνει τη ντροπή του 7-1 στον ημιτελικό με τη Γερμανία στο τελευταίο Μουντιάλ που η ίδια φιλοξένησε. Η Βραζιλία έχει πάντως λόγο να ανησυχεί κι αυτός είναι η κατάσταση του Νεϊμάρ. Θα είναι σε φόρμα καθώς επιστρέφει μετά από τρεις μήνες. Είναι το αστέρι της και η Βραζιλία είναι ομάδα ψυχολογίας. Ο τραυματισμός του Νεϊμάρ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας στοίχισε πολύ. 

Η Γερμανία συγκαταλέγεται πάντα στα φαβορί ασχέτως αν κατεβάζει μια πολύ ταλαντούχα ή μια λιγότερο ταλαντούχα ομάδα. Οι Γερμανοί είναι πάντα δυνατοί και πάντα καλοκουρδισμένοι ενώ φαντάζουν ακούραστοι. Φέτος έχουν πρόβλημα στην επίθεση. Ωστόσο, έχουν και τον τίτλο της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας τον οποίο θέλουν να υπερασπιστούν. 

Στα φαβορί συγκαταλέγονται η Ισπανία και η Γαλλία. Η Ισπανία συνδυάζει τους έμπειρους (και πρωταθλητές κόσμου το 2010) Ινιέστα, Πικέ, Ράμος, Μπουσκέτς, αλλά και μια νέα γενιά γεμάτη ταλέντο και φρεσκάδα με τους Ντε Χέα, Ίσκο, Ασένσιο. Οι φούριας ρόχας είναι πάντα μια υπολογίσιμη δύναμη. Το ίδιο και οι ρικολόρε. Η Γαλλία παρουσιάζει ένα νεανικό σύνολο όλο ταλέντο με τους Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Εμπαπέ, Ζιρού, Πογκμπά, Καντέ, Ματουϊντί, Τολισό, Φεκίρ. Εξάλλου η Γαλλία ήταν φιναλίστ του Euro 2016. 

Η Αργεντινή είναι ένα κεφάλαιο μόνη της. Πάντα στις πιο ταλαντούχες ομάδες, ένα χάρμα οφθαλμών να τη βλέπεις. Τα τελευταία χρόνια έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της και μάλιστα αρχηγό αυτόν που – για τον μισό τουλάχιστον φίλαθλο κόσμο – είναι ο καλύτερος παίκτης που πάτησε ποτέ γρασίδι. Το βάρος στις πλάτες του Λιονέλ Μέσι είναι τεράστιο. 

image

Μετά την αποτυχία της Αργεντινής να κατακτήσει το τελευταίο Μουντιάλ (έχασε στον τελικό 1-0 από την Γερμανία) και το τελευταίο Κόπα Αμέρικα (έχασε στον τελικό από τη Χιλή, 4-2 στα πέναλτι), η κριτική ότι ο Μέσι είναι μεγάλος παίκτης αλλά όχι ο μεγάλος ηγέτης που χρειάζεται η Αργεντινή εντάθηκε τόσο που εκείνος αποφάσισε πρόσκαιρα να σταματήσει από την εθνική. Οι αντιδράσεις των φιλάθλων ήταν τέτοιες που πήρε γρήγορα πίσω αυτή την απόφαση. Όλα αυτά επηρέασαν την Αργεντινή που παραλίγο μάλιστα να αποκλειστεί από την τελική φάση του Κυπέλλου. 

Γλίτωσε το κάζο χάρη σε τρία γκολ του Μέσι. Ο αρχηγός ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκε. Στους τελικούς του Μουντιάλ όμως θα έχει μια μεγαλύτερη πρόκληση να αντιμετωπίσει. Κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του Μουντιάλ (αν και είναι 31 ετών) και άρα η τελευταία του ευκαιρία και άλλοι που αρέσκονται να τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα λένε ότι δεν μπορεί πραγματικά να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αν δεν έχει το παγκόσμιο κύπελλο στην κατοχή του. 

Τα αουτσάιντερ 

Το αντίπαλο δέος του Μέσι δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο που το ποδοσφαιρόφιλο κοινό λατρεύει να μισεί. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αντιπαθής μπορεί αλλά σίγουρα ταλαντούχος και σίγουρα οξυδερκής σε προσωπικό και σε επίπεδο συλλόγων έχει κατακτήσει τα πάντα. Για κάποια χρόνια κουβάλησε τον ίδιο σταυρό με τον Μέσι. Έπρεπε να γίνει ένας μεγάλος αρχηγός, να κερδίσει κάτι με την εθνική του ομάδα, μια ομάδα πάντα καλή αλλά ποτέ εξαιρετική σαν σύνολο, όπως η Αργεντινή. Μια ομάδα που ήταν πάντα αουτσάιντερ. 

Την ομάδα αυτή όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στους τελικούς σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, παραδεχόμενος και ο ίδιος ότι δεν είναι φαβορί αλλά χωρίς να αφήσει στην άκρη το όνειρο. Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2016. Το έκαναν πραγματικότητα δυο άνθρωποι. Ο Φερνάντο Σάντος με την δουλειά και την επιμονή του και ο Ρονάλντο, ο οποίος αν και αποχώρησε τραυματίας από τον τελικό στην ουσία δεν έφυγε ποτέ από το γήπεδο. Αντιπαθητικός μεν, αρχηγός δε. Η Πορτογαλία κατεβαίνει τώρα στο Μουντιάλ και είναι πάλι αουτσάιντερ, όπως ήταν και στο Euro 2016. Θα γίνει και πάλι από αουτσάιντερ πρωταθλήτρια; Μπάλα είναι και γυρίζει. 

image

Στα αουτσάιντερ σίγουρα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς το εξαιρετικό σύνολο που έχει να παρουσιάσει το Βέλγιο με τους Ντε Μπρόινε, Λουκάκου, Καρασκό, Αζάρ, Μπατσουαγί, Φερτόνχεν, Κουρτουά αλλά και την εθνική ομάδα που έχει υποστεί την περισσότερη κριτική από οποιαδήποτε άλλη. Ο λόγος φυσικά για τα λιοντάρια της Αγγλίας. Loser για κάποιους, άτυχη για άλλους, η εθνική της χώρας που θεωρείται η μητέρα του ποδοσφαίρου δεν έχει καταφέρει να κάνει και πολλά στις μεγάλες διοργανώσεις μετά το 1966. Φέτος, ωστόσο, έχει μια νέα, δυνατή και ταλαντούχα ομάδα, η οποία ελπίζει χωρίς φανφάρες και κορώνες. Την έκπληξη σε αυτό το Μουντιάλ θα μπορούσαν να κάνουν Κροατία, Ουρουγουάη αλλά και η Αίγυπτος του χαρισματικού Μοχάμεντ Σαλάχ, που θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο από τη φάση των ομίλων. 

Η τελετή έναρξης και η πρώτη σέντρα 

Η τελετή έναρξης του Μουντιάλ θα γίνει στο εντυπωσιακό Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας. Ο Ρόμπι Ουίλιαμς και η Ρωσίδα σοπράνο, Αΐντα Γκαριφούλινα θα είναι οι καλλιτέχνες που θα ντύσουν μουσικά την τελετή. Στη σκηνή για το εναρκτήριο λάκτισμα θα βρεθεί ο Ρονάλντο το «φαινόμενο», ενώ αισθητή θα κάνει την παρουσία του στο γήπεδο ο λύκος Ζαμπιβάκα (στα Ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει»), η μασκότ του Μουντιάλ. 

image

Με την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, η 11άδα της οικοδέσποινας Ρωσίας θα λάβει θέσεις για να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία. Στις 18:00 ακριβώς θα γίνει η σέντρα. Ακολουθούν οι πίνακες με τους αγώνες όλων των ομίλων, το πρόγραμμα των αναμετρήσεων και των μεταδόσεων. 

image

Διαβάστε εδώ τις αναλύσεις για κάθε όμιλο και κάθε ομάδα ξεχωριστά

Οι όμιλοι 

image

image

image

image

image

image

image

image

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα μετάδοσης των αγώνων