Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει αναλυτικά τους ομίλους, τις αποστολές των εθνικών ομάδων, την προϊστορία τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα προγνωστικά.

Ads

3ος Όμιλος 

Από τους ομίλους που περιλαμβάνει ένα μεγάλο φαβορί είναι ο τρίτος στο Euro και πρόκειται για την Ολλανδία. Από εκεί και πέρα ίσες πιθανότητες πρόκρισης δείχνουν να έχουν τόσο η Ουκρανία, όσο και η Αυστρία, ενώ για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση θα δώσει το παρών η Βόρεια Μακεδονία.

Ευκαιρία για τους «οράνιε» να βάλουν τις βάσεις από τον όμιλο κιόλας για μια καλή πορεία στον θεσμό, ενώ όσον αφορά το δεύτερο εισιτήριο για την φάση των νοκ άουτ θα εξαρτηθούν πολλά για το τι θα γίνει την τρίτη αγωνιστική του ομίλου και στην αναμέτρηση της Ουκρανίας με την Αυστρία.

Ads

Στα υπέρ της ότι θα δώσει και τους 3 αγώνες του ομίλου στην έδρα της (Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, Άμστερνταμ).

Ολλανδία

Προϊστορία στα Euro: 1η θέση (1988), 3η θέση (1976, 1992, 2000, 2004) σε εννέα παρουσίες.

Πέρασε ως δεύτερη στα προκριματικά του EURO από την 3ο όμιλο, τερματίζοντας δύο βαθμούς πιο κάτω από την πρώτη Γερμανία, από την οποία έχασε στην έδρα της και κατάφερε να φύγει με το διπλό από το Αμβούργο. Οι “Οράνιε” ολοκληρωσαν τον όμιλο έχοντας 6 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα, ενώ ο συντελεστής των γκολ ήταν 24-7.

Η Ολλανδία μπορεί να μην προκρίθηκε στο πιο πρόσφατο Euro, αλλά και στο τελευταίο Μουντιάλ, ωστόσο επιστρέφει σε αυτή την διοργάνωση, με στόχο να μπει εκ νέου μεταξύ των κορυφαίων χωρών του αθλήματος. Αν και τα καλύτερα της παιχνίδια τα έκανε με τον Κούμαν στον πάγκο της, το τελευταίο χρονικό διάστημα καθοδηγείται από τον Φρανκ Ντε Μπουρ και η πορεία της στο Euro, που ακολουθεί αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Βέβαια το ταλέντο στο ρόστερ των «οράνιε» δεν λείπει ούτε αυτή την φορά και δεσπόζουν ποδοσφαιριστές όπως ο Ντε Λιγκτ της Γιουβέντους, ο Φρένκι Ντε Γιονγκ της Μπαρτσελόνα, αλλά και ο επιθετικός Ντεπάι της Λιόν.

Η αποστολή της Ολλανδίας

Τερματοφύλακες: Μάρκο Μπιζότ (Άλκμααρ), Τιμ Κρουλ (Νόριτς), Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (Άγιαξ)

Αμυντικοί: Πάτρικ φαν Άανχολτ (Κρίσταλ Πάλας), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέιλι Μπλιντ (Άγιαξ), Ντένζελ Ντάμφρις (Αϊντχόφεν), Ματάις ντε Λιχτ (Γιουβέντους), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Γιόελ Φέλτμαν (Μπράιτον), Στέφαν ντε Φράι (Ίντερ), Όουεν Βάινταλ (Άλκμααρ)

Μέσοι: Ντόνι φαν ντε Μπέεκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ράιαν Χράφενμπερχ (Άγιαξ), Φρένκι ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ), Τεν Κόπμαϊνερς (Άλκμααρ), Μάρτεν ντε Ρον (Αταλάντα), Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Στίβεν Μπέρχαους (Φέγενορντ), Κόντι Χάκπο (Αϊντχόφεν), Λουκ ντε Γιονγκ (Σεβίλλη), Ντόνιελ Μάλεν (Αϊντχόφεν), Μέμφις Ντεπάι (Λιόν), Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ), Βόουτ Βέχορστ (28, Βόλφσμπουργκ)

Προπονητής: Φρανκ ντε Μπουρ (Ολλανδία)

Ουκρανία

Προϊστορία στα Euro: μόλις δύο συμμετοχές, χωρίς να έχει καταφέρει να περάσει ποτέ από τους ομίλους.

Αήττητη και πρώτη στα προκριματικά του EURO, με 3 βαθμούς διαφορά από το φαβορί του 2ου προκριματικού ομίλου την Πορτογαλία, πήρε την πρόκριση για την τελική φάση η Ουκρανία. Τερμάτισε έχοντας 6 νίκες, δύο ισοπαλίες και χωρίς ήττα, έχοντας πετύχει 17 γκολ και δεχτεί μόλις 4. Από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Ουκρανών, η εμφατική νίκη με 5-0 επί των Σέρβων.

Η Ουκρανία προβάλει ως το δεύτερο φαβορί του τρίτου ομίλου σύμφωνα με τις αποδόσεις, έστω οριακά σε σχέση με την Αυστρία, με τον θρύλο της χώρας Αντρέι Σεφτσένκο να ηγείται της τεχνικής ηγεσίας από το 2016. Από τα πλέον υπολογίσιμα σύνολα οι Ουκρανοί και θα παλέψουν σε κάθε ματς του ομίλου, με στόχο την πρόκριση.

Μπορεί να ξεκινούν το Euro με δύσκολο παιχνίδι απέναντι στην Ολλανδία, όμως στην συνέχεια αντιμετωπίζουν την Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία, παιχνίδια που μπορούν να κερδίσουν και να πετύχουν τον στόχο τους.

Η αποστολή της Ουκρανίας

Τερματοφύλακες: Γκιόργκι Μπουστσάν (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Πιατόβ (Σαχτάρ), Ανατόλι Τρουμπίν (Σαχτάρ)

Αμυντικοί: Εντουάρντ Σομπόλ (Μπριζ), Ιλια Ζαμπάρνι (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Ντινάμο Κιέβου), Αλεξάντερ Καραβέεβ (Ντινάμο Κιέβου), Αλεξάντερ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Ντένις Ποπόβ (Ντινάμο Κιέβου), Σεργκέι Κρίβτσοβ (Σαχτάρ), Νικολάι Ματβιένκο (Σαχτάρ)

Μέσοι: Γκιόργκι Σουντάκοβ (Σαχτάρ), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Μάρλος (Σαχτάρ), Σέρχι Σίντορτσουκ (Ντινάμο Κιέβου), Νικολάι Σαραπένκο (Ντινάμο Κιέβου), Βίκτορ Τσιγκάνκοβ (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Αλεξάντερ Ζιντσένκο (Μαν. Σίτι), Ρόμαν Μπεζους (Γάνδη), Αλεξάντερ Ζούμπκοβ (Φερεντσβάρος)

Επιθετικοί: Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Γάνδη), Αρτέμ Μπεσέντιν (Ντινάμο Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο)

Προπονητής: Αντρέι Σεβτσένκο (Ουκρανία)

Αυστρία

Προϊστορία στα Euro: μόλις δύο συμμετοχές, χωρίς να έχει καταφέρει να περάσει ποτέ από τους ομίλους.

Προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 7ο προκριματικό όμιλο, συγκεντρώνοντας 19 βαθμούς. Μακριά από την πρώτη Πολωνία, αλλά “άνετα” και σε απόσταση από την τρίτη Β. Μακεδονία, οι Αυστριακοί σημείωσαν 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, ενώ τα γκολ τους ήταν 19-9.

Με καλές προοπτικές δείχνει να ξεκινά στο Euro η Αυστρία, αφού έχει δημιουργηθεί μια ικανή «φουρνιά» παικτών για το παραπάνω βήμα, αρκεί να παρουσιαστεί ουσιαστική και να φτάσει στις νίκες που πρέπει. Ποδοσφαιριστές όπως ο Αλάμπα, ο Σάμπιτζερ, ο Αρναούτοβιτς και όχι μόνο δείχνουν ικανοί να πάρουν την ομάδα του Φράνκο Φόντα από το χέρι και να δημιουργήσουν από την φάση των ομίλων τις προϋποθέσεις, αρχικά για την πρόκριση και ακόμη παραπέρα.

Η αποστολή της Αυστρίας

Τερματοφύλακες: Ντάνιελ Μπάχμαν (Γουότφορντ), Παβάο Πέρβαν (Βόλφσμπουργκ), Αλεξάντερ Σλάγκερ (ΛΑΣΚ)

Αμυντικοί: Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ντάβιντ Αλάμπα (Μπάγερν), Μάρτιν Χιντερέγκερ (Αϊντραχτ), Στέφαν Λάινερ (Γκλάντμπαχ), Αντρέας Ούλμερ (Ζάλτσμπουργκ), Κρίστοφερ Τρίμελ (Ουνιόν), Στέφαν Πος (Χόφενχαϊμ), Φίλιπ Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ), Μάρκο Φριντλ (Βέρντερ)

Μέσοι: Γιούλιαν Μπαουμγκάρτλινγκερ (Λεβερκούζεν), Στέφαν Ιλσάνκερ (Αϊντραχτ), Βαλεντίνο Λάτσαρο (Γκλάντμπαχ), Αλεσάντρο Σεπφ (Σάλκε), Φλόριαν Γκρίλιτς (Χόφενχαϊμ), Λούις Σάουμπ (Λουκέρνη), Ξάβιερ Σλάγκερ (Βόλφσμπουργκ), Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ (Χόφενχαϊμ), Κόνραντ Λάιμερ (Λειψία), Μάρσελ Ζάμπιτζερ (Λειψία)

Επιθετικοί: Μάρκο Αρναούτοβιτς (Σανγκάι Πορτ), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (Άουγκσμπουργκ), Καρίμ Ονισίβο (Μάιντς), Σάσα Κάλαϊτζιτς (Στουτγάρδη)

Προπονητής: Φράνκο Φόντα (Γερμανία)

Βόρεια Μακεδονία

Προϊστορία στα Euro: πρώτη παρουσία σε τελική φάση.

Τερμάτισε τρίτη στον 7ο όμιλο, πίσω από Πολωνία και Αυστρία, αλλά πήρε την πρόκριση κερδίζοντας στον τελικό των πλέι-οφ του Nations League την Γεωργία με 1-0. Στον όμιλο είχε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, με γκολ 12-13.

Η τέταρτη της παρέας στον τρίτο όμιλο είναι αναμφίβολα η Βόρεια Μακεδονία, που προκρίνεται για πρώτη φορά σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Η παρουσία της στο Euro αποτελεί από μόνη της τεράστια επιτυχία, οπότε οι βλέψεις τις είναι ελάχιστες και θα προσπαθήσει να διασκεδάσει και τα τρία παιχνίδια στον όμιλο και από εκεί και πέρα θα δει στο φινάλε τι έχει καταφέρει.

Με μπροστάρη τον 37χρονο Πάντεφ θα επιχειρήσει να δυσκολέψει κάθε αντίπαλο και να παρουσιάσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο.

Η αποστολή της Β. Μακεδονίας

Τερματοφύλακες: Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο), Ντάμιαν Σισκόφσκι (Δόξα), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραποντνίτσκι)

Αμυντκοί: Στέφαν Ριστόφσκι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Βίσαρ Μούσλιου (Φερεντσβάρος), Έγκζον Μπεγτούλαϊ (Σκεντίγια), Κίρε Ριστέφσκι (Ούιπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρλκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Έζγκιαν Αλιόσκι (Λιντς)

Μέσοι: Άριαν Αντέμι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ένις Μπάρντι (Λεβάντε), Στέφαν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικόλοφ (Λέτσε), Τίομιρε Κονσταντίνοφ (Ρουζομπέροκ), Φέρχαν Χάσανι (Παρτιζάνι Τιράνων), Έλιφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόσκι (Καϊσερίσπορ), Ντάρκο Τσούρλινοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαδημία Πάντεφ)

Επιθετικοί: Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεκσάνταρ Τράικοφσκι (Μαγιόρκα), Ίβαν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελικόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα)

Προπονητής: Ίγκορ Ανγκελόφσκι (Βόρεια Μακεδονία)

4ος Όμιλος 

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 4ος όμιλος περιλαμβάνοντας τις Αγγλία, Κροατία, Σκωτία και Τσεχία. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί για να τερματίσει στην πρώτη θέση, μία ομάδα με αρκετή ποιότητα και ταλέντο, που μπορεί να κάνει τη ζημιά σε κάθε αντίπαλο. Το γκρουπ συμπληρώνουν δύο ομάδες, που θα παλέψουν για την τρίτη θέση και θα διεκδικήσουν υπό προϋποθέσεις την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση.

Η Αγγλία είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση (με μεγάλο αβαντάζ ότι και τα 3 ματς θα τα παίξει στο Γουέμπλεϊ), ακολουθεί η Κροατία, ενώ Σκωτία και Τσεχία είναι τα δύο ξεκάθαρα αουτσάιντερ.

Αγγλία

Προϊστορία στα Euro: 3η θέση (1968, 1996) σε εννέα παρουσίες.

Προκρίθηκε ως πρώτη από τον 1ο όμιλο συγκεντρώνοντας 21 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Τσεχία. Τελείωσε τους αγώνες του ομίλου έχοντας εννέα νίκες, καμία ισοπαλία και μόλις μία ήττα. Πέτυχε 37 γκολ και δέχτηκε 6.

Η Αγγλία δεν έχει κατακτήσει πότε το Euro, ενώ για να βρούμε μία επιτυχημένη πορεία θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1996. Ομάδα με αρκετό κόμπλεξ στις μεγάλες διοργανώσεις, ακόμα και σε περιόδους που είχε εξαιρετικό ρόστερ πάντα κάτι γινόταν και γνώρισε τον αποκλεισμό.

Θα καταφέρει ο τεχνικός Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να αλλάξει την κατάσταση στα «τρία λιοντάρια»; Αν αναλογιστούμε την πρόσφατη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, η απάντηση είναι ναι, μπορεί να τα καταφέρει.

Η αποστολή της Αγγλίας

Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σαμ Τζόνστουν (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κόνορ Κόουντι (Γουλβς), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τάιρον Μινγκς (Άστον Βίλα), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο) Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπεν Τσίλγουελ (Τσέλσι)

Μέσοι: Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Τζέιντον Σάντσο (Ντόρμουντ), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ), Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Ντόμινικ Κάλβερτ Λιούιν (Έβερτον)

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία)

Κροατία

Προϊστορία στα Euro: δύο φορές την φάση των προημιτελικών (1996, 2008) σε πέντε συνολικά παρουσίες.

Πρώτη στον πέμπτο όμιλο η Κροατία, έφτασε σχεδόν άνετα στην πρόκριση αφού κατάφερε και συγκέντρωσε 17 βαθμούς με πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα, έχοντας σημειώσει 17 γκολ, ενώ δέχτηκε μόλις 7.

Φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κυπέλλου του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, απέκλεισε την Αγγλία στα ημιτελικά και στη συνέχεια ηττήθηκε στον τελικό με 4-2 από τη Γαλλία. Ομάδα με ποιότητα από τη μέσα και μπροστά, υπάρχει αρκετό ταλέντο και μπόλικη διάθεση για διάκριση.

Ομάδα που με λίγη τύχη στη τουρνουά του καλοκαιριού, έχει τα φόντα να κάνει αρκετές ζημιές στα μεγάλα ευρωπαϊκά μεγαθήρια.

Η αποστολή της Κροατίας

Τερματοφύλακες: Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ), Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Σίμον Σλούγκα (Λούτον)

Αμυντικοί: Ντόμαγκο Βίντα (Μπεσίκτας), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Σίμε Βρσάλικο (Ατλέτικο), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Ντούγε Τσάλετα Τσαρ (Μαρσέιγ), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Λέγκια), Ντόμαγκο Μπράνταριτς (Λιλ), Μίλε Σκόριτς (Όσιγεκ), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ματέο Κόβασιτς (Τσέλσι), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μίλαν Μπάντελ (Τζένοα), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Λούκα Ιβάνουσετς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Ίβάν Περισιτς (Ίντερ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Άντε Ρέμπιτς (Μίλαν), Γιόσιπ Μπρέκαλο (Βόλφσμπουργκ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Άντε Μπουντιμίρ (Οσασούνα)

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς (Κροατία)

Σκωτία

Προϊστορία στα Euro: Δεν προχώρησε πέρα από τους ομίλους σε δύο παρουσίες.

Τερμάτισε τρίτη στον 9ο όμιλο πίσω από το Βέλγιο και τη Ρωσία, αλλά κατάφερε και πήρε την πρόκριση μέσω του Nations League κερδίζοντας στα πέναλτι (5-4) την Σερβία. Στον όμιλο είχε πέντε νίκες, καμία ισοπαλία και πέντε ήττες με γκολ 16-19.

Η Σκωτία βρισκόταν στην αφάνεια για αρκετά χρόνια και απέτυχε συνέχεια να βρεθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Θα δώσει το παρών σε Euro μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της, με πιο πρόσφατη συμμετοχή το 1996 στα γήπεδα της Αγγλίας.

Ομάδα που λείπει ο αστέρας ποδοσφαιριστής, βασίζεται στην συνολική προσπάθεια και είναι μαχητική σε όλα τα παιχνίδια. Φυσικά μόνο με αυτά τα θετικά και τεχνικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να έχει βλέψεις για κάτι σπουδαίο, μόνο και μόνο η παρουσία στο Euro, είναι υπέρβαση για το σύνολο του Στιβ Κλαρκ.

Η αποστολή της Σκωτίας

Τερματοφύλακες: Κρεγκ Γκόρντον (Χαρτς), Ντέιβιντ Μάρσαλ (Ντέρμπι), Τζον Μακλάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Ντέκλαν Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Οστάνδη), Σκοτ Μακένα (Νότιγχαμ), Στέφεν Ο’ Ντόνελ (Μάδεργουελ), Νέιθαν Πάτερσον (Ρέιντζερς), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κίεραν Τίερνεϊ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Στούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Ράιαν Κρίστι (Σέλτικ), Τζον Φλεκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Ράιαν Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Μπίλι Γκίλμουρ (Τσέλσι), Τζον Μακγκίν (Άστον Βίλα), Κάλουμ Μακγκρέγκορ (Σέλτικ), Σκοτ Μακτόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντέιβιντ Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Λίντον Ντάικς (ΚΠΡ), Κέβιν Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Προπονητής: Στιβ Κλαρκ (Σκωτία)

Τσεχία

Προϊστορία στα Euro: 1η θέση (1976 ως Τσεχοσλοβακία), 2η θέση (1996). 3η θέση (1960, 1980, 2004).

Τερμάτισε δεύτερη στον 10 προκριματικό όμιλο, πίσω από την Αγγλία την οποία και κέρδισε στην έδρα της με 2-1. Συνολικά είχε πέντε νίκες, καμία ισοπαλία και τρεις ήττες με τέρματα 13-11.

Η Τσεχία είναι συνεπής στο ραντεβού σε τελική φάση EURO, καθώς μετράει επτά σερί συμμετοχές σε κάθε τελική φάση από το 1996 μέχρι και σήμερα. Μεγαλύτερη διάκριση πριν 25 χρόνια στα γήπεδα της Αγγλίας, όταν έφθασε μέχρι τον τελικό και ηττήθηκε 2-1 στην παράταση από τη Γερμανία.

Φυσικά και δεν συγκαταλέγεται μέσα στις μεγάλες δυνάμεις, στόχος στο τουρνουά του καλοκαιριού μία θετική παρουσία και αν καταφέρει να πάρει την πρόκριση τότε θα αποτελέσει και το ταβάνι της.

Η αποστολή της Τσεχίας

Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλλη)
Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια)

Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια)

Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι)

Προπονητής: Γιάροσλαβ Σίλχαβι (Τσεχία)