«Παιδί ονειρευόμουν να βιώνω στιγμές γύρω από τη φωτιά χορεύοντας με ιθαγενείς λαούς. Γρήγορα πραγματοποίησα το όνειρο μέσα από τη φωτογραφική χαρά. Μετά από χρόνια μοναχικότητας που απολαμβάνει ο φωτογράφος, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ αυτή τη δίψα για το απροσδόκητο με άλλους ανθρώπους» λέει η Μάρω Κουρή, μια από τις καλύτερες και πολυβραβευμένη φωτορεπόρτερ. Τα πάντα ξεχωριστά, διεισδυτικά και βαθιά ανθρώπινα, φωτογραφικά ρεπορτάζ και άρθρα της Μάρως δημοσιεύονται, χρόνια τώρα, τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κυρίως όμως, η ματιά της, η τόσο αυθεντική, καταφέρνει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να μας φέρνει πάντα πίσω εικόνες αλλήλων, κάνοντας μας να τους αγαπάμε. Γιατί η Μάρω φωτογραφίζει με το κλικ της καρδιάς, κι αυτό διδάσκει.

Ads

Με την διαφορετική κάθε φορά ομάδα του βιωματικού εργαστηρίου της, ταξιδεύουν και φωτογραφίζουν στις άγνωστες φυλές, τη μεγάλη αγάπη της Μάρως.

image
Στην  αγορά της φυλής Ντέσενεχ, Φωτογραφία: Μάρω Κουρή

Το επόμενο εργαστήρι που για δεύτερη φορά οργανώνει είναι στις φυλές του ποταμού Όμο, στην Αιθιοπία, το Σάββατο 29  Φεβρουαρίου, εκμεταλλευόμενη το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας με επιστροφή την Κυριακή 8/3/2020.

Ads

Συμμετέχουν όποιοι θέλουν να γίνουν συνοδοιπόροι, ταξιδευτές, μακριά από τον τουρισμό, σε ένα well being βιωματικό, φωτογραφικό σεμινάριο, διασχίζοντας ατέρμονα τοπία με πρωτόγονα χωριά των φυλών Μούρσι, Χάμερ, Κάρο, Νταρσανέχ.

Πληροφορίες και εγγραφές στο https://marokouri.blogspot.com/2019/11/ethiopian-tribes-photoworkhop.html

image

Το λεύκωμα από το πρώτο εργαστήρι στην Αιθιοπία

«Στο Τούρμι μάς καλωσορίζουν οι γυναίκες Χάμερ, με τα μαλλιά πλεγμένα σε δαχτυλίδια με λάσπη και βούτυρο. Στις όχθες του Όμο μάς καλωσορίζει η φυλή Κάρο, ένα μείγμα βοσκών και ψαράδων. Γυναίκες της φυλής Ντέσενεχ αναδύονται σαν φιγούρες του Τζιακομέτι μέσα από τις χαμηλές καλύβες της ερήμου. Στο Εθνικό Πάρκο Μάγκο οι γυναίκες Μούρσι παραμορφώνουν στα αυτιά και το κάτω χείλος τους βάζοντας χειροποίητα, πήλινα πιάτα…Μέσα στην περιπέτεια ανέβλυσε η εσωτερική χαρά που ήταν κι ο στόχος: στην άγρια, ανόθευτη φύση να βρούμε την αρμονία στη σύνθεση της εικόνας. Φωτογραφίζοντας ανθρώπους συμφιλιωμένους με τη φύση, που εμπνέονται από έναν σπόρο, ένα λουλούδι, ένα φτερό, ένα δέντρο, που βάφουν τα σώματά τους και ντύνονται με τα δώρα της, εκφραζόμαστε λυτρωτικά» γράφει η Μάρω στο φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος και παρουσιάζει τις εξαιρετικές φωτογραφίες της ομάδας, τις εικόνες με τα κλικ της καρδιάς στις φυλές της κοιλάδας του ποταμού Όμο στην Αιθιοπία.

image
Αγόρια της φυλής Κάρο με ξυλοπόδαρα, Φωτογραφία: Δημήτρης Καραγεωργίου 

Φωτογράφοι του εργαστηρίου που συμμετέχουν στην έκδοση: Αμαρυλλίς Ασημομύτη, Δημήτρης Καραγεωργίου, Παναγιώτης Κατσαλούλης, Μάρω Κουρή, Λιάνα Μαλανδρενιώτη, Χριστίνα Μαραγκού, Νίκος Μπουζιτσέπης, Ηρώ Παπά, Αθηνά Πέρκα, Έφη Φουνκ.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του λευκώματος θα δοθούν στην κοινωνική κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος”.

image
Στο χωριό της φυλής Χάμερ. Φωτογραφία: Αμαρύλλις Ασημομύτη

* Κεντρική φωτό: Η Μάρω Κουρή στη φυλή των Χάμερ. Φωτογραφία: Χριστίνα Μαραγκού