Ads

«Είναι η στιγμή για καθοριστικές αποφάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όπου συνεδρίασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίαζε την έκθεση της ΤτΕ για το 2009, η οποία προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το δημόσιο χρέος, για το 2009, είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

«Είναι η στιγμή για καθοριστικές αποφάσεις από την εποχή που έπεσε η δικτατορία. Ούτε φυγομαχούμε ούτε φυγοπονούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Περπατάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το κόμμα του ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες του. «Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ευθύνες, τις πιο δύσκολες αποφάσεις από τη δικτατορία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η κυβέρνησή του είχε το σθένος να αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία «και μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

Στην Ε.Ε. υπάρχει ισχυρή βούληση για βοήθεια στη χώρα μας και έχουμε ισχυρούς συμμάχους, συνέχισε ο πρωθυπουργός «Ο αγώνας μας είναι να αποκαταστήσουμε την ίδια την αξιοπιστία μας, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει πίστη, δεν υπάρχει δάνειο, δεν υπάρχει επένδυση». «Από ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη στα Βαλκάνια γίναμε οι κουτοπόνηροι της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ads

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της να προσφύγει στο μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτοί αγνοούν σκοπίμως ή αφελώς την κατάσταση της οικονομίας. «Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και αναπτυξιακά και κοινωνικά δίκαιη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς», είπε, «η αλήθεια σόκαρε». «Σήμερα είμαστε για δεύτερη φορά σε καθεστώς επιτήρησης λόγω της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πληρώνουμε με τα spreads». «Οι πολιτικοί ξεπουλούσαν τη δημόσια περιουσία» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι: «Έπληξαν το κύρος μας διεθνώς».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Όπως είπε, μερικές από αυτές είναι:

– Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

– Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

– Βιώσιμη ανάπτυξη.

– Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.


– Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

– Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

– Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

– Όχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

– Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε στην επίθεση του πρωθυπουργού τονίζοντας πως «το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ.Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά».

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ένα παραλήρημα απειλών προς το λαό και συκοφάντησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού «μνημείο υποκρισίας και προκλητικότητας». Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, μαζί με τους προκατόχους τους, εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε «ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. «Θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης» συνέχισε και εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «στιγμές εθνικής επιβίωσης» και σημείωσε ότι «όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος». «Σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας. Το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

Την ανάγκη ύπαρξης «κόκκινων γραμμών» υπογράμμισαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απευθύνθηκαν στην ΚΟ του κόμματος χαρακτήρισαν αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αρκετοί ήταν εκείνοι, όμως, που υπογράμμισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

«Η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε a priori οτιδήποτε» τόνισε ο Δημήτρης Κουσελάς και επέστησε την προσοχή στο «μείγμα πολιτικής» που θα υιοθετηθεί. Για στήριξη του κοινωνικού κράτους, έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και πάση θυσία αναχαίτιση της περιθωριοποίησης τμημάτων του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο Κώστας Καρτάλης. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι «δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως εντολοδόχοι του ΔΝΤ, αλλά να πορευόμαστε με εθνικό στόχο και σαφές εθνικό σχέδιο με διαρθρωτικές αλλαγές».

«Είτε πέτυχαν, είτε όχι, τα προγράμματα του ΔΝΤ όπου εφαρμόστηκαν, στο τέλος είχαμε αναδιανομή υπέρ των λίγων», είπε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να απλουστευθούν ορισμένες διαδικασίες και ρώτησε: «Δεν μπορούν “πέντε παλικάρια” του ΣΔΟΕ να πιάσουν τους λαθρέμπορους καυσίμων;». Ο Π. Κουκουλόπουλος είπε επίσης ότι δεν πρέπει με το ΔΝΤ να αλλάξει «το DNA του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα βρεθεί λύση.

Από την πλευρά του, ο Μίμης Ανδρουλάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκράτησης του «νομοθετικού υπερπληθωρισμού», επισημαίνοντας ότι «η αναγκαστική προσφυγή στον μηχανισμό αποτρέπει άμεσα την χρεοκοπία, χωρίς, όμως, αυτή να αποκλείεται, αν συγχρονιστούν όλοι οι “δαίμονες”».

«Η επικοινωνία με τους υπουργούς και ακόμα περισσότερο με τους γενικούς γραμματείς είναι δύσκολη», είπε ο Δ. Βαρβαρίγος, τονίζοντας την αναγκαιότητα πληροφόρησης των βουλευτών, καθώς λέμε «ναι» στους νόμους που ψηφίζουμε, γιατί το λέει το κόμμα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για περικοπές στο ασφαλιστικό όταν δεν έχουν μπει ακόμα φυλακή οι “επαγγελματίες χημικοί” των τοξικών ομολόγων», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ υπέρ της αξιολόγησης, της τιμωρίας των ένοχων και της σύνδεσης αμοιβής με παραγόμενο έργο, τάχθηκε ο Μανώλης Στρατάκης.

«Θα ξεκινήσουμε από την αρχή για να τα κάνουμε όλα όπως πρέπει», είπε, τέλος, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως το Κίνημα έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο, καθώς πρέπει να συγκεράσει επώδυνα μέτρα, την προστασία των εργαζόμενων και των μη προνομιούχων και την «επανεκκίνηση» της χώρας.

Διαβάστε σχετικά:
Παπακωνσταντίνου: «Κρίσιμη ημερομηνία η 19η Μαΐου»
Διχασμένη η Γερμανία για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα