Νέο πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο θα περιλαμβάνει «νέα, εξειδικευμένα» μέτρα που ζητούν Ε.Ε. και ΔΝΤ, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Το πρόγραμμα στήριξης θα έρθει στην Βουλή και ζητάμε από όλες τις παρατάξεις να μην κρυφτούν πίσω από συνθήματα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Λίγες ώρες πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «η Γερμανία θα βοηθήσει, αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάθος χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της».

Ads

Ενημερώνοντας τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο στόχος είναι η ομόφωνη έγκριση από τα μέλη της Ευρωζώνης του ελληνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και πρόσθεσε πως η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 19η Μαΐου, οπότε λήγει το ομόλογο των 9 δισ. ευρώ.

«Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η στήριξη και να έχει παρθεί η απόφαση και σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών και να υπάρξουν αποφάσεις από τα εθνικά κοινοβούλια» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ ζητούν εξειδίκευση των μέτρων και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα τριετίας.

«Η αγορά δεν μας δάνειζε άλλο και έπρεπε να πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα δανεισμού» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα. Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης έριξε τις ευθύνες στις ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις.

Ads

Για «προκρούστειες λογικές» που θα ακολουθήσει το ΔΝΤ, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει εάν έχει βάλει κάποια «κόκκινη γραμμή» για την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, την απελευθέρωση των απολύσεων και το ασφαλιστικό. Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να βγει στο προσκήνιο και να δώσει απάντηση στις αγορές.

«Άλλη κυβέρνηση ψήφισε ο λαός στις 4 Οκτωβρίου και άλλος κυβερνά από την Παρασκευή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να υπάρξει μίνιμουμ εθνική συνεργασία για να αντιμετωπισθούν «οι ορδές του ΔΝΤ».