Ακόμη μια νέα φάση ξεκίνησε σήμερα για τις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, οι ηγέτες των γειτονικών χωρών Αιγύπτου και Ιορδανίας και ο φυσικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε την έναρξη των απ’ ευθείας συνομιλιών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι αντιπροσωπείες έλαβαν τη θέση τους γύρω από το ορθογώνιου σχήματος τραπέζι. Η πρώτη ημέρα του άμεσου διαλόγου μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων ολοκληρώθηκε στις 21:30 ώρα Ελλάδας, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συμφώνησαν να συναντηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου «στην περιοχή» και στη συνέχεια να διεξάγουν συνομιλίες κάθε δύο εβδομάδες.

Ads

Η κ. Κλίντον ευχαρίστησε τον Παλαιστίνιο Μαχμούντ Αμπάς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους». «Η παρουσία σας είναι ένα σημαντικό βήμα» τους δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της, υποσχόμενη επίσης ότι η Αμερική θα είναι «ενεργός εταίρος» στη διαδικασία. Απευθυνόμενη στη συνέχεια «στους λαούς της περιοχής» η Κλίντον τόνισε: «Κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον του λαού σας και των οικογενειών σας». Σημειώνοντας ότι κατανοεί «τις απογοητεύσεις του παρελθόντος», συνέχισε: «Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και την υπομονή σας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς εσάς».

Κατά την έναρξη των άμεσων συνομιλιών ο Νετανιάχου δήλωσε πρόθυμος να διανύσει μακρύ δρόμο σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά τόνισε ότι ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος. «Ο λαός του Ισραήλ και εγώ ως πρωθυπουργός του είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε αυτό το δρόμο και να πάμε μακριά–έναν μακρύ δρόμο σε ένα μικρό διάστημα–για να επιτύχουμε μία πραγματική ειρήνη που θα φέρει στους ανθρώπους μας ασφάλεια, ευημερία και καλή γειτονία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τον Μαχμούντ Αμπάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως ένα εβραϊκό κράτος, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στην Μέση Ανατολή. «Είναι δυνατό να συνδυάσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος με την ασφάλεια του Ισραήλ. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μία σύγκρουση ενός αιώνα αλλά το να επιτευχθεί η ειρήνη δε θα είναι εύκολο. Μία ειρήνη αληθινή και διαρκείας δε θα μπορέσει να επιτευχθεί παρά μόνο με οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ads

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε και σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο Αμπάς, ο οποίος δεσμεύθηκε υπέρ της ασφάλειας, μίλησε μετά από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θεωρούμε την ασφάλεια βασική και ζωτική τόσο για εμάς όσο και για εσάς και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πράττει κατά της ασφάλειας σας και της δικής μας» σημείωσε ο κ. Αμπάς και πρόσθεσε ότι η έρευνα σχετικά με την δολοφονική επίθεση στην Χεβρώνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν την ώρα που στο Ισραήλ αναφέρεται το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς, ενώ ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε χτες ότι δε θα παραταθούν οι περιορισμοί στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι λήγουν στις 26 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαφοροποίησε τη θέση του από τον υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, γύρω από πρότασή του να παραμείνει η δυτική Ιερουσαλήμ και οι πολυπληθέστεροι εβραϊκοί οικισμοί που βρίσκονται γύρω της στο ισραηλινό κράτος, δηλώνοντας ότι η πόλη πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πάντως σημείωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες πιστεύουν πως μπορεί να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή μέσα σ’ ένα χρόνο, και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να μην αφήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα να χαθεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να αποκλείσουν την οδό που οδηγεί στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ. «Προ δύο ωρών υπήρξε μία νέα τρομοκρατική επίθεση. Δόξα τω Θεώ κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Δεν πρόκειται να επιτρέψω στους τρομοκράτες να εμποδίσουν την πορεία προς την ειρήνη, αλλά όπως έχουν αποδείξει τα γεγονότα, τούτη η ειρήνη θα πρέπει να θεμελιωθεί πάνω στην ασφάλει», είπε ο κ. Νετανιάχου για τη νέα επίθεση που σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη κατά ισραηλινών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επίθεση σε ένα 24ωρο, με την προηγούμενη να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 πολιτών του Ισραήλ.

Την ευθύνη για τη νέα επίθεση ανέλαβε σήμερα το ένοπλο σκέλος της Χαμάς. «Η χθεσινή επίθεση ήταν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που υποσχέθηκαν στον σιωνιστικό στρατό πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες επιθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος, Αμπού Ουμπάϊντα, αναφερόμενος στη δέσμευση του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Σήμερα εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις: «οι επιχειρήσεις αντίστασης θα συνεχιστούν και τα μέτρα της κατοχής και της Φάταχ δεν θα τις εμποδίσουν», αναφερόμενος στις συλλήψεις δεκάδων μελών της Χαμάς από τη Φαταχ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει επέλθει πλέον ο καιρός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ο κ.Αμπάς εκτίμησε ότι «εντός ενός έτους» είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή, απεύθηνε έκκληση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το ένοπλο σκέλος της Χαμάς.

Ο Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Υπενθυμίζουμε την δέσμευσή μας να τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και καλούμε τους Ισραηλινούς να τηρήσουν τις δικές τους, μεταξύ αυτών και την αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στους οικισμούς τους», είπε ο ο παλαιστίνιος ηγέτης και εξήγησε ότι «Αυτή η αναστολή δεν αποτελεί προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων, αλλά στόχο εφαρμογής μίας δέσμευσης επί της οποίας θα υπάρξει μία συμφωνία».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, από την πλευρά του, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευση για την αναζήτηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα. «Λέω στους Ισραηλινούς: άδραξε αυτή την ευκαιρία και μην την αφήσετε να γλιστρήσει από τα χέρια σας. Τείνετε το χέρι σας για να ενωθεί με το αραβικό χέρι που σας πλησιάζει ειρηνικά», είπε ο Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ανέβαλε επίσκεψη στο Κάιρο του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μανουσέρ Μοτακί, σε αντίδραση των ιρανικών σχολίων για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο υπεύθυνος του τομέα εμπορικών συμφερόντων του Ιράν στο Κάιρο κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Μοτακί σε σχέση με τη «συμμετοχή ορισμένων Αράβων ηγετών στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στον κ. Ομπάμα ότι η υποστήριξη του είναι απαραίτητη στο ρόλο του «διαμεσολαβητή, μεσάζοντα και εταίρου».

Οι ισραηλινοί έποικοι από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρχίσουν εκ νέου να κτίζουν κατοικίες και δημόσια κτίρια σε τουλάχιστον 80 οικισμούς, παραβιάζοντας το μερικό πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στους οικισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Το πάγωμα έχει τελειώσει ντε φάκτο
», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ, διευθυντής του συμβουλίου YESHA των εποίκων ο οποίος επέκρινε τις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες υποστηρίζοντας ότι έχουν στόχο μια «ψεύτικη ειρήνη» και απορρίπτοντας τα αιτήματα των Παλαιστινίων να τερματισθεί η οικοδόμηση οικισμών στα εδάφη στα οποία θέλουν να ιδρύσουν το κράτος τους. «Όταν καταλάβουν πως οι Ισραηλινοί βρίσκονται εδώ για μείνουν και μέρα με τη μέρα θα γίνονται δυνατότεροι, θα τα παρατήσουν», δήλωσε ο Μπένετ.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί όλες τις πλευρές η Κ. Άστον

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε πρόκληση για να μην διακυβεύσουν τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Άστον συγχαίρει σε ανακοίνωσή της τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς «για το όραμά τους και το πολιτικό τους θάρρος και σημειώνει ότι η χθεσινή επίθεση της Χαμάς «δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην περιοχή που είναι αποφασισμένες να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία».

«Είναι πολύ σημαντικό όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφεύγουν να επιδίδονται σε προκλήσεις που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την επιτυχία των συνομιλιών» σημειώνει η Άστον στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την επανάληψη σήμερα των άμεσων διαπραγματεύσεων. Οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν θα πρέπει να επιτρέψουν έναν εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων από τις «κυνικές» επιθέσεις ενόπλων οργανώσεων, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας ζήτησαν σήμερα «τη δέσμευση» των ενδιαφερόμενων πλευρών για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των άμεσων αυτών διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελεβέκουρας δήλωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής είναι «μια μεγάλη ευκαιρία». «Η Ελλάδα τις χαιρετίζει και απευθύνει έκκληση προς τους λαούς και τις κυβερνήσεις της περιοχής να μην υποκύψουν στη λογική της βίας και να προχωρήσουν σε μία έντιμη, δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση των προβλημάτων της περιοχής» τόνισε.

Η Ελλάδα προσυπογράφει πλήρως τη Δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου της EE κας Αστον σχετικά με το φόνο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών κοντά στην πόλη της Χεβρώνας και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Χαμάς: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, οι συνομιλίες έχουν αποτύχει

Η Χαμάς διακήρυξε, σήμερα, ότι οι επιθέσεις του ενόπλου τμήματος της, «Ταξιαρχίες του Αλ Κάσαμ» «θα συνεχιστούν τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και μέσα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο εκείνη μπορεί να παρέμβει στις συνομιλίες της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ, στην Ουάσινγκτον και να τις ακυρώσει».

«Με τις επιθέσεις μας, απαντούμε στα εβραϊκά εγκλήματα στην αλαζονεία των Εβραίων εποίκων» τόνισε επίσης ο Αμπου Ομπέϊντα, που μιλούσε στο ανεξάρτητο πρακτορείο στη Δυτική Όχθη Μα’αν. «Ας είναι αυτό ένα ‘μήνυμα’ για τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές» επισήμανε ο ίδιος με νόημα προς πολλούς αποδέκτες. «Οι συνομιλίες (της Ουάσινγκτον), πάντως, απέτυχαν, πριν καν ξεκινήσουν».

Διαβάστε επίσης:
Στην τελική ευθεία οι άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό