Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο πριν από την επανέναρξη των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δυο ηγετών, μετά από παύση 18 μηνών. Στο μεταξύ, η ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, καταδίκασε σήμερα την επίθεση που κόστισε τη ζωή τεσσάρων ισραηλινών εποίκων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ένοπλο σκέλος της Χαμάς Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.
Η Χ. Κλίντον συναντήθηκε επίσης χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, χώρες των οποίων οι ηγέτες θα παραστούν στις επίσημες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ομπάμα και Νετανιάχου είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέχεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και αμέσως μετά τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Αύριο θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν έχει την πρόθεση να επεκτείνει το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκη, o πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι το πλήρες πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις για την πολυπόθητη ειρήνη στη Μέση Ανατολή διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, με τη νέα ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας. Πάντως λίγες είναι οι ελπίδες για άμεσο αποτέλεσμα από τις νέες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, με το πάγωμα που είχε επιβάλλει επισήμως το Ισραήλ να λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, οι ΗΠΑ θεωρούν «ρεαλιστικό» να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός έτους οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και εκτιμούν πως υπάρχει «ένα παραθυράκι» για τη λύση των δύο κρατών. «Πιστεύω πως μπορούμε να υποστηρίξουμε μία σαφή και στέρεα ιδέα πως μία ειρηνική λύση που θα τερματίζει τη σύρραξη, όλες τις διεκδικήσεις, και η οποία θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει εν ειρήνη πλάι στο Ισραήλ είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων», ανέφερε ο Μίτσελ.
«Η εναλλακτική λύση σε αυτό, η πιθανότητα ενός πολέμου που θα συνεχίζεται εσαεί χωρίς προοπτική τερματισμού, είναι ακόμη πιο προβληματική», επεσήμανε. Ο Μίτσελ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα έχουν μία «ενεργό και διαρκή παρουσία» στις άμεσες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, διαβεβαιώνοντας πως για τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αυτές αποτελούν μία «μέγιστη προτεραιότητα».
«Αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε κάθε συνάντηση. Γνωρίζουμε τη σημασία των διμερών συνομιλιών ανάμεσα στα δύο μέρη και τις ενθαρρύνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν στο περιθώριο και δεν θα συμμετάσχουν ενεργά. Θα δράσουμε με τρόπο λογικό και νουνεχή, ανάλογα με τις συνθήκες», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσωπικής εμπλοκής του Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις, ο Μίτσελ υπενθύμισε πως «ο πρόεδρος είχε αναμειχθεί προσωπικά στη διαδικασία από την αρχή».
Την ίδια στιγμή, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να παραχωρήσει μέρη της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια διαίρεση στην Ιερουσαλήμ, θέμα που είναι στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης – θα περιλαμβάνει ένα «ειδικό καθεστώς» για τη διαχείριση των πιο ιερών τόπων της πόλης, υπογράμμισε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.
Ο Νετανιάχου έχει ταχθεί κατά μιας διαίρεσης της Ιερουσαλήμ και ειδικότερα της παραχώρησης του ανατολικού, αραβικού τομέα της πόλης, τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του.
«Η δυτική Ιερουσαλήμ και 12 εβραϊκές γειτονιές όπου διαμένουν 200.000 άνθρωποι θα είναι δικά μας. Οι αραβικές γειτονιές στις οποίες σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι ζουν θα είναι δικά τους. Θα οριστεί ένα «ειδικό καθεστώς» μαζί με συμφωνίες για την Παλιά Πόλη, το Όρος των Ελαιώνων και την Πόλη του Δαυίδ» εξήγησε ο Μπαράκ.
Αντικρούοντας τον υπουργό Άμυνας, αξιωματούχος της αντιπροσωπείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε πως η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». «Η θέση του πρωθυπουργού είναι πως η Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα θέματα κλειδιά που θα βρίσκονται στο τραπέζι κατά τις (απ’ ευθείας) συνομιλίες» δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Καταδίκη για την επίθεση κατά των ισραηλινών εποίκων
Στο μεταξύ, η ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, καταδίκασε σήμερα την επίθεση που κόστισε τη ζωή τεσσάρων ισραηλινών εποίκων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ. «Καταδικάζω αυστηρά την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς πολίτες κοντά στην πόλη Χεβρόνα», σημείωσε σε ανακοινωθέν της.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» περιλαμβανόμενων και των Εβραίων εποίκων να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά από τη χθεσινή επίθεση. «Σε μια στιγμή όπως αυτή όπου όλο το Ισραήλ αισθάνεται μια βαθύτατη λύπη μετά τη δολοφονία των τεσσάρων αθώων πολιτών, καλώ όλες τις ενεχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, σε επίδειξη ευθύνη και σεβασμό του νόμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, εξαγριωμένοι Εβραίοι έποικοι για τη χθεσινή δολοφονία των τεσσάρων δήλωναν σήμερα ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών που ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν την οικοδόμηση και νέων οικιών.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε, επίσης, σήμερα τη χθεσινή επίθεση στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι συνιστά μια «επαίσχυντη απόπειρα» εκτροχιασμού των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.
Για «ανόητη σφαγή» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαίωση ότι «οι εξτρεμιστές δεν θα υπονομεύσουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι η επιθυμία του είναι «να μιλήσει ο ίδιος στους κατοίκους της περιοχής κοντά στη Χεβρώνα, όπου έγινε η σφαγή, αλλά και στους Ισραηλινούς εποίκους στην ίδια περιοχή».
«Αυτό ήταν φυσικά ένα σοβαρό συμβάν που μπορεί μόνο να καταδικασθεί» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η επιλογή του χρόνου ήταν ιδιαίτερα ατυχής, καθώς συνέβη λίγο πριν από την έναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.
Την «ωμή και απάνθρωπη επίθεση» κατά των Ισραηλινών εποίκων καταδίκασε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή δεν πρέπει να επιτύχει τον εκτροχιασμό των διεθνών προσπαθειών για ειρήνη.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να μην ενδώσουν στις «προκλήσεις των εξτρεμιστών που είναι πολέμιοι της ειρήνης», μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς εποίκους κοντά στη Χεβρώνα.
«Τη στιγμή που ξεκινούν οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ζητώ από τους παλαιστίνιους και ισραηλινούς αξιωματούχους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην ενδώσουν στις προκλήσεις των εξτρεμιστών που είναι πολέμιοι της ειρήνης. Είναι η ώρα της ευθύνης, του θάρρους και της κινητοποίησης για την ειρήνη. Η Γαλλία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε αυτό το δρόμο”, πρόσθεσε ο Κουσνέρ “καταδικάζοντας με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση», αναφέρει ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε ανακοίνωσή του.
«Η Μόσχα καταδικάζει αυστηρά αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Έχει προβοκατόρικο χαρακτήρα επειδή διαπράχθηκε παραμονές της προβλεπόμενης επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών στις 2 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για να υπάρξει αντίσταση στους εξτρεμιστές που δεν θέλουν την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και ενεργούν για να την υπονομεύσουν», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός
Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Οι δυνάμεις μας τέθηκαν σε επιφυλακή λόγω του φόβου για νέες επιθέσεις», δήλωσε, επισημαίνοντας πως τα επιπλέον μέτρα επαγρύπνησης «δεν απαιτούν την ανάπτυξη ενισχύσεων, αλλά ούτε και την τοποθέτηση επιπλέον οδοφραγμάτων».
Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο, μέτρα προστασίας έχει λάβει και η αστυνομία στο νότιο Ισραήλ, κοντά στην περιοχή της επίθεσης. Οι τέσσερις Ισραηλινοί, δύο άντρες και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στο Κιριάτ Αρμπα, κοντά στην Χεβρώνα, την ίδια ώρα που αρχίζουν στην Ουάσινγκτον οι νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Δεκάδες συλλήψεις μελών της Χαμάς από τις παλαιστινιακές αρχές
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >