Σε συμφωνία για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία «μόνιμου ταμείου βοήθειας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης», κατέληξαν οι «27» της Ευρωπαίκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Ads
«Υπάρχει μια συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος. Η ΕΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει στη Συνθήκη της Λισαβόνας ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή τον συγκεκριμένο μηχανισμό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ικανοποιήθηκε η απαίτηση των ισχυρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Βερολίνου περί αυστηρών προϋποθέσεων για υπαγωγή στο μηχανισμό. Aξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ανάφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως «τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Η παραπάνω απόφαση ήταν και απαίτηση της Γερμανίας, ώστε να έχει μία νομική κάλυψη, καθώς από το Βερολίνο εκφράζονταν φόβοι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν προσφυγές σε βάρος του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διότι η ισχύουσα συνθήκη που διέπει την ΕΕ δεν επιτρέπει κατ’ αρχήν μια χώρα της ζώνης του ευρώ να σωθεί από την πτώχευση από τους εταίρους της. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασίστηκαν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της εν λόγω αλλαγής, ωστόσο αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο,, ενώπιον των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο για «συστημική κρίση» αναφερόμενος στην κρίση χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για το σύνολο της, όσο και για συγκεκριμένα κράτη-μέλη. «Ένας από τους λόγους της κρίσης είναι ότι οι αγορές δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το ρίσκο στην ευρωζώνη και πως λειτουργούν σαν αγέλη», υποστηρίζει ο Μπαρόζο και προσθέτει ότι «η σημερινή κρίση χρέους κρατών έχει γίνει τώρα εκ φύσεως συστημική και κατευθύνεται όχι μόνο από τα δημοσιονομικά θεμελιώδη, αλλά και από την λανθασμένη αξιολόγηση του ρίσκου από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών ως αγέλη».
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ο μηχανισμός στήριξης για τα μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος της διημερούς συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, να αποτελεί «λύση έσχατης ανάγκης».
Το Βερολίνο επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον μία «καταχρηστική» χρήση του μηχανισμού. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε ότι δεν επιμένει να χρησιμοποιηθεί η φράση «λύση έσχατης ανάγκης» στο κείμενο, που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους, όμως θα ήθελε η γενική ιδέα επ’ αυτού να διατηρηθεί οπωσδήποτε στο τελικό κείμενο.
Στη Σύνοδο ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα των ευρωομολόγων. Γαλλία και Γερμανία έχουν σχηματίσει άξονα κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, μία πρόταση που είχε στηρίξει ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, νωρίτερα, υποστήριξε ότι το θέμα που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών έχει λήξει, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αναμένεται να αναζωπυρωθεί κατά τη διάκρεια της Συνόδου. «Ο Γιούνκερ και εγώ είχαμε μακρά τηλεφωνική συνομιλία και ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα» δήλωσε η Μέρκελ στην εφημερίδα Bild. Ο Γιούνκερ από την πλευρά του δήλωσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι παρόλα αυτά μπορεί να θίξει το ζήτημα.
«Καλή ιδέα» χαρακτήρισε την έκδοση ευρωομολόγων και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες. «Υπερασπίζομαι τα ευρωομόλογα, εδώ και καιρό», τόνισε ο Σόκρατες προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. «Προέχει, βέβαια, το Συμβούλιο να εξετάσει τα θέματα στην ημερήσια διάταξή του», πρόσθεσε, αναφερόμενος «στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Ειδικότερα, οι εννέα προϋποθέσεις που θέτει η Γερμανία και θα παρουσιασθούν σήμερα στη Συνοδό συνοψίζονται στα εξής:
– Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.– Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
– Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
– Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
– H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
– Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με το BBC, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν υπερβολικά ελλείμματα να «μετακυλήσουν» τις ζημιές στους ιδιώτες δανειστές τους- στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων- ως προϋπόθεση για να δοθεί στις συγκεκριμένες χώρες πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.
– Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
– Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.
Την ανάγκη να υιοθετηθούν από τη σύνοδο κορυφής «σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», αλλά και να αρθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση δεν είναι το τι έχει κάνει η κάθε χώρα χωριστά αλλά το τι θα κάνουν όλες οι χώρες από κοινού».
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σύντομη συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα της λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, της αντιμετώπισης της πίεσης των αγορών και των προβλημάτων που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.
Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΕ μετά τη Σύνοδο πρέπει να πείθουν τις αγορές πως οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.
Για το μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί ύστατης λύσης, την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί».
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για την «ανάγκη θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων με στόχο την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνιμος μηχανισμός θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, να υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην βάση των οποίων θα ενεργοποιείται και να χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, με καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που προχώρησε σήμερα σε αύξηση του εγγεγραμμένου κεφαλαίου της κατά 5 δισ. ευρώ, από τις 29 Δεκεμβρίου 2010, ανακοίνωσε ότι κατόπιν αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής επιτροπής για τους συστημικούς κινδύνους (με γαλλικό ακρωνύμιο, CERS), ένας νέος ανεξάρτητος οργανισμός, που θα διερευνά το ζήτημα της οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ».
Πρώτος πρόεδρος του νέου θεσμικού οργάνου, το οποίο θα εδρεύει στη Φρανκφούρτη, επελέγη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ. Ως αντιπρόεδρος επελέγη, από τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Μέρβιν Κινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η Ευρώπη απαντά στα προβλήματα με ρυθμούς βραδύτερους των αγορών
«Απέναντι στην κρίση που την πλήττει, η ΕΕ έχει το πρόβλημα ότι απαντά, όμως με ρυθμούς βραδείς, πολύ βραδύτερους εκείνων των αγορών», δήλωσε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρις-Καν. «Οταν οι κυβερνήσεις (στην ΕΕ) καλούνται να αποφασίσουν τα μέτρα…πάντοτε αυτό παίρνει χρόνο, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της ΕΕ», διευκρίνισε ο ίδιος, μιλώντας σε μία εκδήλωση του ιδρύματος οικονομικών μελετών «Τόμσον-Ρόιτερ». «Βέβαια, αυτό που λέγω είναι εύκολο να το ισχυρίζεται κάποιος, όταν παραμένει εκτός της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων», πρόσθεσε.
Ο Στρος Καν υποστήριξε ακόμη ότι «το ευρώ δεν αντιμετωπίζει σήμερα καμία απειλή». «Είναι ένα ισχυρό νόμισμα, που συμπεριφέρεται στις διεθνείς αγορές πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις επιδόσεις, που το μάρκο Γερμανίας είχε τη δεκαετία του 1990», πρόσθεσε ο Στρος-Καν.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >