Κοινό μέτωπο κατά ευρωομολόγου συγκρότησαν Γαλλία και Γερμανία. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγέλα Μέρκελ, συναντήθηκαν σήμερα στο Φράιμπουργκ, για να προετοιμάσουν τις κοινές γαλλογερμανικές θέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων και την απόρριψη της πρότασης αυτής από Βερολίνο και Παρίσι. Σαρκοζί και Μέρκελ απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρω-ομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ads
Αιτιολογώντας την θέση του, ο Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη», ενώ εκτίμησε ότι το θέμα του ευρωομολόγου ενδέχεται να τεθεί ξανά στο μέλλον, όταν «θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ».
«Θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ», τόνισε ο Σαρκοζί σημειώνοντας, ωστόσο ότι «δεν πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά».
Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ, αναφερόμενη στο ευρωομόλογο, τόνισε ότι «μία ενιαιοποίηση των επιτοκίων και των ρίσκων δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε», ενώ
Έκανε έκκληση να πρυτανεύσει στην ΕΕ «το πνεύμα που μας ενώνει όλους», καθώς «εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη».
Σχετικά με τις δηλώσεις Γιούνκερ για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά» της Γερμανίας, ο Σαρκοζί τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας. Σε θέματα όπως ο ΦΠΑ π.χ. δεν θα πρέπει η μία χώρα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από την άλλη. “Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική”, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.
«Δεν είναι κακό πράγμα να φθάνουν σε μία συμφωνία η Γαλλία με τη Γερμανία, αλλά μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν συμφωνίες την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το Ευρώ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα συμφωνήσουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα», πρόσθεσε.
«Αυτή η πρόταση (σ.σ. για έκδοση ευρωομολόγου) δεν είναι εντελώς νέα. Εγείρει δυσκολίες αναφορικώς με την κατανομή του κόστους και τα κέρδη», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος από το επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν νέες προτάσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έσπευσε αμέσως να απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα των ευρωομολόγων, που θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Αντίθετες φωνές
Ακόμα όμως και στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει ξεσπάσει διαμάχη για το αν πρέπει ή όχι να συζητηθεί έκδοση ευρωομολόγου και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της κυβέρνησης του Βερολίνου, διαφοροποιήθηκε από τη θέση της κυρίας Μέρκελ.
«Πιστεύω πως ο κ. Γιούνκερ έχει απόλυτο δίκιο – χρειαζόμαστε ευρωομόλογα, ώστε όλες οι χώρες να επωμισθούν το χρέος μέσω ενός εργαλείου», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο ARD ο κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους «πέντε σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, που επισήμως συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο «δεν θα υπάρχει πλέον διαφορά ανάμεσα σε ισχυρές και ασθενείς χώρες και ότι έτσι θα αποφύγουμε τα παιχνίδια που παίζουν οι αγορές εναντίον του ενός ή του άλλου».
Το Βερολίνο φοβάται πως η έκδοση ευρωομολόγου θα αυξήσει το κόστος του δικού του δανεισμού, που είναι και το χαμηλότερο στην ευρωζώνη. Ομως ο κ. Μπόφινγκερ επέμεινε πως το ευρωομόλογο θα απέτρεπε την κερδοσκοπία εναντίον χωρών της ευρωζώνης και δεν θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των επιτοκίων. «Το πλεονέκτημα των ευρωομολόγων είναι ότι θα είχαν μία πολύ μεγάλη αγορά, μία αγορά με μεγάλη ρευστότητα – και οι αγορές με μεγάλη ρευστότητα έχουν πλεονεκτήματα για τους επενδυτές».
Ο Γερμανός οικονομολόγος ανέφερε ότι το ευρωομόλογο θα ανταγωνιζόταν τα αμερικανικά ομόλογα, θα προστάτευε το ευρώ και θα προάσπιζε τα γερμανικά συμφέροντα. «Εχει να κάνει με τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε ζωτικό συμφέρον να διατηρηθεί το ευρώ – είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τις εξαγωγές μας. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε κάτι γι’ αυτό, αν υπάρξει ανάγκη».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >