«Το λόγια του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι “Είμαι Βερολινέζος” θα αντηχούν στους αιώνες», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ενώπιον 5.000 προσκεκλημένων και με την θερμοκρασία να φθάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε πρωτοβουλία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ κατά 1/3, μετά από συνομιλίες με τη Ρωσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «μπορεί να μη ζούμε πλέον με το φόβο του πυρηνικού ολέθρου, αλλά όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ποτέ δεν θα είμαστε ασφαλείς».

Ads

Στην ομιλία του ο Ομπάμα σημείωσε ότι μπορεί να διατηρηθεί η αποτρεπτική δύναμη, με την ταυτόχρονη μείωση των πυρηνικών όπλων κατά το 1/3, γνωστοποιώντας ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με την Ρωσία την οποία και κάλεσε να ξεπεράσει τις ψυχροπολεμικές στάσεις στο θέμα των πυρηνικών.

 
 
Ο Αμερικανός πρόοδος έκανε λόγο για νέες συνθήκες που θα καθορίζουν την παραγωγή ατομικών όπλων, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν το 2016 σύνοδο για την μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να επικυρώσουν οι ΗΠΑ μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

image
 
Κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και στους αγώνες των Γερμανών για επανένωση και ελευθερία, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «κοινή μοίρα και μέλλον όσο ποτέ στο παρελθόν» για Αμερικάνους και Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι πολίτες ΗΠΑ και Γερμανίας είναι ταυτόχρονα και πολίτες του κόσμου.
 
Στέλνοντας μήνυμα κατά των διακρίσεων, ο τόνισε ότι «είμαστε δυνατότεροι όταν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως γένους ή σεξουαλικών προτιμήσεων, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Γκουντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «διπλασιασμό των προσπαθειών» για το οριστικό κλείσιμό του.

Ads

image
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, κάλεσε σε συνδυασμό της ασφάλεια με την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και στην ανεύρεση της σχετικής ισορροπίας. «Το μήνυμά μας είναι ειρήνη μέσω της δικαιοσύνης», ανέφερε ο Ομπάμα, ο οποίος περιέλαβε στο λόγο του και αναφορές στην κλιματική αλλαγή και στα βήματα τα οποία έχουν γίνει στον τομέα της «πράσινης» πολιτικής.
 
«Γεια σου Βερολίνο! Κάνει τόση ζέστη που θα βγάλω το σακάκι μου!»
 
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι νιώθει αρκετά άνετα, ώστε να βγάλει το σακάκι του.

image
 
«Σας ευχαριστώ για αυτό το εξαιρετικά θερμό καλωσόρισμα. Στην πραγματικότητα κάνει τόσο ζέστη και νιώθω τόσο καλά, που θα βγάλω το σακάκι μου… μπορούμε να είμαστε ανεπίσημοι μεταξύ φίλων».

 
 
Νωρίτερα, ο Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία μίλησαν για την οικονομία, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, την Συρία και το Αφγανιστάν.

Η απάντηση της Ρωσίας
 
Η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικών ασπίδων αποτελεί το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για τη μείωση των αποθεμάτων επιθετικών πυρηνικών όπλων από τους δύο παλιούς αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν.
 
Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί πως οι αντιπυραυλικές ασπίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατά ρωσικών πυραύλων. «Πώς μπορούμε να λάβουμε σοβαρά την ιδέα της μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όταν οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνατότητες αναχαίτισής τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρογκόζιν, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την ομιλία Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
 
Είχε προηγηθεί η δήλωση του συμβούλου του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους. «Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τον πρόεδρό μας για την πρόθεση των Αμερικανών να προτείνουν πρωτοβουλίες για μια νέα μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων», ανέφερε. «Ακούσαμε τις πληροφορίες αυτές, κάναμε παρατηρήσεις, κυρίως όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην διαδικασία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
«Η κατάσταση δεν είναι πλέον σήμερα αυτή που ήταν τις δεκαετίες του 1960 ή του 1970, όταν μόνον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έκαναν διαπραγματεύσεις για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. Θα πρέπει τώρα να δούμε ευρύτερα (…) και να ανοίξουμε τον κύκλο των συμμετεχόντων για ενδεχόμενες επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.