Την ανάγκη, στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, να μην χαθεί ο βασικός στόχος, «να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Αναφερόμενος στη σεναριολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να στρέφει πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον της προς την Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι το σύστημα PRISM παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο.

Ads

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις, κάποιες από αυτές και στη Γερμανία, χάρη στις παρακολουθήσεις. Αναφερόμενος στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει αργότερα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, επισήμανε το χρέος που έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να εξασφαλίσουν ότι θα πέσουν τα Τείχη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας», αλλά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
 
«Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ευρωζώνης, το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και προόδου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
Αν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος επιθυμεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο βασικός σκοπός, το πώς, δηλαδή, θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων. «Όταν βλέπουμε ότι αυξάνεται π.χ. η ανεργία των νέων, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πολιτική μας ώστε να μην χαθεί μια γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Άγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον.
 
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικώς με την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και συμφώνησαν ότι αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της δυνατότητας σύμπραξης σε διεθνές επίπεδο. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε μάλιστα ότι ήδη 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την διατλαντική συνεργασία.
 
Σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Αναφερόμενη στο σύστημα PRISM, το οποίο είχε απασχολήσει έντονα τον γερμανικό Τύπο το τελευταίο διάστημα, η κα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο εκτιμά την συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και αναγνωρίζει την ανάγκη για συγκέντρωση πληροφοριών, διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία με τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και αναφέρθηκε στην συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία και συνεννόηση με τις ΗΠΑ.
 
«Σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα», δήλωσε. Για την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της κατοχύρωσης της ασφάλειας των πολιτών και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής έκανε λόγο και ο κ. Ομπάμα, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει εξευρεθεί από την πλευρά των αμερικανικών υπηρεσιών, καθώς, όπως είπε, δεν παρακολουθούνται τηλεφωνήματα αδιακρίτως, αλλά μόνο οι επαφές που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
 
Μετά τις πρώτες ενδείξεις, οι υπηρεσίες ζητούν δικαστική άδεια και η όλη διαδικασία εξελίσσεται μόνο υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο, διευκρίνισε. «Δεν κοιτάζουμε τα e-mail των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν μπαίνουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος καλωσορίζει τη συζήτηση επί του θέματος και ότι επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον θα ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.
 
Συρία
 
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το καθεστώς Άσαντ έχει απολέσει οριστικά την νομιμοποίησή του και ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση, η οποία θα εγγυάται μια δημοκρατική, ελεύθερη και ανεκτική Συρία.
 
«Θέλουμε να τελειώσουμε έναν πόλεμο, όχι να εμπλακούμε σε έναν ακόμη», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα. Σχετικώς με τη θέση της Ρωσίας, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Ομάδα των Οκτώ (G8).
 
«Θα το κλείσουμε το Γκουαντάναμο»
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την αδυναμία του ως τώρα να κλείσει την βάση του Γκουαντάναμο, ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι το ζήτημα αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό,τι ήλπιζε, καθώς, όπως τόνισε, αντιστέκεται ακόμη σθεναρά το Κογκρέσο. Δεσμεύθηκε ωστόσο να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει μια νέα ψυχολογία.
 
«Με το κλείσιμο του Γκουαντάναμο θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από αυτή την πολεμική ψυχολογία», σημείωσε.
 
Η συνεργασία των δύο ηγετών συνεχίζεται σε κατ’ ιδίαν γεύμα, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία, όπως είπε η Α. Μέρκελ, είναι πλέον ανοιχτή χάρη στους Αμερικανούς.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του προς την Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα και περιθάλπει τραυματίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν γερμανικό έδαφος για τις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθ’ οιοδήποτε τρόπο.