Συνεργασία χαμηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς με ανθρώπους της νύχτας κατήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κ.Παπακώστας, με αφορμή την πρόσφατη κλοπή εκρηκτικών από στρατόπεδο. Μάλιστα όπως τόνισε «οι πληροφορίες του δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».

Ads

Μάλιστα όπως πρόσθεσε «μέσα στις τάξεις της ΕΦ παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα απειθαρχίας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και πλημμελούς εκτέλεσης του καθήκοντος».

«Ευτυχώς, αυτοί είναι λίγοι και δεν εξαιρώ κανένα. Το χειρότερο από όλα και έχω πληροφορίες μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης, ότι ορισμένοι χαμηλόβαθμοι συνεργάζονται με ανθρώπους της νύχτας», δήλωσε. «Δηλαδή κάνουν και πάρεργο. Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό που προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας προσπαθεί να «τεκμηριώσει της πληροφορίες ώστε, με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και τη νομοθεσία, αυτοί οι επίορκοι να απομακρυνθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, γιατί προσβάλλουν και το σύνολο».

Ads

«Δεν μπορεί να εμπιστεύεται ο κόσμος την ΕΦ ως φύλακα άγγελό σε θέματα ασφάλειας γενικά και από την άλλη, να υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που μπορείς να τους χαρακτηρίσεις και πεμπτοφαλαγγίτες,οι οποίοι χαλούν την εικόνα αλλά και είναι έτοιμοι να διαπράξουν και αδικήματα», δήλωσε.

Σχετικά με τις έρευνες για τα κλεμμένα εκρηκτικά, ο Υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος και σημείωσε: «σημασία έχει ότι οι συντονισμένες, επίμονες και επίμοχθες προσπάθειες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς έχουν αποδώσει καρπούς», ωστόσο «ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».

«Είμαστε στα σκαριά για να εκπονηθεί ο, περί Στρατού της Δημοκρατίας, Νόμος γιατί εκεί είναι το επίμαχο θέμα και οι περί Πειθαρχίας Κανονισμοί, οι οποίοι θέλουν εκσυγχρονισμό».

Ο κ. Παπακώστας έδωσε παράδειγμα του νομοθετικού κενού που υπάρχει, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πρόνοιες, αν ο διοικών αξιωματικός δεν επιλέξει να τιμωρήσει κάποιον και να τον παραπέμψει στον Αρχηγό της ΕΦ, τότε ο τελευταίος δεν έχει δικαιοδοσία να επέμβει.

«Πρέπει να εκσυγχρονιστούν, έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια εκεί και όπου πρέπει να επιβάλλονται οι πρέπουσες ποινές. Το φίδι πρέπει να σκοτώνεται από μικρό, να μην γίνεται Λερναία Υδρα», κατέληξε ο Κ. Παπακώστας.