Ένταση προκαλούν στην Κύπρο δύο γεγονότα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν την κρίση, η οποία διέπει το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα του νησιού. Πρόκειται για την κλοπή οπλισμού από Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς και τη δράση εργαζομένων του Προεδρικού Μεγάρου που προωθούσαν μεταθέσεις πελατειακής απόχρωσης.

Ads

Ο κυπριακός στρατιωτικός μηχανισμός μετρά για μια ακόμη φορά τις απώλειες από την κλοπή οπλισμού και πυρομαχικών μέσα από τις αποθήκες του αφού οι δράστες αφαίρεσαν 172 κιλά εκρηκτικής ύλης. Οι αρχικές υπόνοιες κατευθύνονταν προς το πρόσωπο του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού της μονάδας, που θεωρήθηκε ότι συνδέεται με μέλη φατριών του υποκόσμου.

Οι παραπάνω υποψίες φαίνεται να επαληθεύτηκαν όταν η Κυπριακή Αστυνομία συνέλαβε έναν 36χρονο λοχία από την Πάφο και έναν 35χρονο επιλοχία από τη Λεμεσό, οι οποίοι είναι στελέχη της Εθνικής Φρουράς, υπηρετούν στο στρατόπεδο που έγινε η κλοπή και βαρύνονται με κατηγορίες για παραλείψεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κατά την προσαγωγή τους στο δικαστήριο επιβεβαιώθηκε ότι το στρατόπεδο με τις αποθήκες Νατοϊκού τύπου είχε ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Οι δύο υπαξιωματικοί θεωρούνται ύποπτοι για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη αποθήκης της Εθνικής Φρουράς και κλοπή υλικού, αλλά και για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν: «Αυτό που αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ήταν η εικόνα διάλυσης στο στρατόπεδο, καθώς ο διαχειριστής της αποθήκης έδινε τα κλειδιά σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, ενώ ο επόπτης, την ημέρα που εικάζεται ότι έγινε η διάρρηξη, έκανε εικονικό έλεγχο των σκοπιών. Επιβεβαιώθηκε επίσης, ότι η σκοπιά δίπλα στην αποθήκη δεν ήταν επανδρωμένη. Εξετάζεται κατά πόσον τα εκρηκτικά που εκλάπησαν βγήκαν από το στρατόπεδο με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ή από το συρματόπλεγμα που είχε κοπεί». Σε δήλωσή του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, τόνισε ότι «η αλυσίδα ασφαλείας, εδώ και χρόνια, έχει σπάσει».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μεγάλη κλοπή από στρατιωτικές εγκαταστάσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο «το 1996 κλάπηκαν 70 χειροβομβίδες από στρατόπεδο, ενώ το 2002 τρία άτομα εισέβαλαν στο φυλάκιο Πέτρα στην περιοχή Λινού, και αφού ακινητοποίησαν τους φρουρούς, έκλεψαν τον οπλισμό του φυλακίου. Οι δύο υποθέσεις εξιχνιάστηκαν».

Δεύτερο πλήγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτέλεσε η αποκάλυψη της δράσης μηχανισμού εξυπηρέτησης φίλων του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον ίδιο το διευθυντή του Προεδρικού Γραφείου. Το βράδυ της Δευτέρας 26/7, τηλεοπτικός σταθμός δημοσιοποίησε έγγραφο που στάλθηκε από το γραφείο του κ. Γεωργίου προς το Υπ. Άμυνας με το οποίο υποβάλλονταν ονομαστικά αιτήματα για ευνοϊκές μεταθέσεις στην Εθνική Φρουρά. Η κυβέρνηση, αρχικά, παραδέχτηκε το γεγονός, στη συνέχεια, όμως, επιχείρησε να καλύψει το διευθυντή του Προεδρικού Γραφείου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επισήμανε πως «αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, διατάχθηκε έρευνα η οποία κατέδειξε ότι το έγγραφο όντως εστάλη από το γραφείου του κ. Γεωργίου από λειτουργό και χωρίς ο κ. Γεωργίου να γνωρίζει οτιδήποτε ή να ασκήσει πιέσεις για να υλοποιηθούν τα όσα αναφέρονταν». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, ο Βάσος Γεωργίου υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του, η οποία «έγινε αποδεκτή με πόνο ψυχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις τόσο στην ίδια την Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων/ Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος: «Η στάση μας απέναντι στα δύο αυτά γεγονότα που αποκαλύπτουν ακραία διαφθορά κυβέρνησης-κράτους-Ενόπλων Δυνάμεων, εξαχρείωση του διαδεδομένου συστήματος πελατειακών σχέσεων, συναλλαγή και συνεργασία στρατιωτικών και υποκόσμου, πρέπει να λάβει υπόψη και τις απειλές-εκβιασμούς που ασκούνται στους φαντάρους σε κάθε Σειρά Κατάταξης του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα. Είτε εξαγοράζοντας τους είτε στέλνοντας τους παρανόμως υποχρεωτικά στην Κύπρο, η ΕΛΔΥΚ πρέπει να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο Επικυριαρχίας εις βάρος του κυπριακού λαού, ως Εγγυήτρια Δύναμη στο πλαίσιο συμφωνιών που όλοι έχουν παραβιάσει!»