Ads

Η κυβέρνηση της Τυνησίας μπορεί να κατέρρευσε λόγω του πληθωρισμού και της ανεργίας, στην ανατροπή της, όμως, συνέβαλε και η WikiLeaks. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, με ανταλλαγές πυρών μεταξύ ένοπλων και αστυνομίας να σημειώνονται την Κυριακή στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Ο στρατός εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχαν καταφύγει μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Άλι.

Ένα από τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, εξέθετε τη διαφθορά της προεδρικής οικογένειας της χώρας και την εμπλοκή της με επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη συχνή παράβαση των νόμων. Η κυβέρνηση της Τυνησίας, νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει την εν λόγω διαρροή.

Σχετικά με τη δύναμη της οικογένειας του Μπεν Άλι το έγγραφο σημείωνε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να αποκτήσει ό,τι ήθελε όπως χρήματα, υπηρεσίες, γη κλπ.

Ads

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς οι επενδυτές φοβούμενοι τη δύναμη της οικογένειας, απέφευγαν να επενδύσουν. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδο των τοπικών επενδύσεων και την αύξηση της ανεργίας.

Συνεπώς, μπορεί ο πληθωρισμός και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να ήταν τα καθημερινά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Τυνήσιοι, ωστόσο ο τρόπος ζωής και η διαφθορά της οικογένειας του Μπεν Άλι ήταν οι παράγοντες που πυροδότησαν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ανταλλαγές πυρών στην Τύνιδα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εντάσεις στη χώρα, όπου σήμερα, Κυριακή, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στην Τύνιδα, μπροστά από την έδρα κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας, του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP). Πολλά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων δυο ξένοι υπήκοοι, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

Μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε κτίριο κοντά στην έδρα του ΡDP, άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών που ερευνούσαν ένα ταξί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος, οι επιβάτες του ταξί, το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην έδρα του κόμματος, ήταν οπλισμένοι. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Δύο από τους ύποπτους που αντάλλαξαν πυρά έχουν σουηδικά διαβατήρια, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας Τυνήσιος αστυνομικός έδειξε σε έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters το εξώφυλλο των δύο σουηδικών διαβατηρίων. Άλλοι 4 συνελήφθησαν με γερμανικά διαβατήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και κοντά στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων, οι οποίοι βρίσκονταν στην οροφή ενός κτιρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές οι ένοπλοι είναι νεκροί.

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού της Τυνησίας αντάλλαξαν πυρά με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του εκδιωχθέντος προέδρου Μπεν Άλι και κοντά στο προεδρικό παλάτι, το οποίο βρίσκεται σε ένα προάστιο της Τύνιδας, ανέφερε στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Reuters. Δύο αυτόπτες μάρτυρες που μένουν κοντά στο παλάτι, στην περιοχή της Καρχηδόνας μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Τύνιδας, δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς για αρκετή ώρα.

Παράλληλα, ο στρατός της Τυνησίας εισέβαλε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, όπου είχαν καταφύγει μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Άλι, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές σποραδικά πυρά ακούγονται σήμερα το απόγευμα στην Τύνιδα, το κέντρο της οποίας είναι έρημο, με εξαίρεση την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Τα πυρά ανταλλάσσουν άτομα κρυμμένα σε κτίρια και αστυνομικοί.

Την ίδια στιγμή, ένας ανιψιός του Μπεν Αλι συνελήφθη τη νύχτα από το στρατό στην πόλη Μσάκεν της κεντρικής χώρας, μαζί με δέκα ακόμα άτομα που «πυροβολούσαν αστυνομικά οχήματα», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ένα μέλος της ομάδας αυτής που τις νύχτες άνοιγε πυρ εναντίον αστυνομικών οχημάτων, σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών, δήλωσαν δυο μάρτυρες, ο ένας εκ των οποίων είναι γιατρός, που διαβεβαίωσε ότι αναγνώρισε τον Καΐς Μπεν Αλι μεταξύ των συλληφθέντων.

Σήμερα συνελήφθη και ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Μπεν Αλί, ο στρατηγός Αλί Σεριάτι με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής ομάδας που υποκινούσε τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών, ώστε να προκληθεί χάος και να διευκολυνθεί η επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο τραυματισμένος φωτογράφος στην Τυνησία