Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν την ισραηλινή επιδρομή στη νηοπομπή του «Στόλου της Ελευθερίας», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υπέρ μιας άμεσης διεθνούς έρευνας τάχθηκαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία, με τις πρώτες να τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους Τούρκους ακτιβιστές που έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν, ο Ομπάμα επανέλαβε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για «μια αξιόπιστη, αμερόληπτη και διάφανη έρευνα των γεγονότων που περιβάλουν την τραγωδία».
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Τούρκο πρωθυπουργός τη σημασία εξεύρεσης «καλύτερων τρόπων» -όπως είπε- για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας, ώστε να «μην υπονομεύεται η ασφάλεια του Ισραήλ».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αντέδρασε οργισμένα στην ισραηλινή επίθεση κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής του κινήματος για την απελευθέρωση της Γάζας, κατά την οποία 9 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους . «Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη χώρα του. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου ανανέωσε τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταλάβει στη Μέση Ανατολή μια θέση που «θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές του ενέργειες».
Ο κ. Ερντογάν μάλιστα ζήτησε εχθές να τιμωρηθεί το Ισραήλ για την αιματηρή «σφαγή», κάνοντας παράλληλα λόγο για αυθάδη και ανεύθυνη επίθεση που καταπατά κάθε ανθρώπινη αξία. Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, από την άλλη, καταλόγισε άμεσες ευθύνες για το μακελειό στα ανοιχτά της Γάζας, στις ΗΠΑ.
Υπέρ μιας άμεσης, αξιόπιστης, διεθνούς έρευνας τάχθηκε σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, υπογραμμίζοντας πως μόνο «μετά την έρευνα» θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ. Ερωτηθείς δε για τη στάση της Γαλλίας απέναντι στο ενδεχόμενο κυρώσεων, ο κ. Κουσνέρ απάντησε αορίστως πως «η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».«Το κράτος του Ισραήλ έχει μια πολύ συγκεκριμένη μορφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς δημιουργήθηκε, όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραμένει ατιμώρητο», υπογράμμισε ωστόσο ο Γάλλος υπουργός.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς από τη μεριά του ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λάβει «γενναίες αποφάσεις για να αλλάξει την όψη της περιοχής» της Μέσης Ανατολής, κατά τη συνάντησή τους στις 9 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον και χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή εναντίον διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα.
Στο μεταξύ κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με το πρώτο να ζητάει από τις οικογένειες της διπλωματικής αποστολής του στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στη δικαιοσύνη κατά του Ισραήλ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >