Να τιμωρηθεί το Ισραήλ για την αιματηρή «σφαγή» ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυθάδης και ανεύθυνη επίθεση που καταπατά κάθε ανθρώπινη αξία. Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, σημειώνοντας ότι αν το Ισραήλ είχε λάβει υπόψη του τα διεθνή αιτήματα για την άρση του αποκλεισμού, η χθεσινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί, ενώ γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και των πλοίων, καθώς και τη διεξαγωγή μιας «άμεσης, αμερόληπτης, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας για το συμβάν». Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τούρκος διπλωμάτης, μεταξύ των 9 νεκρών – σύμφωνα με το Ισραήλ – της επίθεσης, βρίσκονται και 4 Τούρκοι. Στην ανθρωπιστική επιχείρηση μετείχαν επίσης 40 Βρετανοί, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ads

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, το ΑΚΡ, ο Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ να «μην δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας». «Όλοι μπορεί να παραβλέψουν τα εγκλήματα, ή ακόμη και να τα στηρίξουν με τρόπο ύπουλο. Αλλά το Ισραήλ να μην κάνει το λάθος να νομίσει ότι η Τουρκία είναι σαν τους άλλους. Το κόστος του λάθους αυτού θα είναι πολύ βαρύ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Ισραήλ για την ύπαρξη 2 όπλων στα πλοία, έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Φτάνει πια με τα ψέματά σας. Να είστε έντιμοι».

«Η Παγκόσμια ειρήνη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα» υπογράμμισε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει αμέσως. Η διεθνής κοινότητα, τόνισε, οφείλει να πει «όχι» στην επιθετικότητα του Ισραήλ, η οποία «πηγάζει από τη δύναμη που αντλεί από κάπου».

Ads

«Ο ΟΗΕ δεν πρέπει να αρκεστεί στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η διεθνής κοινότητα, αντί να περιμένει την έρευνα από μία διοίκηση που έχει κάνει το ψέμα κρατική πολιτική, πρέπει να εξετάσει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια το θέμα και να δώσει τη δέουσα νομική απάντηση. Όποιος στο εξής παραβλέψει τα εγκλήματα αυτά του Ισραήλ, θα είναι συνένοχος. Οι Ισραηλινοί, που τους είχαμε πει δημοσίως ότι αυτοί ξέρουν καλά να σκοτώνουν, έδειξαν για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο πόσο καλά ξέρουν τη δολοφονία και τη σφαγή» συνέχισε.

Τέλος, απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, του ζήτησε «να τερματίσει αυτή την πορεία», ενώ αναφερόμενος στο Ισραήλ υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει τους περιορισμούς εναντίον της Γάζας και να πάψει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

Από την Ουάσινγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η αιματηρή επίθεση των ισραηλινών κομάντος θα έχει μία μακροχρόνια αρνητική επίπτωση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Άγκυρας να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ θα διακοπούν.

«Πως μπορούμε να στηριχτούμε στο ότι έχουμε έναν πραγματικό εταίρο που επιθυμεί την ειρήνη εάν δεν σέβονται τους υπηκόους μίας φιλικής χώρας; Εάν δεν ενεργήσουν, πως μπορούμε να πείσουμε τη Συρία ή άλλες χώρες στην περιοχή ότι θέλουν ειρήνη» τόνισε προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προγεύματος στην Ουάσινγκτον.

Αλλά και η νεολαία του κυβερνητικού κόμματος απηύθυνε έκκληση για «παγκόσμια ιντιφάντα» εναντίον της βίας του Ισραήλ και ζήτησε από τον τουρκικό λαό, την τουρκική νεολαία και τη νεολαία όλου του κόσμου να μην ανεχθεί «το έγκλημα»

Στο μεταξύ, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα δεν θα δέχεται για τον επόμενο ένα μήνυμα αιτήσεις για θεωρήσεις, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή». Οι ισραηλινές διπλωματικές αρχές στην Άγκυρα, αναφέρουν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επί ένα μήνα δεν θα λειτουργεί το τμήμα θεωρήσεων. Από την πλευρά της, η πρεσβεία διέψευσε την πληροφορία ότι επί ένα μήνα δεν θα δέχεται αιτήσεις για θεωρήσεις.

Στο μεταξύ, την άμεση απελευθέρωση των Γάλλων και όλων των άλλων ακτιβιστών που κρατούνται στο Ισραήλ ζήτησε, μιλώντας σήμερα στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσούα Φιγιόν. Παράλληλα, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» ζήτησαν σήμερα από τις ισραηλινές αρχές να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων δημοσιογράφων που επέβαιναν του στόλου. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι κατά πληροφορίες έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ 15 δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επαφή μαζί τους.

«Η διοίκηση Ομπάμα ευθύνεται για την ατιμωρησία του Ισραήλ»

Ευθύνες στις ΗΠΑ επιρρίπτει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, ο οποίος χαρακτήρισε σήμερα «απογοητευτική» τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ηγέτης του κινήματος της Χαμάς, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ανέφερε ακόμη ότι το άνοιγμα της Ράφα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελέσει «μία πραγματική απάντηση στο ισραηλινό έγκλημα».