Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα πρέπει να διακόψει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αρχίσει να σκέφτεται την αύξηση των επιτοκίων, πρότεινε ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ. Σημειώνεται ότι με τη διαδικασία αγοράς των κρατικών ομολόγων επιτυγχάνεται η συγκράτηση των επιτοκίων.

Ads

Μάλιστα ο Βέμπερ όχι μόνον υποστήριξε την ανάγκη διακοπής του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και εξέφρασε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει κρατήσει ενεργά και άλλα επείγοντα μέτρα για πάρα πολύ καιρό. «Καθώς οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων υπερβαίνουν τα εξ αυτών οφέλη, αυτές οι αγορές τίτλων πρέπει να τερματιστούν οριστικά» τόνισε ο Βέμπερ.

«Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την πρόωρη έξοδο όσο και για την καθυστερημένη έξοδο από το πρόγραμμα αυτό. Πιστεύω πως οι δεύτεροι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τους πρώτους», υποστήριξε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανάλογες απόψεις ενστερνίζεται ο πρόεδρος της Kansas City Fed, Thomas Hoenig. «Τα οφέλη από τέτοιες αγορές κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα είναι μικρότερα από τα κόστη», δήλωνε ο Hoenig, την στιγμή που η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε πως η αμερικανική Fed θα αυξήσει τις αγορές παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων ώστε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας νέας οικονομικής ύφεσης.

Ads