Ads

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Λιβύη γιόρταζαν νωρίς το πρωί τη νίκη τους επί των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι καθώς κατόρθωσαν να απωθήσουν την επίθεση στην πόλη – λιμάνι της Μπρέγκα, ωστόσο νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το καθεστώς με τη νέα μέρα. Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζει να σφίγγει ο διεθνής κλοιός γύρω από τον Καντάφι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτός σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Με την πρόταση για ειρηνευτικό διάλογο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, φέρονται να συμφώνησαν ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι εξεγερμένοι ζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα, μεταδίδει το BBC, κάτι που ωστόσο προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα καθώς εξετάζονται οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια μεγάλη επιχείρηση που θα συμπεριλάμβανε μια επίθεση στη Λιβύη προκειμένου να καταστραφεί η αεράμυνά της.

Διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα διεξάγονται και στον ΟΗΕ, καθώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία να εμφανίζεται αρνητική υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο εάν σημειωθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πολιτών της χώρας.

Ads

Χθες οι καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης προχώρησαν σε ευρείες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα την οποία αναφέρθηκε για λίγο ότι την κατέλαβαν, κάτι όμως που δεν κράτησε παρά ελάχιστα αφού σύντομα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται ιατρικές πηγές τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Το καθεστώς Καντάφι προχώρησε επίσης στο βομβαρδισμό της Αζνταμπίγια, 30 χλμ. μακριά από την Μπρέγκα.

Σήμερα ωστόσο έχουν γίνει αναφορές για δεκάδες οχήματα με μισθοφόρους που κατέφθασαν στην Μπρέγκα, με στόχο να επιτεθούν εκ νέου στους εξεγερμένους πολίτες. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Μπρέγκα.

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι απωθήθηκαν στο Ρας Λανούφ, 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, μία ημέρα μετά την επίθεση από εδάφους στην Μπρέγκα. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές για εισβολή καθεστωτικών δυνάμεων σε νοσοκομεία, όπου εκτελούν ή πετούν ακόμα και από τα παράθυρα τους αντικαθεστωτικούς τραυματίες.

Πρωτοβουλία Βενεζουέλας για διάλογο

Με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, συμφώνησαν ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας “διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής” στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα. Ο Τσάβες πρότεινε στην επιτροπή να συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν “καταστροφή”.

“Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;”, δήλωσε ο Τσάβες. “Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν;Το λιβυκό πετρέλαιο”, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: “Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση”.

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ… στις 10/3

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη, στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή «γεύματος εργασίας», με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

Στο μεταξύ, ο Βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ ανακοίνωσε σήμερα πως το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

«Μια πρώτη συνεισφορά ενός ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ θα χορηγηθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μέσω του προϋπολογισμού επείγουσας αρωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σαστέλ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Χιλ. Κλίντον: Το Ιράν προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των εξεγέρσεων

Το Ιράν επιδιώκει να επικοινωνήσει με τις αραβικές αντιπολιτεύσεις προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των γεγονότων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη. «Αν και το Ιράν δεν έχει σχέσεις με την αντιπολίτευση και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει άσχημες σχέσεις με τους σουνίτες, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και με άλλα κινήματα που δεν το ευνοούν, κάνει ότι μπορεί για να επηρεάσει την έκβαση των γεγονότων» ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό, το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την Χεζμπολάχ, τον «μεσολαβητή» του στον Λίβανο για να επικοινωνεί με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς «που με τη σειρά της επικοινωνεί με τους ομολόγους της στην Αίγυπτο». «Ξέρουμε ότι επικοινωνούν με την αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν. Ξέρουμε ότι οι Ιρανοί έχουν σχέση με τα κινήματα της αντιπολίτευσης στην Υεμένη. Είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων προσώπων, επιδιώκουν συνεχώς να επηρεάζουν τα γεγονότα, έχουν μία πολύ ενεργή εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

Ο Καντάφι απειλεί για «ένα νέο Βιετνάµ»

«Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα» δήλωσε χθες στο νέο διάγγελμά του ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το λιβυκό σύστημα, είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».

«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί της επανάστασης του 1969 έδωσαν την εξουσία στο λαό» υποστήριξε και άσκησε κριτική στη Δύση λέγοντας «μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της». Επέρριψε εκ νέου ευθύνες για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα και απέρριψε τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για τις διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης» και σημείωσε ότι τα μέσα υπερβάλλουν για τον αριθμό των νεκρών τους οποίους. Ο Καντάφι υποστήριξε ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν πλέον λόγο για χιλιάδες θύματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στις 6.000, με τους μισούς περίπου να είναι από την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα, ο γιος του Σάιφ αλ-Ισλάμ προέβλεψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Figaro ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».

Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για «πολύ σοβαρές πράξεις» κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais. Ο εισαγγελέας δεν δίνει στη συνέντευξη τα ονόματα των αξιωματούχων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας για «μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού», αλλά δηλώνει ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα παραχωρήσει στις 14.00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου στη Χάγη για να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ονόματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. «Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττονται», αναφέρει ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, προσθέτοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως κατά του Μουάμαρ Καντάφι θα συγκεντρωθούν «το ταχύτερο δυνατόν».

«Φαίνεται ότι στη Λιβύη πολυβολούνται και βομβαρδίζονται άμαχοι σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά, υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκροί», εξηγεί ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη συνέντευξή του που δόθηκε τηλεφωνικά στην ισπανική εφημερίδα.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έρευνα για να εντοπίσουμε την ταυτότητα των υπευθύνων. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε τα εγκλήματα για να φθάσουμε στους υπεύθυνους», λέει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε το περασμένο Σάββατο την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατάσταση στη Λιβύη, θεωρώντας ότι «οι συστηματικές επιθέσεις» εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη χώρα αυτή μπορούν να θεωρηθούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Συνεχίζεται η έξοδος των ξένων υπηκόων

Περίπου 36.000 Κινέζους ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε το Πεκίνο από τη Λιβύη όπου εργαζόντουσαν και περισσότερους από 2.000 υπηκόους άλλων χωρών, σε μία άνευ προηγουμένου θαλάσσια, χερσαία και εναέρια επιχείρηση για την Κίνα.

“Ολοι οι Κινέζοι που επιθυμούσαν να επιστρέψουν και τα στοιχεία των οποίων ήσαν γνωστά στο υπουργείο Εξωτερικών, απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη”, δήλωσε χθες το βράδυ ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Σονγκ Τάο. Σύμφωνα με τον Σονγκ, από τους 35.860 Κινέζους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη, οι 21.000 έχουν ήδη επιστρέψει στην Κίνα. Οι χιλιάδες Κινέζοι στη Λιβύη εργάζονταν κυρίως στην κατασκευή σιδηροδρόμων, στον πετρελαϊκό τομέα και στις τηλεπικοινωνίες.

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την Λιβύη η Unesco

Η Unesco ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την Λιβύη «λόγω της τραγικής εξέλιξης των γεγονότων» στη χώρα αυτή. «Η Unesco έχει εμπλακεί σε μια σειρά προγραμμάτων στη Λιβύη (…) Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες χρηματοδοτούνταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με το Διεθνές Ίδρυμα Καντάφι για τις φιλανθρωπικές ενώσεις, η οποία υπεγράφη το 2001. Η συνεργασία αυτή έχει πλέον λυθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τραγική εξέλιξη των γεγονότων στην λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρίγια-τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την προτροπή στην εχθρότητα και τη βία που προέρχεται από το υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης της Λιβύης και κατευθύνεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού-αποφάσισα να σταματήσω κάθε δραστηριότητα και κάθε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης», διευκρινίζει η ίδια.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έγκριση του ψηφίσματος 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις αρχές της Λιβύης, καθώς και την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διευκρινίζει η UNESCO. Η Λιβύη έχει πολλά αρχαιολογικά μνημεία μεγάλης αξίας, μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη