Απειλές εξαπέλυσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας. Την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης επιχειρούν αντεπίθεση για την ανακατάληψη πόλεων-κλειδιά στα ανατολικά της χώρας, ο Μουαμάρ Καντάφι σε διάγγελμά του τονίζει ότι «η Λιβύη κυβερνάται από το λαό της και δεν έχει ανάγκη από προέδρους και βασιλείς».
Ads
«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το λιβυκό σύστημα, είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».
«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί της επανάστασης του 1969 έδωσαν την εξουσία στο λαό» υποστήριξε και άσκησε κριτική στη Δύση λέγοντας «μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της». Επέρριψε εκ νέου ευθύνες για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα και απέρριψε τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για τις διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης» και σημείωσε ότι τα μέσα υπερβάλλουν για τον αριθμό των νεκρών τους οποίους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο εντός δυο ημερών»
Την ίδια ώρα, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Καντάφι, προέβλεψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Figaro ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».
«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα» υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Εν τω μεταξύ, ο OHE ζητά την άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων ανθρώπων που συσσωρεύονται στα σύνορα Λιβύης και Τυνησίας, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, ενώ ο γ.γ. προειδοποιεί ότι χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Οργανισμός αποφάσισε χθες ομόφωνα την αποπομπή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη θα διασχίσουν σήμερα τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταδίδει το Reuters.
Τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για «κάθε ενδεχόμενο» στην κρίση στην Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητά την παραίτηση Καντάφι. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου ανέφερε: «Συνεχίζουμε τις ενεργές διαβουλεύσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει ποτέ λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του».
Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να φύγει». Παράλληλα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.
Επιπλέον, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα ανακοινώσει αύριο Πέμπτη τα ονόματα ατόμων σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα σχετικά με καταγγελθέντα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν και διαπράττονται στη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Μορένο-Οκάμπο «θα ανακοινώσει τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα διωχθούν και τα οποία έχουν προειδοποιηθεί ότι διώκονται ώστε να προληφθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων» επισημαίνεται.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες, με τις καθεστωτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν δύο πόλεις σήμερα. Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στην Μπρέγκα σε σφοδρές μάχες που διεξάγονται μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών, κυρίως στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press, περίπου 300 είναι οι μαχητές των δυνάμεων του Καντάφι στην Μπρέγκα, αλλά βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους εξεγερμένους, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Οι υποψίες για βομβαρδισμό της Μπρέγκα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι επιβεβαιώνονται από δημοσιογράφο του Associated Press.
Νωρίτερα το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, κάτι που επιβεβαίωσε και το κρατικό λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι, ότι το αεροδρόμιο της Μπρέγκα πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανατολικά της Τρίπολης. Ωστόσο, εκπρόσωπος ομάδας εξεγερμένων ανέφερε ότι η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθηκών όπλων.
Τις πληροφορίες για επιθέσεις στις πόλεις Μάρσα Ελ Μπρέγκα και Ατζμπαντίγια διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης. «Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ, θα προδρεύσει του 30μελούς «Εθνικού Συμβουλίου» που εξέλεξαν οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους. Σύμφωνα με το BBC, oι αντικαθεστωτικοί φοβούνται αεροπορικές επιθέσεις στις πόλεις που ελέγχουν και ζητούν τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες απασχολεί και τις ΗΠΑ.
Χιλιάδες οι πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση πλήττει τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται στα δυτικά της Λιβύης. Πάνω από 180.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 77.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τυνησία – ενώ άλλοι 30.000 περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα – 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα.
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας. Ανάλογη επιχείρηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Επιπλέον η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τυνησία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >