Ads

Σε 48 πόλεις της Τουρκίας έχουν επεκταθεί οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Και το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία χρησιμοποίησε βία και χημικά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.000 έχουν τραυματιστεί. Στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη οι κάτοικοι βρήκαν έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο για να διαμαρτυρηθούν: οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες» σε πολλές συνοικίες της πόλης. Η κατάσταση σήμερα το πρωί στους δρόμους της Τουρκίας είναι ήρεμη.

Διαβάστε επίσης: «Τσουνάμι» αντιδράσεων για τη βία στην Τουρκία 

Οι συγκρούσεις στην Τουρκία συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Κυριακής, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ανυποχώρητοι και να καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η ένταση έχει μεταφερθεί και στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου από τα επεισόδια εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί 414 άτομα, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες στο Twitter, ένα κορίτσι φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά έπειτα από ρίψη δακρυγόνου το οποίο τη «βρήκε» στο στόμα.
 
Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο. «Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ.

 
 
Οι κάτοικοι της Άγκυρας βρήκαν χθες τη νύχτα στους δρόμους, οπλισμένη με κουζινικά. «Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.
 
Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».
 
Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. «Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;», είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά «έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή». Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.


 
«Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει», σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
 
Στους δρόμους της Άγκυρας κατέβηκαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας. «Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ’ αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο», εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Ads

 

Το «κονσέρτο για κατσαρόλες» πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
 
Είχε προηγηθεί νωρίτερα εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, όταν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.

Ηρεμία επικρατεί σήμερα – «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο
 
Οι ρίψεις δακρυγόνων σταμάτησαν από το πρωί στους δρόμους της Τουρκίας και η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και στα άλλα σημεία των επεισοδίων είναι ήρεμη, αλλά η «βόμβα» τούτη τη φορά έσκασε στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης το οποίο ξεκίνησε με πτώση 6,43%. Η πτώση στιγμιαία άγγιξε και το 8%.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι από τις 27 Μαΐου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 235 διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της Τουρκίας, ενώ έγιναν 1.730 προσαγωγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν τραυματιστεί συνολικά 58 άτομα, από τα οποία τα τέσσερα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Κι ο Ερντογάν περιοδεύει στο Μάγκρεμπ!
 
Παρά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας εδώ και τρεις ημέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να διατηρήσει το πρόγραμμά του και να αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το Μαρόκο.

 
 
«Ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μαρόκο, στη συνέχεια στην Αλγερία και έπειτα στην Τυνησία. Θα έχει μία διανυκτέρευση σε κάθε χώρα» και θα επιστρέψει στην Τουρκία την Πέμπτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών κρατών του Μάγρεμπ «για τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις», ανάμεσα την Τουρκία και τις χώρες τους καθώς και για τις «περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την αναχώρησή του το Μαρόκο, ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε το λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις για τις οποίες υποστήριξε πως οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία». «Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέφερε σήμερα πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας. Ο Γκιουλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τους πολίτες και πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί τα «απαραίτητα μηνύματα» από τις διαδηλώσεις. Σημείωσε πάντως πως δεν πρέπει να επιτραπεί η εμπλοκή σε αυτές παράνομων οργανώσεων.