«Τσουνάμι» αντιδράσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους Τούρκους διαδηλωτές έχει προκαλέσει η αστυνομική βία στη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση Ερντογάν. Σε Βερολίνο, Άμεστερνταμ και Θεσσαλονίκη, πολίτες βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στην Τουρκία. Πράξη «πραγματικά επαίσχυντη» χαρακτήρισε την καταστολή η Διεθνής Αμνηστία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας». «Αυτοσυγκράτηση» ζητούν από την Τουρκία οι ΗΠΑ.

Ads

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.
 
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.
 
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», τόνισε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».

Την άσκηση πίεσης ώστε «να μπει ένα τέλος στη βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων στην Τουρκία ζητεί από τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου στο χώρο του πάρκου Γκεζί, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε μια δίκαιη και μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Όλα τα συστατικά στοιχεία του νεοφιλελευθερισμού συμπυκνώθηκαν σε αυτήν την υπόθεση: ένα φαραωνικό σχέδιο δημιουργίας ενός χώρου επιχειρηματικής κερδοφορίας σε μια περιοχή με έντονες ιστορικές κοινωνικές μνήμες, η αδιαφάνεια και η αδιαφορία για τη γνώμη των κατοίκων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΕΑ.

«Σε όλη την Τουρκία, γίνονται διαδηλώσεις με αιτήματα για την ελευθερία του τύπου, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των Κούρδων, των γυναικών, το δικαίωμα στη διαδήλωση. Ο Ερντογάν επιβάλλεται να τους ακούσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads

Σύνεση, αποκλιμάκωση και διάλογο συνέστησε στην γερμανική κυβέρνηση η καγκελαρία της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να κάνει λόγο για «ξεκάθαρο δικαίωμα των πολιτών στην έκφραση και το συνέρχεσθαι».
 
Η κατανόηση του κράτους δικαίου απαιτεί ανάλογη και λογική δράση από τις υπηρεσίες ασφάλειας, δήλωσε ο Στ.Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. «Αυτή την στιγμή είναι ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
 
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι τα γεγονότα στην Τουρκία αφορούν την Ευρώπη και την διαπραγμάτευση που αφορά την ενταξιακή διαδικασία της χώρας, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «δεν βλέπει καμιά σύνδεση».
 
Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυνάμεις ασφαλείας στην έκκλησή του για «ηρεμία» ενώπιον της ανεξέλεγκτης κατάστασης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Λόρα Λούκας τόνισε πως οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι «τμήμα της δημοκρατικής έκφρασης».
 
Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ιδιαίτερα την έκκλησή του συγκεκριμένα στις δυνάμεις ασφαλείας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον πως εγγύηση για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη χώρα είναι η διαφύλαξη «των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης και του συνέρχεσθαι».
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στιλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».
 
Διαδηλώσεις συμπαράστασης
 
Μαζική ήταν η χθεσινή κινητοποίηση έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς στην κρατιδιακή Βουλή του Βερολίνου Χακάν Τας τόνισε σε δηλώσεις του πως «η αστυνομία επιτέθηκε εξαιρετικά βίαια εναντίον των διαδηλωτών. Υπάρχουν αναφορές για χίλιους τραυματίες, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πολίτες στην Τουρκία και την πλατεία Ταξίμ και γι‘αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο Βερολίνο».
 
Και στο Άμστερνταμ περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την κατάχρηση εξουσίας της τουρκικής αστυνομίας. «Οι πολίτες στην Τουρκία νιώθουν την πίεση του καθεστώτος του Ερντογάν. Η επιρροή του ισλάμ αυξάνεται και μειώνεται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό είναι αντίθετο προς το κοσμικό κράτος», δήλωσε ο διαδηλωτής Μουράτ Μπαχτίρ.

Περισσότερα από 1000 άτομα συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία αλληλεγγύης στον τούρκικο λαό στη Θεσσαλονίκη. «Μας χωρίζει μια θάλασσα, μας ενώνει η αξιοπρέπεια», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές διοργανώθηκε και στα Χανιά το απόγευμα της Κυριακής.
 
Παράλληλα, σήμερα Δευτέρα στις 17:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί από ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας στην τουρκική πρεσβεία (Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης) στην Αθήνα