Στο 10,6% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%. Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε μαζικές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την τρόικα.

Ads

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ), το έλλειμμα ανήλθε στο 10,6% του ΑΕΠ από 7,9% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
 
Η διόγκωσή του αποδίδεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Banif με 700 εκατ. ευρώ (1,8% του πορτογαλικού ΑΕΠ). Η κίνηση έγινε ώστε η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της που έχουν καθοριστεί με βάση το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ διαβεβαίωσε πάντως ότι, έστω κι εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν θα αποτρέψει την επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% φέτος από 6,4% που ήταν το 2012. Ο Γκάσπαρ σημείωσε πως εξαιρουμένης της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση της Banif, το δημόσιο έλλειμμα περιορίζεται σε ένα επίπεδο «κοντά στο 8,7%».
 
Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε μαζικές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την τρόικα ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011. Οι διεθνείς πιστωτές χαλάρωσαν τους δημοσιονομικούς στόχους της Πορτογαλίας δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο, ως το 2015, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.
 
Όμως ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε πρόσφατα ότι οι στόχοι ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν εκ νέου εάν η οικονομία της Πορτογαλίας δεν ανακάμψει.
 
Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον φέτος, ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 18%.
 
Την Πέμπτη μια γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας παρέλυσε κυρίως τις μεταφορές στη χώρα. Σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, σχεδόν το 50% των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους έλαβε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση.