Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, ο αντίπαλός της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Ads

Η πληροφόρησή της, σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, προέρχεται από τις συνήθεις διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, η κα Μέρκελ δεν είχε κάποια άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά για το θέμα τις ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου απάντησε «όχι τις τελευταίες ημέρες».
 
Η γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «βεβαίως σχετίζεται με το πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 
Στάινμπρουκ: Απειλή για τη δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ
 
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Αθήνα δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ. «Ναι» ήταν η καθαρή απάντησή του στην ερώτηση αν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.
 
Σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο αντίπαλος της καγκελαρίου Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου.
 
Όπως είπε, διαπίστωσε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας για την τρικομματική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.