Δύο άτομα δολοφόνησαν με ματσέτες έναν άνδρα, μέλος των ενόπλων δυνάμεων, στη μέση του δρόμου στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους τραυματίζοντάς τους. Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές ο ένας εκ των δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι βρετανικές αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση. Αποκλειστικό βίντεο δείχνει έναν από τους δύο δράστες να δηλώνει πως η δολοφονία ήταν μια πράξη “οφθαλμός αντί οφθαλμού” για τους μουσουλμάνους που σκοτώνονται από τους βρετανούς στρατιώτες. 

Ads

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ,  δήλωσε πως «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η δολοφονία σχετίζεται με τρομοκρατία». Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες αλλά και αξιωματούχους, ένας άνδρας δέχτηκε επίθεση στη μέση του δρόμου στο Woolwich από δύο άτομα που αργότερα πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς. Νεκρός είναι ένας στρατιώτης από στρατόπεδο της περιοχής. (* Πληροφορίες από ορισμένα διεθνή μέσα, που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν πως οι δράστες όχι μόνο σκότωσαν τον στρατιώτη, αλλά τον αποκεφάλισαν)

* Δείτε το βίντεο (Προσοχή σκληρές εικόνες) : Ένας από τους δράστες μιλάει στην κάμερα για την πράξη του με αίμα στα χέρια, κρατώντας ένα μαχαίρι και ένα μπαλτά. «Ζητάμε συγγνώμη από τις γυναίκες που είδαν αυτήν την εικόνα, αλλά και οι γυναίκες στη δική μας χώρα βλέπουν καθημερινά αυτές τις εικόνες. Οι πολίτες σας δεν θα μπορούν να είναι ασφαλείς. Διώξτε την κυβέρνησή σας δεν ενδιαφέρεται για εσάς», ακούγεται να λέει. 

Σύμφωνα με το itv, που δημοσίευσε και το αποκλειστικό βίντεο, ο δράστης είπε επίσης «ορκιζόμαστε στον Παντοδύναμο Αλάχ, ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμάμε μέχρι να φύγετε. Ο μόνος λόγος που κάναμε αυτό σήμερα είναι επειδή μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε μέρα από Βρετανούς στρατιώτες. Η δολοφονία αυτού του στρατιώτη ήταν οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι δράστες την ώρα της επίθεσης φώναζαν «Αllahu Akbar (Ο Αλάχ είναι μεγάλος)».

imageΤο Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας καταδίκασε την «βάρβαρη πράξη», η οποία όπως τονίζει «δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ». «Η σκέψη μας είναι στο θύμα και την οικογένειά του. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να υπηρετείς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μουσουλμάνοι υπηρετούν στο στρατό της Βρετανίας για χρόνια με υπερηφάνεια και τιμή. Η επίθεση σε έναν στρατιώτη είναι ανέντιμη και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία. Η πράξη αυτή θα κλιμακώσει τις εντάσεις στους δρόμους της Βρετανίας. Καλούμε όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες, αλλά και τις υπόλοιπες, σε έναν αγώνα ώστε να διασφαλίσουμε πως οι δυνάμεις του μίσους δεν θα επικρατήσουν».

Ads

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπορις Τζόνσον αναφερόμενος στην επίθεση δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» να πρόκειται για τρομοκρατική πράξη. «Είναι νωρίς για να έχουμε όλα τα δεδομένα, ωστόσο φοβάμαι πως πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις από κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν πως οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να εξεταστούν όλα τα στοιχεία. 

Η υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε άμεσα συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας για να αξιολογήσουν το περιστατικό. Σημειώνεται πως η εν λόγω επιτροπή (Κόμπρα) συνέρχεται μόνο για περιστατικά που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Αποφασίστηκε η ενίσχυση της ασφάλειας στο Woolwich, αλλά και σε άλλα στρατόπεδα. Στις έρευνες συμμετέχει και η υπηρεσία ασφάλειας MI5, αλλά και η μητροπολιτική αστυνομία. Οι αρχές εξετάζουν βιντεοσκοπημένο υλικό. 

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως «οι δύο δράστες είχαν τρελαθεί. Συμπεριφέρονταν σαν ζώα. Αφού τον μαχαίρωσαν έσυραν τον νεκρό στη μέση του δρόμου και παράτησαν το πτώμα εκεί»«Μετά τη επίθεση οι δύο δράστες κουνούσαν τα μαχαίρια τους και ένα όπλο που κρατούσαν ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να τους τραβήξουν φωτογραφίες, σαν να ήθελαν να βγουν στην τηλεόραση», συνεχίζει ο αυτόπτης μάρτυρας. 

Tweets about “#woolwich”