Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμούντων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από απαίτηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και το αποτέλεσμα ήταν 53 υπέρ και 46 κατά.

Ads

Η συμπολίτευση αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, πως η περαίωση είναι αναγκαία, λόγω του όγκου των εκκρεμούντων χρήσεων και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, με δεδομένο, ωστόσο, πως γίνεται για τελευταία φορά, πριν την «αλλαγή σελίδας» στους φορολογικούς ελέγχους και την διαδικασία είσπραξης των φόρων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στις ρυθμίσεις που επέφερε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας την δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στην περαίωση, αξιώνοντας την απόσυρσή τους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραδέχθηκε πως «εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση η περαίωση είναι μια διέξοδος, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί χωρίς μισοκατεβασμένα ρολά», αλλά διέκρινε ζήτημα «ηθικής τάξης» στην μεταχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

Ads

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε πως η περαίωση που επιχειρείται, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι εν λόγω υποθέσεις και «φανεί ποιες παρανομίες και ποια ποσά διαγράφηκαν». «Μόλις χθες επιχειρήσατε να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ. Το αίτημά τους βεβαίως έγινε γνωστό – και οι επιχειρήσεις δεν χρειάστηκε να κλείσουν κανένα δρόμο: ένα τηλέφωνο σας πήραν και εσείς ικανοποιήσατε το αίτημά τους: Το αίτημα των φοροφυγάδων» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε πως από τα 30 δισ. επιδικασθέντων προστίμων, μονάχα τα 7-10 δισ. είναι εισπράξιμα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προβαίνει σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί περαίωση των ψευδαισθήσεων του ΠΑΣΟΚ για το γνωστό σύνθημά του «λεφτά υπάρχουν» και ταυτόχρονα των υποκρισιών του για δημόσιο διάλογο και για κοινωνική διαβούλευση – βλέπε την γνωστή τροπολογία της ντροπής για την επίταξη» σχολίασε ο Θ. Καράογλου (ΝΔ). «Αν στα εν λόγω άρθρα υπάρχει κάτι το μεμπτό, εσείς επί έξι χρόνια γιατί δεν προβήκατε στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων;» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

«Οι κυβερνήσεις δεν επεδίωξαν να εισπράξουν τις οφειλές αυτές προς το Δημόσιο και η κυβέρνηση έχει για την σημερινή της κίνηση, ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση του ΣΕΒ. Οι μικροβιοτέχνες, αυταπασχολούμενοι και μικρέμποροι πρέπει να κουμπώνονται» παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ).

«Η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις πολύ μεγάλου τζίρου όζει άσχημα» παρατήρησε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ). Ο Γ. Καρατζαφέρης, σάρκασε δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, που «κατάφερε να συνταχθούν πίσω απ’ όλα αυτά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ: Αν τα έκανε η ΝΔ, θα είχαν φύγει και τα πεζοδρόμια…».

Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, συμφώνησε με την αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εισάγει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρατήρησε πως «αν είχε κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο εγκαίρως, δεν θα χρειαζόταν τώρα η περαίωση, γιατί θα πιάναμε τα εισοδήματα του 2008. Τώρα, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη όμως, «η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο και όλοι νίπτουν τας χείρας τους. Να ρίξουμε την κυβέρνηση – αλλ’ άλλη λύση έχουμε μετά;»

Ενάντια στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τιμωρία των επιταχθέντων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της προς συζήτηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής.

«Φυλαχθείτε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη διάταξη, την οποία αυτός ο τόπος θα την βρει μπροστά του» προειδοποίησε ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς». «Πίσω απ’ τις λέξεις της αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ή του οχήματος δημοσίας χρήσης, έχουμε συγκεκριμένη περίπτωση δήμευσης – και δίνουμε την αρμοδιότητα στον υπουργό, χωρίς το Σύνταγμα να του την εξασφαλίζει» ανέφερε.

«Η κυβέρνηση, παρά την επίταξη κράτησε χαμηλούς τόνους γιατί δεν ήθελε να φανεί πως αντιδικεί με το φόβητρο της ποινικής ευθύνης» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. «Ήδη όμως, υπάρχουν σοβαρότατες συνέπειες στην αγορά και τους πολίτες, που θέλουν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες και δεν μπορούν. Η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον».

O υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμότητα». Έντονες ήταν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «ναρκοθέτηση στη Δημοκρατία», σύμφωνα με τον Σκάι. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων «πολιτικά υποκινούμενες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και σε αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης για τα εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, η δυνατότητα περαίωσης για τους συγκεκριμένους επιτηδευματίες δίνεται μόνο εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στο μεταξύ, να υπάρξει διάκριση υπέρ των συνετών φορολογουμένων στο πλαίσιο της περαίωσης, με μείωση -κατά 50%- του συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου. Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει, όσοι φορολογούμενοι δεν υπέπεσαν και δεν πρόκειται να υποπέσουν σε φορολογικές παραβάσεις, «δεν θα έχουν κανένα λόγο να ενταχθούν στη διαδικασία του άδικου αυτού μέτρου, που υιοθετεί τη φορολογική “ασυλία”».