Σε αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης για τα εικονικά τιμολόγια προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, η δυνατότητα περαίωσης για τους συγκεκριμένους επιτηδευματίες δίνεται μόνο εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ads

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και σήμερα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια επί της αρχής.

Κατά τη χθεσινή κατεπείγουσα συζήτηση δημιουργήθηκε ένταση όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης μίλησαν για «φωτογραφική διάταξη». Με αφορμή την ένταξη στη ρύθμιση εταιρειών που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια και εισηγμένων εταιρειών με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ ζήτησαν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίσεις και εξηγήσεις ως προς το ποιες εταιρείες ευνοούνται από τη ρύθμιση. Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε και απέρριψε κάθε υπόνοια για φωτογραφικές ρυθμίσεις και δεσμεύτηκε ότι θα αναδιατυπώσει τη διάταξη, με την προσθήκη ότι στην περαίωση δεν θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί που επικαλούνται τα ΜΜΕ σήμερα, με τη διάταξη αυτή εξαιρούνται όλες οι υποθέσεις του παρελθόντος, καθιστώντας τη συγκεκριμένη διάταξη ανενεργό και αυτό διότι μετά τη διαπίστωση παράβασης εικονικών στοιχείων συντάσσεται έκθεση και σχεδόν ταυτόχρονα εκδίδεται και η απόφαση επιβολής προστίμου. Έτσι, οι υποθέσεις για τις οποίες δεν θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιβολής προστίμου περιορίζονται δραστικά στις υποθέσεις των τελευταίων ημερών. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ειδικός τρόπος περαίωσης με την πληρωμή φόρου εισοδήματος 40% επί της συνολικής αξίας των στοιχείων προ ΦΠΑ ή 55% αν πρόκειται για ΑΕ ή ΕΠΕ.

Ads

Από την άλλη, με άλλη διάταξη αυστηροποιείται το «πόθεν έσχες» και μάλιστα σε περίπτωση εντοπισμού εισοδήματος αγνώστου προελεύσεως η ευθύνη απόδειξης της αιτιολογημένης προέλευσής του ή απαλλαγής από τον φόρο μεταφέρεται αποκλειστικά στον φορολογούμενο. Ως σήμερα το βάρος της απόδειξης έφερε ο φοροελεγκτής.

Έξι παραγωγικοί φορείς (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συμβολαιογράφοι, ΠΟΜΥΔΑ, Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων και η ΓΣΕΒΕΕ) τάσσονται κατά του μέτρου της περαίωσης και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει – έστω και την τελευταία στιγμή – το σχετικό νομοσχέδιο. Σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την περαίωση εκφράζει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως με τις κυβερνητικές αποφάσεις «επιβραβεύονται μονίμως οι φοροαποφεύγοντες και οι παντός είδους παρανομίες που εκδηλώνονται από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο περιθώριο της επίσημης οικονομίας».

Νon paper από βουλευτές του ΠαΣοΚ

Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο του Βήματος, χθες κυκλοφορούσε ένα non paper με τίτλο «υποχρέωση όλων των Ελλήνων να εισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους» ανάμεσα στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, την ώρα της συζήτησης στην επιτροπή για το νομοσχέδιο περί περαίωσης. Το έγγραφο έφθασε και στα χέρια του υπουργού Οικονομικών που υποσχέθηκε να το μελετήσει, ενώ βουλευτές του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι με βάση αυτό προτίθενται να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα στο non paper (άγνωστου συντάκτη, αν και μερικοί έλεγαν ότι προέρχεται από υφυπουργό παραγωγικού υπουργείου, σημειώνει το δημοσίευμα) αναφέρεται ότι αυτοί που έχουν εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο (Κωδ. 959-660 στο Ε1) δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τα δηλώσουν δεν πληρώνουν έκτακτη εισφορά.

Αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι και εφοπλιστές επειδή δεν έχουν πρόβλημα τεκμηρίων δεν τα δηλώνουν και σημειώνεται: «Η εγκύκλιος του υπουργείου περί έκτακτης εισφοράς μπορεί να αναφέρει ότι υπόκεινται σε εισφορά όλα τα πραγματικά εισοδήματα αλλά είναι το λιγότερο παραπειστική και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου διότι ο υποτιθέμενος έλεγχος που μπορεί να κάνει κάθε ΔΟΥ πώς θα μπορούσε να βρει τα εισοδήματα αυτά;».