Ads

Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Η κυβέρνηση ζητά να συνεχιστεί, με απόλυτη συνέπεια, η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ΤτΕ, εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. Ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%).

Στις εισηγητικές της διαπιστώσεις, η έκθεση αναφέρει ότι:

  • Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί
  • Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας σταδιακά αποκαθίσταται, γεγονός που πιστοποιεί η ραγδαία αποκλιμάκωση των spread.
  • Το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στη μεγάλη κρίση, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης και τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. (…) Οι τράπεζες θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες τους δομές με στόχο την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών συνεργειών ενώ παράλληλα, «θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.
  • Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και φαίνεται ότι το 2013 μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είναι ουσιαστική και η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
  • Η ύφεση της παραγωγής και η διόγκωση της ανεργίας συνεχίζονται
  • Η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων. Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών.
  • Η οικονομία θα ανακάμψει το 2014 αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
  • Το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% φέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%.
  • Η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.
  • Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας του πληθωρισμού στο -1,1%.

Ads
 

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώνει ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι. Όπως αναφέρει, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη. Έτσι, εφαρμόζονται πλημμελώς μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να μετριάσουν την ένταση της ύφεσης.
 
Επιπλέον, η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των -βιώσιμων κατά βάση- επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους.

ΟΟΣΑ: Πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα αν χρειαστεί 

Ειδικότερα, για τη φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αποφυγή σε κάθε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων.
 
Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως η έμφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να στραφεί στον περιορισμό των δαπανών που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπολοίπων καθώς και στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.

Για το Δημόσιο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν με αιχμές:

  • Την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Αυτό προαπαιτεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Τη βελτίωση της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Σημαντική εν προκειμένω είναι η αναβάθμιση και αποτελεσματική λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
  • Την ουσιαστική αξιοποίηση της δυνατότητας νέων προσλήψεων που δίνει η πρόσφατη απόφαση για την αντικατάσταση 15.000 υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν μέχρι το 2014. Οι νέες προσλήψεις πρέπει να είναι αυστηρά αξιοκρατικές και στοχευμένες ούτως ώστε να καλύψουν πραγματικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης σε καίριους τομείς (π.χ. φορολογία, υγεία). Η δυνατότητα ανανέωσης ενός αριθμού δημοσίων υπαλλήλων είναι σημαντική ευκαιρία για να αρχίσει η εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΤτΕ στηρίζει την πολιτική που βαθαίνει την κρίση
 
Η ΤτΕ στηρίζει «ένθερμα την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση» διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλωτός με αφορμή την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η έκθεση συνεχίζει στον ίδιο μονότονο ρυθμό, «αναγνωρίζει και καταγράφει μεν την αρνητική κατάσταση στην οικονομία», αλλά στηρίζει ένθερμα την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση.
 
«Ουσιαστικά, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, φαίνεται ότι το μόνο πρόβλημα με το μνημόνιο για την ΤτΕ, παρά την πληθώρα μελετών και εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα για την αναποτελεσματικότητα και την αχρείαστη βαρβαρότητα των μέτρων, είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του και όχι ο βαθύτατα υφεσιακός και αντικοινωνικός χαρακτήρας του», συμπληρώνει ο κ. Τσακαλωτός.