Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα δάνεια, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο για την τόνωση της οικονομίας της, υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ads

Ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει την πρόβλεψη του Νοεμβρίου ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και το 2014, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,2%, ενώ για φέτος αναμένει συρρίκνωση 4,8%.

«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν αναμένονται παρά κατά τη διάρκεια του 2014, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση για εξαγωγές, θα βελτιώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα και θα επιστρέφουν οι επενδύσεις», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Επισημαίνει, όμως, πως, αν η οικονομία πάει χειρότερα, θα πρέπει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει τις δαπάνες της ως ανάχωμα στην ύφεση.

Ads

«Εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη των προβλέψεων, θα πρέπει να επιτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτό ίσως απαιτήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ» αναφέρεται στην έκθεση.

Υπεγράφη η Σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για τη φορολογική συνεργασία

Στο πλαίσιο της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε την Τετάρτη, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα καθώς και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της. 

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε σήμερα με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και την Πέμπτη θα δει τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

Η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησης, προσφάτως κυρώθηκαν από τη Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α’/ 23.05.2013).

Η εφαρμογή της Σύμβασης έχει σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο, που επιδιώκει να διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο.

Επίσης, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.

Σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο για την οικονομία της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών σημεοιώνει ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών.