Τις τελικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης ξεσκονίζει πλέον η κυβέρνηση μαζί με τα μέλη του ΔΝΤ, με τους μεν και τους δε να καθησυχάζουν ότι η ενεργοποίηση της στήριξης δεν θα αλλάξει τη ζωή των Ελλήνων, τα δεδομένα όμως να δείχνουν πως έρχονται αλλαγές που θα θίξουν όχι μόνο τον δημόσιο τομέα, αλλά πιθανόν και τον ιδιωτικό. Στο μεταξύ, διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ημερομηνία προσφυγής στον μηχανισμό, με τη φημολογία να κάνει λόγο για ενεργοποίηση του μηχανισμού ακόμη και σήμερα, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg ετοιμάζεται να ζητήσει νέο βραχυχρόνιο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων δανειακών αναγκών.

Ads

Σύμφωνα με την φημολογία των τελευταίων ωρών δεν θεωρείται απίθανο η Αθήνα να αποστείλει σήμερα επιστολή με την οποία θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που αν τελικά γίνει θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο,η Ελλάδα προσανατολίζεται στο να ζητήσει βραχυχρόνιο δάνειο ύψους 11,3 δις. δολαρίων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να καλύψει το ομόλογο που λήγει τον επόμενο μήνα, καθώς με δεδομένο τον εκτροχιασμό του spread και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον μηχανισμό στήριξης, η χώρα πιθανόν να μην λάβει την βοήθεια πριν τις 19 Μαΐου, οπότε λήγει το κρατικό ομόλογο. Όπως ξεκαθαρίζεται ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα τέτοια απόφαση. Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας έχουν αυξηθεί έκανε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως η βοήθεια προς στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί άμεσα, και τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Eurostat για την αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος στο 13,7% από το 12,7%, για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, αφού πρώτα όμως συναντηθεί στην Αθήνα με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στην Αθήνα «κάνοντας φύλλο και φτερό» τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Ads

Η τρόικα αναμένεται να ενημερώσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό στήριξης, ενώ στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με την ηγεσία του Ταμείου και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, επικεντρωμένες στην πορεία εφαρμογής του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα το 2011 και το 2012, αλλά και τις λεπτομέρειες της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Χθες άλλωστε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν ανακοίνωσε πως άρχισαν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, και τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Χαρακτήρισε επίσης την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική» και υπογράμμισε πως «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας». «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, δεν υπάρχει εύκολη λύση», υπογράμμισε.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτίμησε επίσης πως «η συνταγή του ΔΝΤ δεν θα αλλάξει για τους Έλληνες», ωστόσο η εμπλοκή του Ταμείου στην οικονομική στήριξη της χώρας αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές τόσο στον δημόσιο τομέα, αλλά πιθανόν και στον ιδιωτικό, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια, αν και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε εχθές πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για το 2010 και ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ».

Την πορεία των πραγμάτων έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και οι Έλληνες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία(91%) θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα, ενώ οι μισοί περίπου (51%) εκτιμούν ότι η εμπλοκή του θα βλάψει τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue.

Στο μεταξύ, εξειδικευμένα μέτρα για την τον δημοσιονομικό έλεγχο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται στις βασικές προτάσεις του ΔΝΤ, που αναφέρονται σε έγγραφο που υπέβαλαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Επίσης, ήδη, εδώ και μέρες το ΔΝΤ έχει επισημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας πιθανόν να χρειαστεί αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας τόσο για το 2011, όσο και για το 2012 και το 2013. Τα επιπρόσθετα μέτρα που το ΔΝΤ σκοπεύει να εισηγηθεί για την Ελλάδα, προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο ΕΣΥ αλλά και περικοπές στους ιδιωτικούς υπαλλήλους παρόμοιες με αυτές των δημοσίων.

Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο έχει στο παρελθόν προτείνει την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου, ενώ όσον αφορά το ασφαλιστικό βλέπει ως λύση την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού πριν το 2018, αλλά και την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας. Εισήγηση του ΔΝτ είναι και η πλήρη; αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

Πέραν όμως του δημοσίου τομέα, η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,7% αλλά και του δημοσίου χρέους στο 115,3% φαίνεται πως βάζει στο στόχαστρο και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως έχει γίνει γνωστό άλλωστε η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που χαρακτηρίζει «ανεπαρκές εργαλείο» το κατατεθέν Πρόγραμμα Σταθερότητας , ασκεί πιέσεις ώστε τα μέτρα που ελήφθησαν για τους δημοσίους υπαλλήλους να επεκταθούν έως ενός σημείου και στους ιδιωτικούς. Συγκεκριμένα οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τη μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης καθώς και την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων,την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, την σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας αλλά και τον περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας. Πιέσεις ασκούνται ακόμη και για τον 14ο μισθό, που η κατάργηση του αποτελεί πάγια επιδίωξη των επιτηρητών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, πέραν των πιέσεων που ασκούν οι διεθνείς αγορές στην ελληνική κυβέρνηση – μέσω της εκτόξευσης των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού- για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πιέσεις ασκεί στον πρωθυπουργό και μερίδα υπουργών του. Χθες, κατά τη διάρκεια της υπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μερίδα υπουργών με επικεφαλής την Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε ευθέως την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ώστε «να μη σέρνεται η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις», ενώ οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος , Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Μπεγλίτης, Ι. Ραγκούσης και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Κατερίνα Μπατζελή υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το αίτημά της για ενεργοποίηση του μηχανισμού μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία του. Ο Γιώργος Παπανδρέου δε αφού άκουσε όλες τις απόψεις, δήλωσε πως προτιμά να γίνει η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης μετά τις 9 Μαΐου που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των Γερμανικών εκλογών, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί σκόπελοι από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέκελ.

Διαβάστε επίσης:

Public Issue: Επιπλέον μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ