Άρχισαν οι συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης-ΔΝΤ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σημειώνοντας ότι μέχρι το Ταμείο δε συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, απλά προσέφερε τεχνική υποστήριξη. Οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για διαμόρφωση του ελληνικού ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, την εκτόξευση των spread πάνω από τις 600 μονάδες βάσης και την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ενώ η Πορτογαλία φαίνεται ότι ακολουθεί το δρόμο της Ελλάδας.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική» και υπογράμμισε πως «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας». «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, δεν υπάρχει εύκολη λύση», σημείωσε.

Στο μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε τελικά στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του επίσημου 7,7% και ανεπίσημου 12,7%, που ήταν το 2008. Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund στις 616 μονάδες βάσης καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, ενώ έκλεισε στις 581 μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας σε Α3 με αρνητική προοπτική από Α2 και εξετάζει το ενδεχόμενο να την υποβαθμίσει και άλλο.

Ads

Τα πορτογαλικά ομόλογα ακολούθησαν τις ελληνικές αποδόσεις καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι επόμενη «Ελλάδα». «H έλλειψη επιθετικών μέτρων δημοσιονομικής περιστολής από την κυβέρνηση προκάλεσε την άνοδο της απόδοσης του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας για πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008», αναφέρει ο David Keeble της Calyon CIB.

Όσον αφορά τα spreads των πενταετών CDS έφτασαν τις 248 μ.β., το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους. Ωστόσο, ο Στρος Καν σε ερώτηση για το εθνικό χρέος της Πορτογαλίας απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει να υπάρχει λόγος τώρα να επικεντρωθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρα από την Ελλάδα.

«Καληνύχτα Ελλάδα»

Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, οι Tobias Bayer και Andre Kühnlenz σε άρθρο τους στους Financial Times Deutschland υπό τον τίτλο «Καληνύχτα Ελλάδα», τονίζουν ότι με τα νέα δεδομένα αποκλείεται η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση της χωρίς ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Το παιχνίδι τελείωσε. Σήμερα το επιτόκιο για τα διετή έως τετραετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσε πάνω από το 9%. Πρόκειται για παράλογα επίπεδα. Η Ινδονησία πληρώνει για δεκαετή ομόλογα μόνο 8,6% και οι Φιλιππίνες φτάνουν για 25ετή ομόλογα γύρω στο 9%», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Προσθέτουν επίσης ότι η αναχρηματοδότηση είναι τόσο ακριβή, ώστε η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή και πριν από το Σαββατοκύριακο ή καλύτερα αμέσως θα πρέπει να δεχτεί τη βοήθεια ύψους 45 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει διέξοδος. Μέχρι τις 20 Μαϊου οι Έλληνες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος 8,1 δις. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα χρειάζονται άλλα 355 εκατομμύρια. Με τα τωρινά επιτόκια ο δανεισμός θα ήταν καταστροφικός. Το πακέτο στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ θα έφτανε μέχρι το 2011 – και θα δρούσε κατ’ αρχήν καθησυχαστικά», αναφέρουν.

«Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα κέρδιζε χρόνο, για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εκτός αυτού, θα έβγαιναν από το στόχαστρο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό επιβάλλεται επειγόντως να γίνει. Γιατί Κάθε μέρα που περνάει, καθώς η Ελλάδα και οι Βρυξέλλες επιδίδονται σε λεκτικές ακροβασίες, αυξάνουν οι εντάσεις για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία», προσθέτουν.

Οι Financial Times Deutschland τονίζουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat επικράτησε πανικός και τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα, ώστε οι επενδυτές ήδη σκέπτονται αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι δημοσιογράφοι κάνουν αναφορά στις δηλώσεις του οικονομολόγου της Goldman Sachs Erik Nielsen, ο οποίος θεωρεί πιθανές εκούσιες αναδιαρθρώσεις, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν ακόμα και αναγκαστικές περικοπές για τους πιστωτές, πράγμα που θα έμοιαζε με τεχνική χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε καταβολή ποσών για ασφάλιστρα κινδύνου ύψους 8,3 δις. δολαρίων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα της δείξουν εμπιστοσύνη – και θα μπορούσε να συμπαρασύρει στο γκρεμό και άλλες χώρες. Επομένως: Έφτασε η ώρα για την Ελλάδα. Πρέπει να πάρει τα δισεκατομμύρια, καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία