Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 13.00 το μεσημέρι η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση των εκπαιδευτικών επί των κινητοποιήσεών τους.

Ads

 
Χθες, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (πλην του ΠΑΜΕ) ο κλάδος να προχωρήσει σε απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, και στη συνέχεια σε πενθήμερη απεργία από 20 έως 24 Μαΐου.
 
Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και ενώ είχαν «πέσει οι υπογραφές» απ’ όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, μπήκε στη αίθουσα συνεδρίασης μέλος του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ, το οποίο ζήτησε επιτακτικά να πάρει τον λόγο και δήλωσε ότι ο υπουργός Εργασίας σκοπεύει να καταθέσει ρύθμιση σχετικά με τη διαδικασία λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Ακολούθησε ένταση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και έντονοι διαπληκτισμοί, καθώς ορισμένοι συνδικαλιστές φώναζαν ότι δεν ισχύσει κάτι τέτοιο. Άλλοι πάλι κατηγόρησαν τη ΔΑΚΕ ότι παρασύρει το Δ.Σ. στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «λαγούς της κυβέρνησης». Η ΔΑΚΕ δήλωσε τελικά ότι αποσύρει την υπογραφή της για απεργία και ότι το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί σήμερα.
 
Στο τραπέζι παραμένει η πολιτική επιστράτευση
 
Όπως βεβαίωναν και χθες κυβερνητικές πηγές, το «χαρτί» της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει σταθερά στο τραπέζι στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν απεργία.
 
Στο μεταξύ, κρίσιμη συνάντηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προειδοποιούν να κηρύξουν και αυτοί απεργία στις εξετάσεις έχει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος.
 
Μιλώντας στη ΝΕΤ, το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση στους καθηγητές να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς μου, αλλά να παρακαλέσω τους καθηγητές να μην πάρουν απόφαση για απεργία. Είναι καταστροφικό για τα παιδιά που περνούν μέρες αγωνίας, αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Δεν είναι παραδεκτή η συζήτηση αυτή που γίνεται. Είμαι σίγουρος ότι νοιάζονται για τα παιδιά» σημείωσε. Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ο κ. Δένδιας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι ζήτημα του υπουργού Παιδείας.

Συνταγματική απαγόρευση της απεργίας στις πανελλαδικές θέλει ο Αδ. Γεωργιάδης

 
Σκουρλέτης: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους

Ads

Οι εκπαιδευτικοί και τα κίνητρά τους θα πρέπει να κινηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταφέρουν να έχουν με το μέρος τους όλη τη κοινωνία, δήλωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.
 
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, επισήμανε πως οι εκπαιδευτικοί «πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους» και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, οπότε εκείνη θα αποφασίσει τι θα γίνει με το διαχρονικό πρόβλημα της εκπαίδευσης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όμως η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει το θέμα αυτό εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων εφόσον ξέρει τη στάση των καθηγητών. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει πως θέλει να σπάσει τα ταμπού. Αυτό το κάνουν περισσότερο για να τσακίσουν τη στάση των καθηγητών. Δεν τους ενδιαφέρει το γενικότερο πρόβλημα της παιδείας» υπογράμμισε και πρόσθεσε, ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει μια εφ όλης της ύλης ενημέρωση, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα.