«Βρισκόμασταν πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε απεργιακή πρόταση για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη επαναλαμβανόμενη από τις 20 Μαΐου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, μετά τη διακοπή το βράδυ της Πέμπτης της μαραθώνιας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Παρασκευής στις 12:00.

Ads

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έκανε λόγο για αντεγκλήσεις μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ΔΑΚΕ ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αύριο πιο νηφάλιοι θα προχωρήσουμε».

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην ΟΛΜΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΜΕ υποστηρίζει πλέον πρόταση για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου, δηλαδή την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών. Αρχικά, η πρόταση του ΠΑΜΕ ήταν για 48ωρη απεργία στις 14-15 Μαΐου – πριν δηλαδή από την έναρξη των πανελλαδικών – και για συνέλευση στις 18 Μαΐου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων.
 
Το θέμα που απομένει προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία είναι διαδικαστικό και αφορά τον τρόπο που θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης της ΟΛΜΕ από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών.
 
Αρχικά, η ΔΑΚΕ είχε προτείνει να μπουν κάλπες στις τοπικές ενώσεις, διαδικασία με την οποία διαφώνησαν οι άλλες παρατάξεις. Τελικά, η ΔΑΚΕ φαίνεται πως επανήλθε σήμερα προτείνοντας να συμμετάσχει τουλάχιστον το 30% των καθηγητών στις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους στις 15 Μαΐου.
 
Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και να μην μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Ζητούν επίσης από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μεταθέσεις καθηγητών.
 
Σημειώνεται πως αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που επίσης έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις.
 
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μάχονται για την… τιμή των μαθητών
 
Νωρίτερα σήμερα η ΝΔ διαμήνυσε πως η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση, διαμηνύει η Συγγρού, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης, αν κηρυχθεί απεργία μέσα στην εξεταστική περίοδο.
 
«Δεν είναι πρώτα ο μαθητής, είναι πρώτα ο εκπαιδευτικός» για το καλό του μαθητή, ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάσσεται υπέρ των όποιων αποφάσεων της ΟΛΜΕ.

Ads