Τρόπο άρσης του πολιτικού αδιεξόδου αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι προκειμένου να αποφευχθούν κάλπες πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες του tvxs.gr από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θέλουν ως επικρατέστερο σενάριο την επίτευξη συμβιβασμού για την ΕΡΤ μέσω πρότασης για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με 2μηνες ή 3μηνες συμβάσεις – πλην των συμβασιούχων που διορίστηκαν επί τρικομματικής και του προσωπικού Ειδικών Θέσεων(ΠΕΘ) – ώστε να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (επιλογή όσων θα απολυθούν) εν λειτουργία με όλο το προσωπικό, με βάση το νόμο που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγία Κωσταντίνου, η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την πρόταση και επιμένει στην επιστροφή στο καθεστώς πριν το λουκέτο και κατόπιν στην εξυγείανση της εταιρείας.

Ads

Η πατέντα αυτή έχει συζητηθεί ήδη μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου (στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα) και Βενιζέλου-Κουβέλη στη μεσημεριανή τους συνάντηση, όπου ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να δεσμευθεί. Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση είναι ότι η ευθύνη για την άρση του αδιεξόδου θα μετατεθεί τελικά στους εργαζόμενους ενώ συγχρόνως θα ικανοποιηθεί προσωρινά – «και μετά βλέπουμε» – το αίτημα της τρόικας για 2000 απολύσεις μέχρι τέλος Ιουνίου. 

Η συγκεκριμένη πρόταση – συμβιβασμός δεν περιλαμβάνει τη Ραδιοτηλεόραση, τα μουσικά σύνολα κ.ο.κ., δηλαδή ό,τι δεν καλύπτεται από την απόφαση του ΣτΕ. Πιθανότατα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα το δεχτούν, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο η τριανδρία θα επιτύχει προσωρινή απεμπλοκή σε πολιτικό επίπεδο, που σημαίνει ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ και αντίθετα η τελευταία θα μπορεί να μετακυλήσει την ευθύνη για το αδιέξοδο κατηγορώντας τη «συντεχνία».

Προηγούμενες πληροφορίες ήθελαν τους Ευ.Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να προσέρχονται με κοινές θέσεις αλλά διαφορετική «εκλογική» στρατηγική στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Και οι δύο ζητούν να ανοίξει η ΕΡΤ ως είχε πριν από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει πιθανές εκλογές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ούτως ή άλλως αποφασισμένος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το αργότερο το φθινόπωρο, μία παράμετρος την οποία προσμετρά στη στάση του. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια συνάντησης το μεσημέρι, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν κατέληξαν σε κοινή πρόταση απέναντι στον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει σε νεό – μεταβατικό – σχήμα ραδιοτηλεόρασης έως ότου είναι σε θέση να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΝΔ για τη λεγόμενη ΝΕΡΙΤ.

Ads

Πυρετώδεις ήταν οι διεργασίες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ. Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν το μεσημέρι προκειμένου να αναζητήσουν κοινές προτάσεις και να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της απογευματινής σύσκεψης. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Κινητοποιήσεις και σήμερα στο Ραδιομέγαρο. Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσω του tvxs.gr. 

Το tvxs.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

21:26 – Μετά από περίπου 3,5 ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μεταβαίνουν στα γραφεία των κομμάτων τους, από όπου θα κάνουν δηλώσεις.

21:12 – Στις 18:00 το απόγευμα αντί στις 16:00 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα αρχίσει αύριο η συνεδρίαση της επιτροπής αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητεί να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

20:45 – Η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου συνεδρίασε σήμερα και επαναβεβαίωσε την ομόθυμη βούληση του κλάδου για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να ακυρωθεί η απόφαση που έριξε «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η Επιτροπή καλεί αύριο Πέμπτη στις 15:00 σε συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ, όπου θα συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ακύρωση και αναστολή της επίμαχης ΚΥΑ. 

20:13«Η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει για ένατη ημέρα να παρανομεί κρατώντας το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Έχει πέσει στο κατώτατο σκαλοπάτι της αυτογελοιοποίησης… Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει κανονικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 

19:17Κανονικά εκπέμπει και πάλι το Κανάλι της Βουλής. Παράλληλα, από την Τετάρτη το «μαύρο» στις οθόνες των ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 αντικαταστάθηκε από μπάρες.

18:09 – Κεκλεισμένων των θυρών συνέρχεται την Πέμπτη στις 16:00 η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η επιτροπή αναστολών είναι πενταμελής. Πρόεδρός της είναι ο Κων.Μενουδάκος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Κ.Κουσούλης, ενώ τα άλλα τρία μέλη είναι σύμβουλοι Επικρατείας.
 
Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποκλείεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2013. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημοσιευθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
 
18:04 – Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

image

17:57 – Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

image

17:45 – Συνάντηση με εκπροσώπους του Διασωματειακού των Ενώσεων και Σωματείων στον χώρο του Τύπου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στα γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το θεσμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε ότι δεν έχει έρθει καμία πρόταση «στο τραπέζι» και πως δεν ισχύει ό, τι γράφεται και ό, τι λέγεται. Σημείωσε δε ότι αναμένει «σοβαρές προτάσεις» για το ζήτημα της ΕΡΤ κατά τη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ.
 
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι απόψεις και οι θέσεις του Κινήματος για το ζήτημα της ΕΡΤ είναι γνωστές και σταθερές, ότι το ΠΑΣΟΚ συμπλέει σε αυτό το ζήτημα με τη ΔΗΜΑΡ και πως, αντίθετα, με τη ΝΔ η συνεννόηση είναι «δύσκολη».
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης (ο οποίος συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση) με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στον οποίο εξέφρασε τη θέση ότι είναι «αντισυνταγματική» η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ. 

17:01 – Ανακοίνωση για το θέμα που δημιουργήθηκε με το δημοσίευμά του υπό το τίτλο «Νέες διευκρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου», μετά τη διευκρίνιση του τελευταίου ότι δεν έδωσε ο ίδιος οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής για την ΕΡΤ, έδωσε το ΑΜΠΕ.
 
Το δημοσίευμα είναι προϊόν ρεπορτάζ και φέρει υπογραφή συντάκτη μας, τον οποίο περιβάλλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας πως «η μη δημοσιοποίηση θα συνιστούσε καθαρή λογοκρισία, κάτι που αντίκειται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Καταλήγοντας τονίζει: «Εξάλλου, για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος…».

16:20Επανέρχεται το ΚΚΕ με την ίδια τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αύριο Πέμπτη.

16:09Το πρώτο έκτακτο δελτίο της ΝΕΡΙΤ
 

16:07 – Η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος, δήλωσε την Tετάρτη αξιωματούχος του Eurogroup με σαφείς αναφορές στο θέμα της ΕΡΤ. Συμπλήρωσε ότι ελήφθη απόφαση για ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας της, αλλά υπερίσχυσαν «η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέπληξε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης». 

16:00 – «Το θέατρο σκιών της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης ανεβάζει απόψε το έργο “Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος” και οι τρεις αρχηγοί διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το ρόλο του καλού», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σχολιάζοντας την προγραμματισμένη για απόψε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

15:50 – Διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την συμμετοχή των επενδυτών να είναι περιορισμένη ενόψει της νέας συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ.
 
Λίγο πριν τις 15:00, ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύεται κατά 0,64% στις 923,86 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 18,76 εκατομμύρια ευρώ.

15:46 – Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη λειτουργία του καναλιού της Βουλής κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Μανώλης Γλέζος. Όπως αναφέρει στο σχετικό κείμενο, «από τις 11 Ιουνίου 2013 η ελληνική κυβέρνηση, μόνο με μια υπουργική απόφαση στέρησε από τους απανταχού Έλληνες το αγαθό της δημόσιας τηλεόρασης… όμως… βουβός παραμένει και ο δέκτης του καναλιού της Βουλής μέσω του οποίου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόσχημα». 

15:42 – Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την ΕΡΤ απηύθυνε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. «Η κυβέρνηση που έστειλε τα ΜΑΤ για να ρίξουν το σήμα της ΕΡΤ 45 λεπτά πριν την εξαγγελθείσα ώρα, καθυστερεί ήδη 36 ώρες την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ», τονίζει ο κ. Αρσένης.
 
Σημειώνει ακόμη ότι «είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση, δικαστήρια, νόμοι και θεσμοί έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν βολεύει». «Αν όμως η κυβέρνηση νιώθει ότι μπορεί να προσβάλει ανεξέλεγκτα τη δημοκρατία, ξεχνάει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας», καταλήγει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

15:22 – Στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, οι διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ που διατάσσει άμεσα την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Σαμαρά πως επιμένει στις θέσεις που έχει και δημόσια διατυπώσει ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ΣτΕ διατάζει το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, καθώς και ότι η παράταση του κλεισίματος συνιστά παραβίαση αυτής της διαταγής, που δείχνει ασέβεια προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου.
 
Για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι στην αποψινή συνάντηση περιμένει προτάσεις, με τις οποίες εκτελείται η διαταγή του ΣΤΕ και θα ανοίγει αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να μην υπάρχουν, πλέον, τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να ξεπεραστεί η πρόσφατη κυβερνητική κρίση. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει, έτσι κι αλλιώς, στην αποψινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.

15:12 – Έγινε μία συνεννόηση αρκέστηκε να πει μετά το τέλος της συνάντησης με τον Φώτη Κουβέλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως αντηλλάγησαν απόψεις για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην απογευματινή συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την ώρα ο κ. Βενιζέλος έχει σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ.
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα προβεί σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου.

15:02 – Πορεία στην Βουλή πραγματοποιούν το μεσημέρι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και άλλων υπό κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Οι διαδηλωτές βρίσκονται στην οδό βασιλίσσης Σοφίας, η οποία αυτή την ώρα είναι κλειστή.

15:01 – Μήνυμα Παπούλια από το Βελιγράδι: «Να μην ανακοπεί η ανορθωτική πορεία από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα θέτουν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν σήμερα θα κρίνουν το αποτέλεσμα του αύριο. Είναι καίριας σημασίας να προωθήσουμε το έργο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας ώστε η ανορθωτική πορεία να μην ανακοπεί από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω» επισήμανε. 

14:46 – Με ξεχωριστές προτάσεις θα πάνε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φώτη Κουβέλη στη Βουλή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι προτάσεις έχουν πολλά κοινά σημεία, χωρίς να αλλάζει πάντως η γενική στάση των δυο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ. 

14:45 – Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ πραγματοποίησαν χθες περίπου 500 άτομα, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κτήριο όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία, στη Λιουμπλιάνα. Τη διαδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Δημοσιογράφων Σλοβενίας (DNS), το σωματείο των δημοσιογράφων και η συνομοσπονδία εργατικών σωματείων ZSSS, με βασικό αίτημα την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των δημοσιογράφων στις θέσεις τους.

14:33 – «Το πρόβλημά μας είναι ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εν όψει της αποψινής νέας συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων, συμπληρώνοντας πως η ΕΡΤ ήταν η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια επιμέρους ζητήματα. Υποστήριξε ότι εδώ και πολλούς μήνες το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ζήτημα για τη λειτουργία της κυβέρνησης για το ότι δεν συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, για το ότι σχεδόν δεν λειτουργεί η Βουλή και όλα αποφασίζονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Σε σχέση με την ΕΡΤ επεσήμανε πως «αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και είναι παράνομο».

14: 28 – Με τη σύσταση μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα μπορεί να εκτελεστεί η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αν. Μπάνου, σύμφωνα με το Βήμα. Το σημείωμα απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, ο «δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας» που για το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα, θα «συνεχίσει τη μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών» και τη «λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων», δεν προσδιορίζεται στην Προσωρινή Διαταγή και καταλείπεται ευχέρεια στη Διοίκηση να τον ορίσει ή και να τον συστήσει με τα «οργανωτικά μέτρα» που «διατάσσονται» οι συναρμόδιοι Υπουργοί να λάβουν. Μεταξύ των οργανωτικών αυτών μέτρων περιλαμβάνεται, κατά την άποψή μας, και η άσκηση κανονιστικής αρμοδιότητας, εφόσον υφίσταται σχετική εξουσιοδότηση.
 
Το σημείωμα αναφέρει, επίσης, ότι η «κυκλοφορία εκδόσεων» καθώς και «κάθε άλλη δραστηριότητα», απουσιάζουν από το «διατακτικό» της Προσωρινής Διαταγής, και συνεπώς η διακοπή των εκδόσεων και κάθε άλλης δραστηριότητας , η οποία δεν συνιστά «μετάδοση ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής» ή «λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων» , διατηρείται και δεν θίγεται από την Προσωρινή Διαταγή.

Το ενημερωτικό σημείωμα

 

14:23 – Μηνυτήρια αναφορά κατά των Γιάννη Στουρνάρα και Σίμο Κεδίκογλου καταθέτουν την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μέσω της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στην αναφορά καλούν τους υπουργούς να συμμορφωθούν με το περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ΠΟΣΠΕΡΤ στρέφεται ακόμη εναντίον των διοικητικών οργάνων, των αστυνομικών συγκεκριμένα, οι οποίοι μη συμμορφούμενοι με την προσωρινή διαταγή, παραμένουν στις εγκαταστάσεις των πομπών.

14:19 – Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε το βράδυ της Τρίτης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους συζητήθηκαν οι διαφορετικές ερμηνείες της απόφαση του ΣτΕ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε ότι επιμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει δημόσια δηλαδή μίλησε για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ. Έθεσε δε και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης το οποίο ίσως επαναφέρει και σήμερα αφού αποτελεί πάγιο αίτημά του. 

14:14 –  Σε παρέμβασή του, ο ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν υποστήριξε ότι η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο επίτροπος υποστήριξε ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και πως υπάρχει απλώς η διαπίστωση ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις στο δημόσιο τομέα. Όπως είπε, είναι θέμα του ελληνικού κράτους σε ποιους τομείς θα γίνει αυτό.

14:13 –  Έκκληση για πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης. Με ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα η αποψινή σύσκεψη «να εκτονώσει την πίεση, να διώξει την αβεβαιότητα, να προσεγγίσει τον κίνδυνο και να διαψεύσει το δίλημμα των πρόωρων εκλογών». «Οι εκλογές, πριν την εξάντληση της τετραετίας, είναι απαγορευμένη λέξη για το ελληνικό εμπόριο και την αγορά» τόνισε και κάλεσε τους τρεις αρχηγούς να βρουν μια κοινά αποδεκτή πολιτική λύση, επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα φάση η καλύτερη δυνατή μεταρρύθμιση που θα προτιμούσαμε είναι ένας επιλεκτικός, ποιοτικός και λειτουργικός ανασχηματισμός».

14:11 –  Την τροπολογία του για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ επαναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αύριο Πέμπτη. «Η προκλητική και απαράδεκτη απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας του ΚΚΕ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δείχνει την υποκρισία των δύο κυβερνητικών εταίρων και τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική», αναφέρει ο Περισσός σε σχετική του ανακοίνωση.

14:01 – Έκτακτη συνεδρίαση του Διασωματειακού των ΜΜΕ στις 17:00 στην ΕΡΤ.  

14:00 – «Αν πράγματι πιστεύουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, οφείλουν οι τρεις -το άτυπο αυτό όργανο που τελικά είναι το καθοριστικό- να βρουν λύση, όποια θέλουν ας βρουν. Να την βρουν και να τελειώνουμε», τόνισε για τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον realfm 97,8. «Η άποψη μου ξέρετε ποια είναι; Ότι εδώ και μια βδομάδα δεν έχουμε και κυβέρνηση. Ασχολούνται όλοι με αυτήν την ιστορία. Και σε συνδυασμό με το ότι ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ανασχηματισμό μετά από 15 μέρες, δηλαδή μετά το συνέδριο. Νομίζω ότι ήταν λάθος αυτό» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, τώρα, άλλες 15 μέρες οι υπουργοί θα κάνουν δημόσιες σχέσεις μπας και μείνουν στα υπουργεία. Θα χάσουμε άλλες 15 μέρες δηλαδή».

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr:

 

Κουβέλη – Βενιζέλο για αντιπροέδρους της κυβέρνησης προτείνει η Μπακογιάννη
Φοίβος Ιωαννίδης προς Αντ. Σαμαρά: «Έγκλημα η ΠΝΠ για την ΕΡΤ»
Διεθνή ΜΜΕ: Ανακουφιστική η απόφαση του ΣτΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Από τις μονταζιέρες της Συγγρού οι «διευκρινίσεις» ΣτΕ
Μήνυση σε Στουρνάρα και Κεδίκογλου από ενώσεις του Τύπου
Οι 3 στο Μαξίμου – Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ
Οι εκλογές πλανώνται πάνω από το Μαξίμου

 

Tweets about “#ert”