Αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αυτήν την ώρα κατά του φράχτη που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ελληνική κυβέρνηση στον Έβρο. Η πορεία ξεκίνησε στις 15:00 από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διοργανώνεται ολοήμερα δράση αλλά και συναυλία στις 16:00.

Ads

Την «κατάληψη» της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, από ομάδα της Χρυσής Αυγής περιφρουρημένη από αστυνομικές δυνάμεις, κατήγγειλε στο tvxs.gr ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου. Όπως επισημαίνει, οι ακροδεξιοί βρίσκονται στην πλατεία έχοντας αναρτήσει πανό, τη στιγμή που ο δήμος Αθήνας είχε πάρει απόφαση ότι ο χώρος θα δοθεί στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

Στόχος των συγκεντρωμένων που πραγματοποιούν αντι-συγκέντρωση, φαίνεται πως είναι η αποτροπή των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 16:00 στην πλατεία, όπου θα καταλήξει η πορεία. Νωρίτερα το πρωί, είχαν πάει στο χώρο ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Αθανάσιος Πλεύρης από το ΛΑΟΣ, καθώς και ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αθήνας, Νικόλαος Μιχαλολιάκος.

Όπως δήλωσε ο Π. Κωνσταντίνου: «Ο Χρήστος Παπουτσής, στο πλαίσιο της ρατσιστικής πολιτικής με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή παραχωρώντας το χώρο της πλατείας στους Νεοναζί, όταν ο δήμος της Αθήνας είχε πάρει απόφαση ότι θα δοθεί στους διοργανωτές του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου. Είναι δείγμα του πόσο αποφασιστικά προχωράνε τις πολιτικές του Μνημονίου και της φτώχειας, της Τρόικα και του ΔΝΤ, πολιτικές που σπέρνουν τη φτώχεια στις γειτονιές της Αθήνας. Συναίνεση δίνει η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή. Η πολιτική του ρατσισμού είναι η γέφυρα που τους ενώνει για να αποπροσανατολίσουν από τις συνέπειες της πολιτικής τους».

Ads

Την κινητοποίηση διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, φοιτητικοί σύλλογοι, μεταναστευτικές κοινότητες αλλά και οι επιτροπές των Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστίνιων Πολιτικών Προσφύγων. Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ΕΛΜΕ του Κέντρου της Αθήνας (Α,Β,Γ και Ε), Διδασκαλικοί Σύλλογοι, μαθητές σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων.

«Είναι απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης που φτιάχνει φράχτη στον Έβρο, στρατόπεδα συγκέντρωσης και επίσης ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ εντείνονται αυτό το διάστημα και κλιμακώνονται αύριο με κάλεσμα φασιστικής αντι-συγκέντρωσης», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.

«Ο φράχτης στον Έβρο συμβολίζει μια απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική η οποία οδηγεί σε δολοφονίες μεταναστών που δεν ανεχόμαστε σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε τα σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο να είναι σύνορα αλληλεγγύης. Γέφυρες ανάμεσα στους λαούς. Αυτή τη στιγμή τα σύνορα αυτά είναι σύνορα που τα περνάνε στρατοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σύνορα που τα περνάνε ελεύθερα επιχειρηματίες που ρημάζουν τις χώρες της Βαλκανικής, την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα», προσθέτει και ζητά από τα εργατικά συνδικάτα να κλιμακώσουν άμεσα τη δράση με απεργίες διαρκείας.

«Σε αυτούς του απλούς ανθρώπους που έχουν περάσει τα πάνδεινα για να βρίσκονται εδώ, μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση φτάνει να ακολουθεί απέναντί τους τις πιο απάνθρωπες πολιτικές, ίδιες και χειρότερες από αυτές που ακολουθεί o Μπερλουσκόνι και ο Σαρκοζί, αλλά θυμίζουν και τον Χίτλερ. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα τείχη θυμίζουν τα τρένα των Εβραίων που έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη στην κατοχή με χιλιάδες ανθρώπους και δεν γύρισαν ποτέ. Θυμίζουν τα ξερονήσια και τους τόπους μαρτυρίου των χιλιάδων αγωνιστών του εμφυλίου. Εμείς λέμε ποτέ ξανά σε αυτές τις μαύρες εποχές. Ποτέ ξανά στρατόπεδα συγκέντρωσης», επισημαίνει.

Συλλαλητήρια και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε αρκετές πόλεις σε όλη τη Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη (συγκέντρωση στην Καμάρα στις 15.00), τα Γιάννενα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Πάτρα κα.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες συνέλεξαν υπογραφές «κατά του παρακράτους της Χρυσής Αυγής». «Περισσότεροι από 180 καλλιτέχνες έχουν υπογράψει ενάντια στο παρακράτος και τα φασιστοειδή», επισημαίνει ο Γιώργος Κορρας, σκηνοθέτης.

«Οι μετανάστες, που εδώ και μια εικοσαετία έχουν τροφοδοτήσει με τους “διαφορετικούς” πολιτισμούς τους εκτός των άλλων (πρότερη οικονομική ανάπτυξη, φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, ξαναζωντάνεμα υπαίθρου κλπ) και το ελληνικό σινεμά, σήμερα δοκιμάζονται ανελέητα. Εξοντώνονται στα γκέτο της Πλατείας Αττικής και του Αγίου Παντελεήμονα, ηθικά και σωματικά, από Χρυσαυγίτες και πάσης φύσεως φασιστοειδή, που καλύπτονται κάτω από την ετικέτα “Κάτοικοι της περιοχής” κι έχουν την απροκάλυπτη προστασία της Αστυνομίας», υπογραμμίζεται στην έκκληση των κινηματογραφιστών,προσθέτοντας: «οι άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θεωρούμε χρέος μας να καταθέσουμε επώνυμα την επιθυμία μας να διαλυθεί το σκοτάδι του παρακράτους».

Το Σάββατο, στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα όπως και σε όλη την περιοχή, με αφετηρία τη Λαϊκή της Μιχαήλ Βόδα, θα γίνει μια μεγάλη ενημερωτική περιοδεία συνδικαλιστών, ενώ προσυγκεντρώσεις θα υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Αττικής, καθώς και στην ίδια την πλατεία, όπου και θα γίνουν οι τελικές προετοιμασίες για την εκδήλωση, με παράλληλη ενημέρωση των εργαζόμενων της περιοχής.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 συμμετέχουν: Νίκος Τουλιάτος και τα κρουστά του, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Γραμμένος, «Χατζηφραγκέτα», Δημήτρης Πουλικάκος και η Σπυριδούλα, Γεωργία Βεληβασάκη, Μίλτος Πασχαλίδης, Νικολέτα Αναστασίου και τα κρουστά της, ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ,lowbap με ACTIVE MEMBER, Magic de Spell και Λεωνίδας Μπαλάφας.