Τελική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των συριακών αρχών και της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου, που είχε επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης που θα δώσει τέλος στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα εδώ και επτά μήνες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας. Και σήμερα, πάντως, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στη χώρα, με 6 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε διάφορες περιοχές της.

Ads

«Η Συρία και ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφώνησαν σε ένα τελικό κείμενο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αύριο από τα κεντρικά γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.
 
Την ίδια ώρα, έξι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και λιποτάκτες του στρατού στη Συρία, όπως ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, ένας στρατιώτης και ένας αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι, που πιστεύεται ότι είναι λιποτάκτες, τους πυροβόλησαν σε ενέδρα που τους είχαν στήσει. Ένας άμαχος σκοτώθηκε επίσης στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν παράλληλα στην επαρχία Χομς στην κεντρική Συρία από ένοπλες ομάδες που πιστεύεται ότι ανήκουν στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών, μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν αντικυβερνητική διαδήλωση.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας. «Έχουμε πολλά ερωτήματα (…) μετά την απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη (…) και το δράμα» που ακολούθησε, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει να συμβεί το ίδιο στη Συρία».

Ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί, επαναλαμβάνει η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, ανακοίνωσαν σήμερα ότι χαιρετίζουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί τέρμα στη βία στη Συρία, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι επιτεύχθηκε μια τελική συμφωνία ανάμεσα στις συριακές αρχές και μιαν επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου που είναι επιφορτισμένη με την εξεύρεση λύσης που θα θέσει τέλος στην επτάμηνη εξέγερση.