Ένα 24ωρο πριν την περικύκλωση της Βουλής με ανθρώπινη αλυσίδα, όπως έχουν καλέσει για αύριο όλους τους πολίτες, οι αγανακτισμένοι συγκεντρώνονται και σήμερα στο Σύνταγμα. Χθες, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Την ίδια ώρα, έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι δείχνει τη θετική στάση περισσότερων από των 8/10 των πολιτών στις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων».

Ads

Περί τις 25.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν και χθες στην πλατεία Συντάγματος, με τα χαρακτηριστικά πλέον κατσαρολικά τους και τα συνθήματα κατά των 300 της Βουλής. Για 20η μέρα οι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά αλλά δυναμικά, έχοντας ήδη αποκλείσει τη Λ. Αμαλίας. Παράλληλα, χθες «αγανακτισμένοι» πολίτες από το Ηράκλειο, τα Χανιά αλλά και την Ηλεία, έστειλαν εξώδικα σε βουλευτές της πόλης τους, καλώντας τους να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στην καθιερωμένη πια γενική συνέλευση των 21.00 στο κάτω μέρος της Πλατείας, κοντά στο σιντριβάνι, οι πολίτες αποφάσισαν, μεταξύ άλλων:

  • Να οργανωθεί ημερίδα για το σύμφωνο του ευρώ με ημερομηνία που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
  • Να οργανωθεί ημέρα Λαϊκής Συνέλευσης με μοναδική θεματολογία τις θέσεις μας.
  • Κάθε μέρα να συζητώνται το πολύ τρία θέματα με γραπτές προτάσεις που θα κατατίθενται στη γραμματεία πριν τη συνέλευση, θα ομαδοποιούνται παρουσία αυτών που τις κατέθεσαν. Η θεματολογία θα διαμορφώνεται από τις προτάσεις αυτές.
  • Να ζητηθεί η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
  • Κάλεσμα για συντονισμένες πορείες σε Αθήνα και επαρχία
  • Να δημιουργηθεί κουτί με λόγους για μήνυση των κυβερνήσεων στην υποδοχή
  • Να ζητηθεί κατάργηση του ανώνυμου κεφαλαίου, κατάργηση της χρημαστηριακής ζήτησης, ορισμό ανώτατης ιδιοκτησίας, κατάργηση των επιτοκίων.


Για αύριο, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, ημέρα γενικής απεργίας και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου,
έχει προγραμματιστεί μαζική και περικύκλωση της Βουλής, η οποία περιλαμβάνει μαζική πορεία από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι και ξανά πίσω. Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές δίνουν τρία σημεία συγκέντρωσης για τις 07.00 το πρωί: μπροστά στη Βουλή, στο μετρό Ευαγγελισμός και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ads

Υπέρ της αγανάκτησης η κοινή γνώμη

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue για το ΣΚΑΙ, το 81% των πολιτών πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων θα συνεχιστούν και το 52% ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Το 13% θεωρεί ότι δεν θα συνεχιστούν και το 36% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Το 31% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις και το 39% μάλλον όχι. Επίσης ο 80% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις είναι αυθόρμητες, ενώ το 52% εγκρίνει τους προπηλακισμούς σε βάρος πολιτικών.

Η κοινή γνώμη δείχνει να έχει εντυπωσιαστεί από τα τα χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων όπως είναι η ευφορία, η χαρά και η ελπίδα που κυριαρχεί στις πλατείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 98% γνωρίζει για τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Το 60% ενημερώνεται γι’ αυτές, από την τηλεόραση, το 16% από το Ίντερνετ και ακολουθεί το ραδιόφωνο με 5%.

Πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις των ‘αγανακτισμένων” στην ιστοσελίδα https://real-democracy.gr/